Δύο αιματηροί πόλεμοι που ίσως αποφασίσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Λευκός Οίκος έχει ορθάνοιχτα δύο πολεμικά μέτωπα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Και αυτό επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν ανάρμοστα πολιτικά παιγνίδια, τα οποία δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή, ότι θα τους βοηθήσουν:

Υποστηρίζουν απόλυτα το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά με δισταγμό στηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το επιτελείο του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ διαρρέει ότι εάν εκλεγεί θα μπορούσε να αποφασίσει να εκλείψει αυτό το πολεμικό μέτωπο.

Τι σημαίνει αυτό; ότι θα αποκόψει τη βοήθεια στο Κίεβο για να το αναγκάσει σε πικρό συμβιβασμό με τον εισβολέα και καταχτητή, τη Ρωσία. Με τα σημερινά δεδομένα είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα του Τραμπ, κατά τη γνώμη μου.

  • Τα παραπάνω κυκλοφορούν, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν και το Ισραήλ, αλλά και την αντιμετώπιση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλα, θα έλεγα, επίπεδα.

Εάν ο κ. Μπάιντεν κρατήσει σταθερή στάση για τον πόλεμο που προκάλεσε, όπως ορθά λέει ο Λευκός Οίκος, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, πιστεύεται ότι θα κερδίσει την συντριπτική πλειοψηφία των εβραϊκών ψήφων, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ξανά την Προεδρία.

Περπατούν, λοιπόν, όλοι σε τεντωμένο σχοινί.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θέλει να ακούσει το ακροδεξιό ακροατήριο του. Σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος πρέπει να κάνει προσεκτική διπλωματία.

  • Στοχεύει να τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ προς όφελος του Εβραϊκού Κράτους και φαίνεται να επιθυμεί να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς πιστεύει ότι έτσι μειώνεται η στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Ρωσίας. Βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος να σύρει και τη Δύση στον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δεν ασχολείται αποκλειστικά, με το θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αλλά τις τελευταίες 48 ώρες προσπαθεί μέσω των χωρών που την υποστηρίζουν, βασικά το Κατάρ και την Τουρκία, να στείλει το μήνυμα στη Χαμάς ότι είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποδεχθεί την πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Τηλεφώνησε ξανά στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, επειδή είναι ένας εξ αυτών που αμφιταλαντεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανοικτή γραμμή και με την αντιπολίτευση του Νετανιάχου στην περίπτωση που τον εγκαταλείψουν οι ακροδεξιοί.

Οι Αμερικανοί, φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει αυτή την υποστήριξη στην περίπτωση που -είναι μία μεγάλη πιθανότητα- καταρρεύσει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

  • Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν «επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί».

Ο κ. Μπλίνκεν τηλεφώνησε και στον Μπένι Γκαντς, πολιτικό αρχηγό και μέλος του πολεμικού συμβουλίου τον οποίο προσπάθησε να πείσει ότι η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ».

Σε ότι αφορά την Ουκρανία η απόφαση έχει ληφθεί. Η Αμερική και άλλοι σύμμαχοι θα εισέλθουν εμμέσως στον πόλεμο, αφού αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση του πολεμικού τους υλικού εναντίον στόχων μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Είναι μία κίνηση μεγάλου ρίσκου φυσικά, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Πούτιν εννοεί αυτά που λέει, αν θα ρισκάρει να τραβήξει τους δυτικούς μέσα σε αυτόν τον πόλεμο ή απλά μπλοφάρει.

Στη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου εδώ στην Ουάσιγκτον, η Αμερική θα προσπαθήσει να ληφθεί κοινή απόφαση για την Ουκρανία, με τη δικαιολογία ότι απειλείται η Ευρώπη. Είναι δύσκολο να το πετύχει, λόγω της Ουκρανίας, της Τουρκίας και κάποιων άλλων χωρών.

Παρ’ όλα αυτά ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει κανονικά δίνοντας σταδιακά το δικαίωμα στο Κίεβο να χρησιμοποιεί το αμερικανικό πολεμικό υλικό για να κτυπήσει και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Με αυτά τα δεδομένα, η πόρτα του φρενοκομείου έχει ανοίξει…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο μόνιμος στόχος των Εγγλέζων είναι να θέσουν την Κύπρο υπό τον έλεγχο του Αττίλα: Έφτασε η ώρα να εκδιωχθούν οι βρετανικές βάσεις από τη Μεγαλόνησο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: