Διαβολοβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ με μάχη ηγεσίας: Μετά την παρέμβαση Χάρη Δούκα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του* Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης τα σπουδαία [video]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, Παρασκευή 07 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Συνεχίζονται οι μετεκλογικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η εβδομάδα που «ανοίγει» αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη συνέντευξη του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του και μια πρώτη εικόνα της στρατηγικής που χαράσσει απέναντι στους αμφισβητίες της ηγεσίας του, οι οποίοι εκδηλώθηκαν (ήδη) από το βράδυ των ευρωεκλογών.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έρχεται δυο ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεθαύριο Τετάρτη. Εκεί, στην πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση μετά τις εκλογές, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγησή του για την πορεία που θα μπει η Χαριλάου Τρικούπη μέσα στο καλοκαίρι.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός οι σκέψεις να γίνουν πράξη και η Χαριλάου Τρικούπη να οδηγηθεί σε κάλπες κάτω από τον «καυτό» ήλιο του Ιουλίου ή λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο.

Στο παιχνίδι και ο Χάρης Δούκας

Στο εσωκομματικό παιχνίδι έδειξε, πάντως, ότι μπαίνει και ο Χάρης Δούκας με τα όσα υποστήριξε στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή». Ο Δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει παρών στην εσωκομματική διαδικασία και ζητά άμεση προσφυγή στην βάση, χωρίς να προσδιορίζει τον δικό του ρόλο:

«Χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε ο Χάρης Δούκας.

«Αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν» σημείωσε, παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων. Αναφερόμενος μάλιστα στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Χάρης Δούκας επεσήμανε πως «το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».




Στην ομάδα των υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη επικρατεί κλίμα έντονης καχυποψίας για τις κινήσεις αμφισβήτησης του προέδρου, που πλέον εξετάζονται από ένα διαφορετικό πρίσμα. Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Δουδωνής την περασμένη Δευτέρα κατά της Νάντιας Γιαννακοπούλου, την οποία κατηγόρησε για προειλημμένη απόφαση αμφισβήτησης της ηγεσίας, ούτε τυχαία ούτε αποσπασματική ήταν.

Στο προεδρικό στρατόπεδο κυριαρχεί η άποψη ότι ορισμένοι από τους αμφισβητίες του προέδρου δεν κινήθηκαν στην κατεύθυνση αυτή με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά ότι λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα υπονομευτικά στην προσπάθεια του κόμματος.

Υποστηρίζουν ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο και συντονισμός από μια ομάδα που είχε προσχεδιάσει την αλλαγή ηγεσίας και που άρχισε να κινείται όταν το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να σταθεροποιείται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση. «Τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο να επιτύχουν αυτό που θέλουν και άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να τρωθεί η αξιοπιστία του κόμματος», αναφέρεται σχετικά. Οι υπόνοιες που αφήνονται είναι πολύ βαριές και όσα λέγονται είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Δούκας έχει μπροστά του 4,5 χρόνια ως δήμαρχος Αθηναίων» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Θανάσης Γλαβίνας.

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε αλλαγές, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Βουλευτές αναμένουν πρωτοβουλίες από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ανασυγκρότηση του κόμματος για να ανατραπεί το κλίμα εσωστρέφειας.

«Περιμένω την πρόταση του Προέδρου για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ» διευκρίνισε ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας ανέφερε: «Βάζουμε μπροστά από τα πρόσωπα την πολιτική», ενώ ο Παύλος Χρηστίδης, τόνισε: «Οι ευθύνες για την αδυναμία μας να πείσουμε είναι και συλλογικές και αναλογικές και πρέπει να τις συζητήσουμε για να βελτιωθούμε».




 

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πλέον, το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν το βάρος της αναμέτρησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Τρία κορυφαία στελέχη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου έχουν ζητήσει ήδη κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Θα είναι κάποιος εξ’ αυτών;

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Καθημερινή

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Στηρίζει Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: