Διχάζει τον Λίβανο η απόφαση για καταβολή αποζημιώσεων σε οικογένειες πεσόντων μελών της Χεζμπολάχ εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης της χώρας

Supporters of Lebanese militant group Hezbollah and relatives carry one of the coffins of the three fighters during their funeral in a southern suburb of Beirut, Lebanon, 09 December 2023. EPA, WAEL HAMZEH




Η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να εκταμιεύσει οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου και 800 εκατομμυρίων λιβανικών λιρών (περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια) για συνδρομή στις οικογένειες μελών της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους,

Το ποσό που θα αντιστοιχεί, στους κληρονόμους κάθε θύματος πολέμου της Χεζμπολάχ ανέρχεται σε 20 χιλιάδες δολάρια.

Τα ονόματα των δικαιούχων θα αναγράφονται σε πίνακα μετά από επίσημο αίτημα βοήθειας στο Νότιο Συμβούλιο του Λίβανου.

Ωστόσο, η κυβερνητική απόφαση δημιούργησε διχασμό μεταξύ των Λιβανέζων σχετικά με το δικαίωμα αποζημίωσης, ειδικά από τη στιγμή που η Χεζμπολάχ πήρε την απόφαση να πάει σε πόλεμο για να στηρίξει τη Γάζα, χωρίς να αναφέρεται στην κυβέρνηση ή τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, καθώς το κράτος ενίοτε αδυνατεί να παρέχει τους μισθούς των εργαζομένων του σε τακτική βάση.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν επίσης για τον τόπο και την ημερομηνία αυτών των θανάτων, στο νότο ή στη Συρία;

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά της «προδοσίας» για τους αμφισβητίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά κατά του Κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων.

Η εκπρόσωπος του Κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων, Γκάντα Αγιούμπ, υπέβαλε ερώτηση στον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, μέσω της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με τη «νομιμότητα της εξασφάλισης πιστώσεων από το αποθεματικό του γενικού προϋπολογισμού για την κάλυψη της πληρωμής της βοήθειας σε ορισμένους από τους κληρονόμους των πεσόντων της οργάνωσης ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων μετά τις 10/7/2023, χωρίς διάκριση μεταξύ Αμάχου και μαχητή, και ως αποτέλεσμα μιας πολεμικής απόφασης που δεν ελήφθη από την κυβέρνηση του Λιβάνου».

Εξήγησε σε δηλώσεις της στο Al-Arabiya.net και στο Al-Hadath.net ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει τους θανάτους της Χεζμπολάχ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού τη στιγμή που η Χεζμπολάχ μονοπωλεί την απόφαση για πόλεμο και ειρήνη και αποφάσισε να ανοίξει το νότιο μέτωπο για να υποστηρίξει Γάζα χωρίς να αναφέρεται στην κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος της.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, «η αποζημίωση για τους αμάχους είναι ένα ιερό δικαίωμα που δεν μπορεί να παραβιαστεί, αλλά η αποζημίωση για τους νεκρούς ενός κόμματος που κήρυξε τον πόλεμο με απόφαση του Ιράν χωρίς να αναφερθεί στην κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μας τον επέβαλε είναι απαράδεκτη.

Ο λιβανέζικος λαός πληρώνει φόρους και τέλη για να αποζημιώσει τους νεκρούς της Χεζμπολάχ σε μια εποχή που η οικονομία μας καταρρέει και τα μέλη του λιβανικού στρατού δεν λαμβάνουν τακτικά τους μισθούς τους».

Η Ayoub προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης για τον Λίβανο στο εξωτερικό, διερωτώμενη: “Πώς θα δικαιολογήσει στη διεθνή κοινότητα ότι αποζημιώνει τους νεκρούς μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από μεγάλο αριθμό χωρών;”

Από την πλευρά της, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο Al-Arabiya.net και στο Al-Hadath.net ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους πεσόντες της Χεζμπολάχ ελήφθη ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο στη σύνοδό του που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Επιπλέον, εκτός από την αποζημίωση, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει έναν νόμο για την απαλλαγή του λαού του Νότου από την καταβολή τελών και φόρων λόγω του πολέμου, τον οποίο η εκπρόσωπος του Κόμματος των Λιβανικών Δυνάμεων Ayoub θεώρησε «δωροδοκία» από τη Χεζμπολάχ σε βάρος του κράτους το οποίο εξαναγκάζεται στη συνέχιση του πολέμου και την αντιμετώπιση των καταστροφών και της απώλειας ζωών.

444 νεκροί στο νότιο Λίβανο

Στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Γραφείο Πληροφοριών για τα θύματα πολέμου στο νότο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο έφτασε τους 444, εκ των οποίων 334 ανήκαν στη Χεζμπολάχ.

Ο ερευνητής του Διεθνούς Ιδρύματος Πληροφοριών, Muhammad Shams al-Din, εξήγησε στο Al-Arabiya.net και στο Al-Hadath.net, «Το κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από χρόνια έναν νόμο που εξισώνει τους πεσόντες του νότου με τους νεκρούς του λιβανικού στρατού και βάση αυτού του νόμου αποζημιώνει.

Επεσήμανε επίσης, «Το ποσό των 20.000 δολαρίων εμπίπτει στην κατηγορία της «αποζημίωσης μαρτυριών», μετά οι οικογένειες των θυμάτων λαμβάνουν μηνιαίους μισθούς όπως οι μάρτυρες του λιβανικού στρατού και αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι εφάρμοσε την ισχύουσα νόμος ως προς αυτό».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την έκταση των ζημιών στο νότο ως αποτέλεσμα του πολέμου, αλλά ορισμένα από αυτά τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερα από 700 σπίτια καταστράφηκαν, εκτός από περισσότερες από 10.000 ζημιές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης, περιελάμβανε αποζημίωση για 49 οικογένειες μαχητών της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο στο νότο, επιπλέον προστέθηκαν 3 πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Υπάρχει φως στον ορίζοντα; Το ψήφισμα των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός πέρασε στον ΟΗΕ όμως είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: