Πολύ δύσκολη η νύχτα στη Σέριφο: Μάχη με θυελλώδεις ανέμους για τους πυροσβέστες, στο νησί δυνάμεις και από την Αττική, διάσπαρτες εστίες στην Πάρνηθα [βίντεο]

FILE PHOTO: Πυροσβέστες επιχειρούν σε κατάσβεση της φωτιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Συνεχιζόταν μέχρι τις 4 το πρωί η μάχη με τις φλόγες στη Σέριφο καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί των Κυκλάδων κάνουν πολύ δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής, που συνεχώς ενισχύει τις δυνάμεις της.

Ειδικότερα στη Σέριφο μετέβησαν από τη Σύρο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα ενώ από τον Πειραιά 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Στο νησί ήδη επιχειρούν 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ εναέριες ρίψεις πραγματοποιούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται ότι εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση αρκετών οικισμών στη Σέριφο. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι.

Διάσπαρτες εστίες στην Πάρνηθα

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κατσιμίδι της Πάρνηθας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Ειδικότερα στο Κατσιμίδι επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 60 οχήματα. Θα είναι ολονύχτια η προσπάθεια των πυροσβεστών στην Πάρνηθα όπου από το απόγευμα η φωτιά στο Κατσιμίδι είναι χωρίς ενεργό μέτωπο και με διάσπαρτες μικροεστίες εντός του καμένου.

Τα πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν σε αυτά τα σημεία για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων μέχρι και το πρώτο φως της ημέρας όπου θα συνεχιστεί η διαβροχή από τα εναέρια μέσα, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.




Μάχη με τις φλόγες επί ώρες έδωσαν συνολικά εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η Περιφέρεια Αττικής, ο στρατός, εθελοντές, δασάρχες και δασικές υπηρεσίες, ενώ στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, φτάνοντας τα 100 χλμ την ώρα. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά ήταν ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Καπόγλης, «η κατεύθυνση της φωτιάς ήταν προς Θρακομακεδόνες αν και είναι μακριά πολύ ακόμα» ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ψηλά πάνω στο βουνό η φωτιά, πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε για το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα:

«Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει”.




  • Για σήμερα Κυριακή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (ΕΔΩ), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας

  • Εκδηλώθηκαν 54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από χθες το απόγευμα στις 18:00 έως σήμερα στις 18:00 εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για πρόκληση πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, ενώ σε ακόμα 4 άτομα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.




Αναλυτικότερα:

Συνελήφθησαν χθες 28 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κορωπίου, τρεις ανήλικοι ημεδαποί, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξύλινες κατασκευές εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Λαγονήσι του Δήμου Σαρωνικού, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βρυσών, σε ημεδαπό, για πυρκαγιά εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλύβες του Δήμου Αποκορώνου, στα Χανιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κεφαλονιάς, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε άναμμα φωτιάς σε ύπαιθρο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Λάσσης του Δήμου Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.406,25Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «παραλία Οφρυνίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.875Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «διασταύρωση Παλαιοχωρίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας για τη φωτιά στην Πάρνηθα: «Χωρίς ενεργό μέτωπο, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: