Διδάγματα από μια επίσκεψη στη Μεγαλόνησο: Γιατί δεν τα κάνουμε και στην Ελλάδα όπως στην Κύπρο; Γιατί τα καταστήματα λειτουργούν και την Κυριακή;

Ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της Λευκωσίας, η Οδός Λήδρας. Φωτογραφία από την Καθημερινή




Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου βρέθηκα στην Κύπρο προσκεκλημένος του Ιδρύματος Λεβέντη, προκειμένου να κάνω μια ομιλία σχετικά με τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Είχα πέντε χρόνια να επισκεφθώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου και πραγματικά έβλεπα με ενδιαφέρον αυτό το ταξίδι. Ουδέποτε όμως φανταζόμουν ότι αυτό το σύντομο ταξίδι θα ήταν ουσιαστικά ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο ορθολογισμού.

Θέλω, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου. Θα επικεντρωθώ μόνο σε θέματα που εμείς εδώ στην Ελλάδα τα αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά ή και καθόλου, ενώ οι αδελφοί Κύπριοι τα έχουν ήδη επιλύσει αποτελεσματικά.

  • Κάμερες κυκλοφορίας

Στη διαδρομή με ταξί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μέχρι τη Λευκωσία παρατήρησα ότι ο οδηγός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ποτέ δεν ξεπέρασε τα 100 χλμ. Οταν ρώτησα για την οδηγική συμπεριφορά του, μου απάντησε: «Υπάρχουν κάμερες παντού».

Μάλιστα, όταν μπήκαμε στην περιοχή της Λευκωσίας μού έδειξε στο ηλεκτρονικό ταμπλό του αυτοκινήτου του την ένδειξη ότι πλησιάζει σε κάμερα! Αμέσως τσίμπησα.

Ζήτησα από έναν καλό φίλο, τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha CY, Χριστόφορο Χριστοφή, να μου δώσει πληροφορίες για τις κάμερες και μου υπέδειξε επίσημους συνδέσμους από όπου έμαθα πολλά γι’ αυτές, τα οποία σας μεταφέρω. Παραθέτω τον σύνδεσμο μήπως και φιλοτιμηθεί κάποιος από την κυβέρνηση να δει τι έχουν κάνει οι Κύπριοι (ΕΔΩ) από όπου αντιγράφω:

«Σκοπός εγκατάστασης του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης είναι η μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων τραυματισμών. Η εφαρμογή του μέτρου αποσκοπεί στην αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών και στην τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

Με την παιδική αφέλεια που με χαρακτηρίζει διερωτώμαι: εμείς οι γεμάτοι ενσυναίσθηση (τι ωραία λέξη) δεν ενδιαφερόμαστε για τους νέους μας που πεθαίνουν κάθε χρόνο (621 νεκροί το 2023), ώστε να πάρουμε και εμείς τα αντίστοιχα μέτρα;

«Οι παραβάσεις που θα εντοπίζει το σύστημα είναι:

• Παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

• Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.

• Παραβίαση της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές.

Θα εντοπίζονται και άλλες παραβάσεις;

Ναι, όταν το σύστημα θα εντοπίζει οποιαδήποτε από τις πιο πάνω παραβάσεις, θα μπορεί να καταγράφεται και:

• Mη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

• Μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές.

• Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο ή άλλο αντικείμενο)».

Η παράβαση αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ο οποίος μπορεί να πληρώσει αμέσως ή να αμφισβητήσει την παράβαση. Σε περίπτωση αμφισβήτησης που θα τη χάσει ο ιδιοκτήτης, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Και μια ιδέα για τα πρόστιμα: παράβαση κόκκινου: 300 ευρώ, ζώνη ασφαλείας: 150 ευρώ και χρήση κινητού άλλα 150 ευρώ. Σύνολο 600 ευρώ. Σε αμφισβήτηση, 1.200 ευρώ! Συμμορφώνεσαι ή δεν συμμορφώνεσαι;

Ορθόδοξοι χριστιανοί είναι στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να ανοίγει το κατάστημά του την Κυριακή.

Πάμε παρακάτω. Υπάρχουν σταθερές κάμερες σε καθορισμένα σημεία και κινητές κάμερες μέσα σε μικρά βανάκια, τα οποία ελέγχουν την ταχύτητα στους δρόμους.

Δεν έχει νόημα να σας δώσω άλλες λεπτομέρειες, αλλά θα πάω κατ’ ευθείαν στο ψητό. Το όλο έργο, δηλαδή εγκατάσταση και λειτουργία έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, υπό μορφήν outsourcing! Βλέπετε, οι αδελφοί Κύπριοι δεν διακατέχονται από το δικό μας σύνδρομο να θέλουμε όλα να γίνονται κρατικά.

Ετσι, η κυπριακή κυβέρνηση δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο και επιπλέον δεν σβήνονται και τα πρόστιμα κατά την προσφιλή τακτική των βουλευτών μας. Η εταιρεία (μεγάλη αμερικανική εταιρεία ειδικευμένη σε υπηρεσίες) αμείβεται με σταθερό ποσό για κάθε κάμερα που λειτουργεί. Ετσι απλά.

Ακούει κανείς; Ας αντιγράψουμε το μοντέλο της Κύπρου για να γλιτώσουμε τις χαμένες ζωές των παιδιών μας.

Να μην το ξεχάσω. Η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ακολουθεί το GDPR και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά η φωτογραφία του οδηγού είναι πεντακάθαρη! Ελπίζω να μην έχει αντιρρήσεις ο κ. Μενουδάκος και η περίφημη Αρχή του, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγων στην πρόοδο στη χώρα μας.

  • Λειτουργία καταστημάτων

Πέρασα το πρωινό του Σαββάτου με φίλους στο καφενείο – εστιατόριο μιας υπεραγοράς. Ωράριο: Σάββατο 7.00-21.00 και Κυριακή 9.00-21.00. Κουβεντιάζοντας με τον επιχειρηματία έμαθα ότι η Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας από άποψη τζίρου!

Επιπλέον η λειτουργία τις Κυριακές συμβάλλει στη σωστότερη κατανομή των εξόδων του, όπως ενοίκιο χώρου, απόσβεση παγίων εγκαταστάσεων κ.λπ. και έτσι έχει σημαντικά μειωμένο overhead, που μετακυλίεται στον πελάτη. Ορθόδοξοι χριστιανοί είναι στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να ανοίγει το κατάστημά του την Κυριακή.

Την Κυριακή περπάτησα στην παλιά γειτονιά μου, στους πεζόδρομους της οδού Λήδρας και Ονασαγόρου, όπου τα περισσότερα καταστήματα ήταν ανοικτά. Οικογένειες περπατούσαν στον πεζόδρομο και διερωτώμαι, γιατί εμείς εδώ είμαστε τόσο αντιδραστικοί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;

Το μέτρο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων, διότι η εργασία την Κυριακή αμείβεται διπλά. Ακόμα, όλοι γνωρίζουμε ότι η «αγορά» είναι πάνω απ’ όλα ψυχολογία. Για μια οικογένεια με παιδάκια, η μόνη μέρα που μπορούν να είναι μαζί είναι η Κυριακή και ο περίπατος με ανοικτά καταστήματα είναι πραγματική εμπειρία.

  • Φοιτητές και εργασία

Στο ξενοδοχείο που έμεινα πρόσεξα ότι όλο το προσωπικό ήταν νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Τους ρώτησα όλους. Το 90% ήταν φοιτητές που παράλληλα δούλευαν στο ξενοδοχείο.

Οι περισσότεροι ήταν από την Ελλάδα, αλλά βρήκα και κάποιον από το Ουζμπεκιστάν που φοιτούσε σε κυπριακό πανεπιστήμιο! Ηταν όλοι πολύ ικανοποιημένοι από τις σπουδές και τη δουλειά τους και παρά τα δίδακτρα μάλλον διέψευσαν τον συμπαθέστατο κ. Κουτσούμπα σχετικά με τον sugar daddy.

Τα κτίρια των πανεπιστημίων πεντακάθαρα. Πρέπει να στείλουμε μερικούς πρυτάνεις εκεί να μάθουν πώς τηρείται η τάξη.

  • Ιδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη

Η ομιλία μου έγινε στη «Λεβέντειο Πινακοθήκη», σε ένα πολύ ωραίο αμφιθέατρο. Με την ευκαιρία αυτή ξεναγήθηκα στις συλλογές της Πινακοθήκης. Το κτίριο καινούργιο στο κέντρο της Λευκωσίας με εντυπωσιακές συλλογές.

Οταν άκουσα όμως ότι διαθέτει και συλλογή Αβέρωφ, ζήτησα να μάθω λεπτομέρειες. Δυστυχώς, δεν μας τιμά η ιστορία αυτή. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, γνωστός ευπατρίδης, από νεαρή ηλικία αγόραζε πίνακες Ελλήνων ζωγράφων. Μάλιστα, φαίνεται ότι είχε εξαιρετικό γούστο.

Είχε σκοπό να κάνει μια πινακοθήκη στα Ιωάννινα (τη γενέτειρά του) και να δωρίσει όλη τη συλλογή. Οπως περιγράφει ο ίδιος στον τόμο με τα έργα του, οι συμπολίτες του τον γιουχάισαν και του φέρθηκαν πολύ προσβλητικά. Ετσι αποφάσισε να πουλήσει όλη τη συλλογή στον Τάση Λεβέντη. Αυτή είναι η Ελλάδα μας!

Κλείνοντας το σημερινό κείμενο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, όπου βρέθηκα για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Αντί να δώσω τη δική μου περιγραφή, αντιγράφω τα σχόλια του Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (25/11/2017):

«Θερμότατα συγχαρητήρια στους Γιώργο και Καίτη Δαυίδ, για την πρωτοβουλία αναστήλωσης του δημοτικού σχολείου Σκουριώτισσας, προσφέροντας ξανά ζωή και ευκαιρίες εκπαίδευσης σε μια περιοχή που τόσο το είχε ανάγκη. Ανάλογες πρωτοβουλίες δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορη την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για αυτό και μεταφέρω την ευγνωμοσύνη όλων μας, ευχόμενος η πολύμορφη προσφορά της οικογένειας Δαυίδ να εύρει μιμητές».

Οι δραστηριότητες του κέντρου, που βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο, περιγράφονται αναλυτικά στο site του: (ΕΔΩ). Το μόνο που αξίζει να προσθέσω είναι το γεγονός ότι στο κτήμα Ατσάς παράγεται το ομώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που κρατά το ρεκόρ στις 4.500 φαινόλες – το πρώτο κυπριακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εγκεκριμένο ως συμπλήρωμα διατροφής με ισχυρισμό υγείας και διατροφής.

* Ο κ. Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θύμα της Ελλάδος και της Κύπρου η …φτωχή Τουρκία, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν! Πήρε σκυτάλη από τον τρομοκράτη Νασράλα ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας και απειλεί…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: