Δήλωση Γεραπετρίτη στο Reuters: Η Ευρώπη πρέπει να παρέχει φιλοξενία σε παιδιά από τη Γάζα, αναζητούνται εταίροι για το σχέδιο που συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης

FILE PHOΤΟ: Greece’s Foreign Minister, Giorgos Gerapetritis. EPA, KHALED ELFIQI




Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενεί παιδιά που έχουν πληγωθεί και έχουν υποστεί τραύμα από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο συνεχίζεται η σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Γεραπετρίτης αναζητά εταίρους σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ένα σχέδιο για να φέρει τα παιδιά προσωρινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπε ότι συζήτησε την ιδέα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Mustafa αυτή την εβδομάδα.

«Πρέπει να αντικρύσουμε αυτή την τραγωδία πολύ ξεκάθαρα», είπε ο Γεραπετρίτης. «Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε τραυματίες από τη (Γάζα) αλλά και σε παιδιά που τώρα αντιμετωπίζουν πείνα ή άλλου είδους κινδύνους».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 νωρίτερα αυτόν τον μήνα και ο Γεραπετρίτης πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο της δίνουν αξιοπιστία να ενεργεί ως μεσολαβητής της ειρήνης. Αναφέρεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος κατέχει τη θέση του ΥΠΕΞ εδώ και έναν χρόνο, δεν είπε πόσα άτομα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από την Ελλάδα ή την ΕΕ, αλλά είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση με τις παλαιστινιακές αρχές. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τακτική μετανάστευση, η οποία, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει γίνει πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ευρώπη και στην οποία αντιτίθεται σθεναρά μία αναζωπυρωμένη δεξιά.

“Αυτή είναι μια προφανής έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μιλάμε εδώ για οικονομικούς μετανάστες ή άλλους τύπους παράτυπης μετανάστευσης”, είπε, λίγες μέρες μετά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αλλά ζήτησε να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι πολλοί άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας, και περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Επιπλέον, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά είναι «τεράστιες», είπε ο Γεραπετρίτης. Ο Γεραπετρίτης είπε ότι μίλησε με τον Παλαιστίνιο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα για τρόπους επισφράγισης της ειρήνης και ανοικοδόμησης της Γάζας.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε… να σταματήσει ο πόλεμος για να αρχίσουμε να το συζητάμε», είπε. «Θα είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ και πρέπει να το αναπτύξουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε. Σημειώνεται ότι μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συμβάλει επίσης στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία από μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που έχει επηρεάσει τον ναυτιλιακό τομέα της Ελλάδας. «Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουμε να επιτύχουμε στο πολύ άμεσο μέλλον, η κατάσταση και στην Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει πολύ καλύτερη», είπε ο Γεραπετρίτης.

Reuters [Europe must host Gaza children impacted by war, Greek foreign minister says]

Ανατροπή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να αναγνωρίζουν αυτομάτως το καθεστώς πρόσφυγα που έχει χορηγηθεί από άλλη χώρα της ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: