Δυστυχώς η υπερδύναμη Αμερική (και ο κόσμος) έχουν μόνο δύο επιλογές. Τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η προχθεσινοβραδινή εμπειρία από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, ήταν ολίγο σοκαριστική. Περισσότερο για το γεγονός ότι η υπερδύναμη έχει μόνο αυτές τις δύο επιλογές. Τον σημερινό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχο του, Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, για τον οποίο από την Πέμπτη μιλά όλη η υφήλιος και δικαιολογημένα ανησυχεί, λίγο-πολύ γνωρίζαμε την κατάσταση. Οι ανταποκριτές στο Λευκό Οίκο τον βλέπουμε συχνά και ναι, η κατάσταση της υγείας του είναι ανησυχητική.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την αναχώρηση του με το προεδρικό ελικόπτερο, που μπορούμε να παρακολουθούμε οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, ήταν πολύ ταλαιπωρημένος.

Χρειάστηκε μία εβδομάδα σχεδόν για να προετοιμαστεί για το πρώτο ντιμπέιτ, και το αποτέλεσμα το είδε όλος ο κόσμος. Έχει να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο 8 μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμερική είναι μία “ακυβέρνητη πολιτεία”. Το κράτος ευτυχώς λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Προσωπικά δεν μπορώ να δω πως μπορεί να σταθεί στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Ήδη, η πιο έγκυρη εφημερίδα της Αμερικής, η New York Times, το κάλεσε με κύριο άρθρο της διευθυντικής της ομάδας τον κάλεσε να αποχωρήσει για το καλό της χώρας (ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε άρνηση το οικογενειακό του περιβάλλον. Όμως, οι σοβαροί αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί δημόσια, ξεκίνησαν τις πρώτες συζητήσεις.

Αναμένουμε λοιπόν ότι θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μία συνάντηση κορυφής των “σοφών”, κατά την οποία θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου τα δεδομένα και οι κίνδυνοι από μία πιθανή ήττα του Κόμματος.

Ο κ. Μπάιντεν είναι ένας πεισματάρης άνθρωπος, ένας ξεροκέφαλος πολιτικός. Δεν ξέρω πως θα πειστεί να αποχωρήσει, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχθες το βράδυ έχασε και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του στο κόμμα. Ο ίδιος, μέσω εκπροσώπου, απέρριψε όλες τις εκκλήσεις απόσυρσης της υποψηφιότητας του (ΕΔΩ).

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 με 22 Αυγούστου, αν και έχει προβλεφθεί μία διαδικτυακή ψηφοφορία, στις 7 Αυγούστου. Θυμίζω ότι όλοι οι εκλέκτορες ανήκουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Με τα μέχρι της στιγμής δεδομένα, υποψήφιος είναι ο σημερινός Πρόεδρος. Αν δεν αποσυρθεί ο ίδιος, δεν βλέπω πως το κόμμα θα τον εξαναγκάσει να το πράξει.

  • Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πειστεί, με δεδομένο ότι η Πρώτη Κυρία φέρεται να επιμένει στην υποψηφιότητά του. Άλλωστε, ήταν δική της απόφαση, και άλλων συγγενικών προσώπων, αυτή η νέα προεδρική περιπέτεια για τον κ. Μπάιντεν.

Εάν πειστεί να αποσυρθεί υπάρχουν ικανά και νέα στην ηλικία στελέχη των Δημοκρατικών, που μπορούν να τον αντικαταστήσουν, ξεκινώντας από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία όμως δεν θα έχει τύχη απέναντι στον Τραμπ, αν και μερικοί αναλυτές επιμένουν πως μπορεί να κερδίσει τον τέως Πρόεδρο. Η κ. Χάρις δεν έχει δείξει έργο στη διάρκεια της θητείας της.

Είχαν άλλη γνώμη για την αντιπρόεδρο οι πολίτες, αλλά έχουν απογοητευθεί.

Να σημειώσω ότι εάν ο κ. Μπάιντεν για λόγους υγείας προφανώς, παραιτηθεί από την Προεδρία -το ακούμε και αυτό τις τελευταίες ώρες-, η κ. Χάρις θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του, με την επιλογή άλλου ή άλλης αντιπροέδρου

Εκτός της κ. Χάρις, η οποία όπως προανέφερα δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον Τραμπ, πιθανός υποψήφιος είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ για τον οποίο πρέπει να πούμε ότι εργάζεται νυχθημερόν για την επανεκλογή του κ. Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει το ρόλο του υποκατάστατου. Όπου δεν μπορεί να πάει ο κ. Μπάιντεν η εκστρατεία στέλνει τον κ. Νιούσομ. Καλός και αξιόλογος, θα μπορούσε να κερδίσει τις ψήφους των νέων, των παιδιών που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και τα οποία είναι απογοητευμένα από τον κ. Μπάιντεν.

Οι κυβερνήτες του Ιλινόις, του Μίσιγκαν, του Κολοράντο και της Πενσιλβάνιας, είναι πιθανές λύσεις στην περίπτωση που αποσυρθεί ο σημερινός πρόεδρος.

Να κρατήσουμε το όνομα της ικανότατης Γκρέτσεν Γουίτμερ, είναι η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Έξυπνη και όμορφη, είναι ένα πρόσωπο που αντιπαθεί ο Τραμπ, επειδή προφανώς την φοβάται.

Πάντως, τείνω να πιστέψω ότι οι Δημοκρατικοί ζήτησαν να πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεμαχία νωρίς για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στο κόμμα τους. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά αυτή η απόφαση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ανάλυση του ανταποκριτή της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο για την προεδρική τηλεμαχία: Τι είπε στο δελτίο του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη για την “τύχη” του Προεδρου Μπάιντεν

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η νέα μεγάλη τραγωδία: Όλοι εγκωμιάζουν το αγαθό της ειρήνης, αλλά την ίδια στιγμή όλοι προετοιμάζονται για νέο πόλεμο… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: