Δυστυχώς δεν θα είναι απελευθέρωση: Με τη λύση του Κυπριακού θα τερματιστούν οι παρανομίες, ή θα καταστούν νόμιμες οι ενέργειες του παράνομου κρατιδίου;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. António Guterres, στην Ιορδανία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία

Η Τουρκία είναι πρόξενος πολλών προβλημάτων, επιπρόσθετα από την κατοχή και όλες τις προεκτάσεις και τα παρεπόμενά τους.

Από τη μια είναι ο εξισλαμισμός και η ανέγερση τζαμιών, ο εποικισμός με την δημογραφικής αλλαγή, η κατασκευή ναυτικής και αεροπορικής βάσης, η παράνομη οικοδόμηση στις κατεχόμενες περιουσίες μας που είναι διαχρονικά εγκλήματα πολέμου. Από την άλλη είναι οι καθημερνές παρενοχλήσεις.

Τη μια είναι η καταπάτηση της νεκρής ζώνης και των ελληνικών περιουσιών, την άλλη η επέμβαση στην νεκρή ζώνη της Πύλας, οι διαχρονικές επεμβάσεις  και απαγορεύσεις στα ελληνικά σχολεία του Ριζοκαρπάσου και άλλα πολλά.

Όλα είναι αποτέλεσμα της κατοχής, της επεκτατικής πολιτικής της ΄Αγκυρας και της προώθησης μέτρων που δείχνουν, ότι επιδιώκει να αποκτήσει κυριαρχία επί του εδάφους και να καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της. Πρωταρχικής προσπάθεια και στόχος της η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

  • Οι οπαδοί της όποιας λύσης, έστω και με κατάργηση της Κ.Δ. βιάζονται να αποδεχτούμε τις αξιώσεις της Τουρκίας. Είναι έτοιμοι για κάθε συμβιβασμό, φτάνει να μη χάσουμε, όπως λένε, την Αμμόχωστο και να μας επιστρέψουν  κάποια κατεχόμενα χωριά.

Ούτε η κυριαρχική ισότητα τους ενδιαφέρει, ούτε η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, ούτε η κατοχική παρουσία της Τουρκίας ανακόπτει την επιθυμία τους για λύση, έστω και με  απαράδεκτους όρους.

Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας οι οπαδοί της όποιας λύσης, αλλά κυρίως τα κόμματα, που πρόθυμα αποδέχονται λύση τύπου Ανάν και καλούν τον ΠτΔ να πάρει τολμηρές αποφάσεις, ισχυρίζονται ότι όλα τα προβλήματα που προξενεί η κατοχική δύναμη θα τερματιστούν μόνο με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Είναι άραγε ορθή αυτή η θέση;

Ας υποθέσουμε ότι σε μερικούς μήνες ξεκινώντας από κει που μείναμε στο Γκράν Μοντανά, εγκρίνοντας τις συγκλίσεις και τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Και ας υποθέσουμε ότι η συμφωνία γίνεται αποδεκτή στα δημοψηφίσματα. Θα ακολουθήσει άραγε ο ευσεβοποθισμός των οπαδών της όποιας λύσης; Θα λυθούν τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω;

Πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της Κ.Δ. που θα υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία και η νομιμοποίηση του παράνομου κατοχικού κράτους που αναβαθμιστεί σε νόμιμη συνιστώσα πολιτεία με όλες τις εξουσίες που προβλέπουν οι συμφωνίες.

Θα τερματιστεί η διχοτόμηση, ή θα νομιμοποιηθεί και θα γίνει μόνιμη; Θα σταματήσει άραγε ο εξισλαμισμός και ο εκτουρκισμός των κατεχόμενων, που θα είναι συνιστώσα πολιτεία; Θα «επανενωθεί» η Κύπρος ή θα διαχωριστεί μόνιμα με τον καθορισμό των δύο ζωνών, που θα έχουν η κάθε μια τα σύνορά της;

Θα σταματήσει ο παράνομος οικοδομικός οργασμός και θα μας αποδώσουν τις περιουσίες μας, ή θα συνεχιστεί με τη διαφορά ότι θα γίνεται νόμιμα με άδεια της κυβέρνησης του συνιστώντος κρατιδίου; Θα χαλάσουν τις στρατιωτικές βάσεις και θα τις κάμουν πάρκα της επανένωσης ή θα τις ελέγχει νόμιμα η Τουρκία, σε συμφωνία με την έγκριση του συνιστώντος κρατιδίου;

Οι κάτοικοι της Καρπασίας θα επιστρέψουν ΄σύμφωνα με τη συμφωνία της 3ης Βιέννης ή θα καταμετρούνται με την ποσόστωση που συμφωνηθεί για διατήρηση της πλειοψηφίας.

  • Τα ελληνικά σχολεία θα λειτουργούν απρόσκοπτα στην Καρπασία και αλλού ή θα υπαχθούν στο υπουργείο παιδείας του συνιστώντος κρατιδίου και η λογοκρισία και έλεγχος των βιβλίων θα γίνει νόμιμη δραστηριότητα; Θα μπορούν να λειτουργούν ελληνικά σχολεία ή θα επιβάλλεται η φοίτηση σε τουρκικά σχολεία;

Η λύση φυσικά είναι απαραίτητη με όλα τα μειονεκτήματα και τα προβλήματα. ΤΟ σίγουρο είναι ότι θα καταργηθεί η Κ.Δ. θα νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση με τα δυο συνιστώντα κρατίδια.

Εκτός από τη διατήρηση και συνέχιση της Κ.Δ. η πλευρά μας πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει εντελώς, χωρίς κανένα δικαίωμα επί της Κύπρου. Και τη βιωσιμότητα της λύσης και την ασφάλεια των κατοίκων των δυο κρατιδίων και ολόκληρης της Κύπρου θα πρέπει να αναλάβουν τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. και ίσως το ΝΑΤΟ, παρόλο που το ΝΑΤΟ είναι ένοχο για την εισβολή του 1974.

Η λύση, όσο καλή και να είναι, δεν θα είναι απελευθέρωση ούτε θα φέρει την επανένωση. Θα είναι απλώς μια διευθέτηση, που θα εξυπηρετεί την Τουρκία και τα συμφέροντα των προστατών της.

Αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν και την ασφάλεια της Κύπρου και των κατοίκων της, για να μη ζήσουμε ξανά το δράμα της εισβολής και της τουρκικής κατοχής. Αυτές είναι μερικές ρεαλιστικές σκέψεις και δεν έχουν σχέση με τον ευσεβοποθισμό εκείνων που πιστεύουν ότι χάσαμε ευκαιρίες για λύση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αλλαγή γίνεται μόνο με τη συμμετοχή στις εκλογές: Η ψήφος είναι πολύ ισχυρό όπλο, μην την αχρηστεύσεις, μπες στην πρώτη γραμμή, προχώρα προς την κάλπη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: