Πρώτη νίκη του Μακρόν στα σημεία: Οι Republicains καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον πρόεδρό τους που ήθελε συμμαχία με τη Λεπέν -Κλειδώθηκε στο γραφείο του

(L-R) Members of Les Republicains (LR) party Annie Genevard, President of the Ile-de-France Regional Council Valerie Pecress, and president of the Regional Council of Auvergne-Rhone-Alpes Laurent Wauqiez talk the media following an emergency meeting called by Les Republicains (LR) party members at Musee Social in Paris, France, 12 June 2024. EPA/TERESA SUAREZ




Ο  Éric Ciotti ο ηγέτης του κυρίαρχου δεξιού κόμματος της Γαλλίας, Les Républicains, έχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη δουλειά του παρά το ότι βασικά μέλη του κόμματός του  ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του ανατροπής του για την προτεινόμενη συμμαχία του με την ακροδεξιά.

Ο  Ciotti πιστεύεται ότι είχε εγκλωβιστεί στο γραφείο του την Τετάρτη, αφού κλείδωσε μέλη έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι, εν μέσω μαζικής εξέγερσης για την έκκλησή του για συμμαχία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

Οι εξαιρετικές σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία απηχούν την αναστάτωση που έχει κυριεύσει τη γαλλική πολιτική από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ανώτατα στελέχη των Les Républicains έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος την Τετάρτη, όπου είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν συνάντηση για να εκδιώξουν τον Ciotti, λέγοντας ότι η ανακοίνωσή του την Τρίτη για συμμαχία με τη Λεπέν ήταν προδοσία των αξιών τους. Ωστόσο, βρήκαν το κτίριο κλειδωμένο.

Ο Ciotti  ανάρτησε στο X ότι είχε κλείσει τις πόρτες «αφού δέχθηκε απειλές» και ότι έπρεπε «να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού».

«Επιπλέον, δεν έχει προγραμματιστεί ποτέ καμία συνάντηση στα γραφεία σήμερα το απόγευμα», έγραψε.

Ο Aurélien Pradié, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, είπε στα τηλεοπτικά συνεργεία έξω από την κλειστή πόρτα: «Ζούμε σε μια δημοκρατία. Άνθρωποι που κλείνονται στο γραφείο τους και λένε «δεν βγαίνω ποτέ» – αυτό δεν γίνεται».

Ο Pradié είπε ότι ο Ciotti «δεν ήταν πια πρόεδρος [του κόμματος] από τη στιγμή που πήρε αυτή την παράλογη απόφαση», αναφερόμενος στην προτεινόμενη συμμαχία με το Εθνικό Ράλι.

  • «Θα τον απομακρύνουμε από το γραφείο των κληρονόμων του στρατηγού ντε Γκωλ αν χρειαστεί», είπε ο Πραντιέ, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε στον κανονικό κόσμο εδώ, απλά δεν είναι δυνατό. Υπάρχουν Γάλλοι που εργάζονται τόσο σκληρά, που κάθε μέρα ελπίζουν να πιστέψουν στη δημοκρατία και βλέπουν αυτό το θέαμα των τρελών. Φτάνει πια.»

Ερωτηθείς πώς θα βγάλουν τον Ciotti τα στελέχη του κόμματος, είπε ότι θα ζητήσουν από τον Jordan Bardella, τον πρόεδρο του κόμματος της Λεπέν , να ζητήσει από τον Ciotti να φύγει από το γραφείο του. Ένας άλλος βουλευτής των Les Républicains αστειεύτηκε ότι θα καλούσαν την πυροσβεστική.

Τα μέλη του κόμματος έφυγαν βιαστικά για να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση αλλού για να προσπαθήσουν να απολύσουν τον Ciotti, κάτι που ο Ciotti είπε ότι δεν ήταν δυνατό σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. Αναμενόταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου έξω από το κλειδωμένο κτίριο αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης.

«Η ιδέα είναι να ψηφίσουμε ομόφωνα υπέρ του αποκλεισμού του», είπε στους δημοσιογράφους ο Vincent Jeanbrun, εκπρόσωπος των Les Républicains και δήμαρχος. «Ο Éric Ciotti έχει τις μεθόδους ενός δικτάτορα. Κλείστηκε στο γραφείο του. Πέρασε την καριέρα του αναφέροντας τον στρατηγό Ντε Γκωλ, αλλά αυτό που έκανε χθες ήταν οι συμφωνίες του Μονάχου», αναφερόμενος σε μια συμφωνία κατευνασμού που επιτεύχθηκε το 1938 μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Valérie Pécresse, πρώην προεδρική υποψήφια του κόμματος και επικεφαλής της περιφέρειας Île-de-France, έξω από το Παρίσι, είπε: «Δεν υπάρχει χώρος για προδότες, ούτε για μικροπραξίες».

  • Στο τέλος του απογεύματος, η Annie Genevard, η γενική γραμματέας των Les Républicains, άνοιξε την πόρτα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με ένα εφεδρικό κλειδί, αφήνοντας να μπουν αρκετοί. Έφυγαν αμέσως μετά, λέγοντας ότι ο Ciotti δεν ήταν εκεί.

Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, αφού το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν κέρδισε περισσότερο από το 31% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές, περισσότερο από το διπλάσιο που κέρδισε η κεντρώα ομάδα του Μακρόν. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Με ελάχιστες πιθανότητες να ξεπεράσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση όσον αφορά το μερίδιο ψήφων, ο Μακρόν κάλεσε την Τετάρτη για έναν κεντρώο συνασπισμό ευρείας βάσης και κάλεσε τη μετριοπαθή αριστερά και δεξιά να ενωθούν μαζί του.

Στα αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερή La France Insoumise ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια συμμαχία πολλών αριστερών κομμάτων, τα οποία θα συμφωνούσαν να μην θέτουν υποψήφιους το ένα εναντίον του άλλου.

Παρόμοια με μια συμφωνία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022, η οποία επέτρεψε στην αριστερά να μεγιστοποιήσει τις έδρες της, η La France Insoumise θα θέσει υποψηφίους σε 230 εκλογικές περιφέρειες, οι Σοσιαλιστές σε 170 εκλογικές περιφέρειες – μεγαλύτερος αριθμός από το 2022 – οι Πράσινοι σε περίπου 90 και οι Κομμουνιστές στα 50.

Η αριστερά σκοπεύει να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο από τις κύριες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες.

Μια δημοσκόπηση του Elabe για το BFM TV και τη La Tribune Dimanche που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι η ακροδεξιά της Λεπέν αναμένεται να κερδίσει το 31% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η συμμαχία των αριστερών κομμάτων θα συγκέντρωνε το 28%, μπροστά από το κόμμα του Μακρόν, με 18% των ψήφων. Προέβλεψε μερίδιο ψήφων 6,5% για τους Les Républicains.

Τα ονόματα των υποψηφίων πρέπει να εγγραφούν στις εκλογικές αρχές έως τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας την επόμενη εβδομάδα.

Μακρόν: Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς 

Τρεις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν εναντίον της Ακροδεξιάς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το σημερινό προσκλητήριο ισχύει «για τους σοσιαλδημοκράτες, τους ριζοσπάστες, τους οικολόγους, τους χριστιανοδημοκράτες, τους νεογκωλικούς, για όλους τους συμπατριώτες μας, που δεν επιμένουν στον πυρετό των ακραίων, που συσπειρώνονται γύρω από τους κύριους άξονες της σημερινής πλειοψηφίας».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ο Μακρόν αφήνει πίσω τις διεθνείς πρωτοβουλίες και επιχειρεί να κερδίσει τους Γάλλους με στροφή στην «καθημερινότητα»: Μέτωπο όλων κατά της ακροδεξιάς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: