Διαμάχη για τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων: Πιέσεις από το καθεστώς Τατάρ να μην προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών

Καταμέτρηση ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές, Λευκωσία 30 Μαΐου 2021.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Καθώς πλησιάζουμε προς την 9η Ιουνίου το θέμα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων παίρνει μια ιδιαίτερη διάσταση σ’ αυτές τις ευρωεκλογές.

Από τη μια είναι η προσπάθεια να πειστούν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά, γι’ αυτό και θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε εκλογικά κέντρα.

Από την άλλη είναι η πίεση που δέχονται εντός κατεχομένων να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με το επιχείρημα ότι το κεκτημένο της ΕΕ ανεστάλη στις κατεχόμενες περιοχές.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» κάπου 104 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Εξ αυτών υπολογίζεται ότι κάπου 10 με 15 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στα ειδικά εκλογικά κέντρα τα οποία θα στηθούν σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προηγούμενο διάστημα, σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση Τουρκοκύπριων στις ελεύθερες περιοχές, παίζει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Οι κινήσεις τους ΡΤΚ, το οποίο ως γνωστό διατηρεί άριστες σχέσεις με το ΑΚΕΛ, γίνονται κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας προς αποφυγή παρενεργειών.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις μερίδας στελεχών τους ΡΤΚ να πείσουν Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προκαλούν την αντίδραση ακόμα και εντός του ίδιου του κόμματος.

Ο Κουτλάι Ερκ, σημαίνον στέλεχος του ΡΤΚ, σε άρθρο του στην τ/κ Γενί Ντουζέν προσπάθησε (πηγή ΓΤΠ) να αποτρέψει τους Τουρκοκύπριους από του να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Υποστήριξε πως δεν είναι εκλογές των Τουρκοκυπρίων οι επικείμενες Ευρωεκλογές, αφού το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεστάλη στις κατεχόμενες περιοχές, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές εκεί, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με τα δικά τους κόμματα και ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν μπορεί να εκλέξει τους βουλευτές του για τις δύο έδρες που του ανήκουν.

Ο Ερκ εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτό με την στήριξη σε Τουρκοκύπριους υποψήφιους που κατέρχονται με ελληνοκυπριακά κόμματα και ισχυρίστηκε ότι άθελά τους συμβάλλουν στο να αρθεί το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων να εκλέγουν τους δικούς τους πολιτικούς εκπροσώπους και να υποβιβαστούν σε μειονότητα. Και επανέλαβε ότι οι δύο από τις έξι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο τους ανήκουν.

Ο Αζίζ Γκιουλμπαχάρ, λεγόμενος πρόεδρος του «ιδρύματος εθνικού αγώνα», σύμφωνα με την Ντιγιαλόγκ επέκρινε ορισμένα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα για την υποψηφιότητα Τουρκοκυπρίων υποψηφίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γκιουλμπαχάρ ανέφερε (πηγή ΓΤΠ) πως οι Τ/κ πάντοτε προστάτευαν το δικαίωμά τους για χωριστές εκλογές και δημοψηφίσματα από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης και ότι «δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από το κράτος και την πατρίδα, την ελευθερία και την κυριαρχία».

Ενώ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι βρίσκεται δήθεν πίσω από τις υποψηφιότητες των τριών Τουρκοκυπρίων .

Ο Οζ Καραχάν, ένας των Τουρκοκυπρίων που συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές κατηγόρησε και την Τουρκία ότι εμπλέκεται στις προσπάθειες δημιουργίας εμποδίων στη συμμετοχή όσων διαμένουν στα κατεχόμενα στο να πάνε να ψηφίσουν.

Ο Καραχάν υποστήριξε (πηγή Κανάλ ΣΙΜ/ΓΤΠ) ότι η Τουρκία έκανε παρέμβαση τον Απρίλιο και άσκησε πιέσεις στη Γερμανία προκειμένου να εμποδίσει τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν στο Γκαίτε όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση πιο εύκολα.

«Το Ινστιτούτο Γκαίτε θα ήταν πολύ καλό για την ψηφοφορία», είπε ο Καραχάν και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που φοβάται περισσότερο η Τουρκία, η κοινή ψήφος των Κυπρίων είναι κάτι τρομακτικό.

Διότι η κοινή μας ψήφος καταστρέφει τη θέση περί δύο κρατών ή ομοσπονδίας. Δείχνει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μαζί μια δημοκρατία. Επομένως, η ψήφος ενάντια στις συνθήκες που βρισκόμαστε είναι μια πολύ σημαντική στάση».

Η Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κινητοποίησε μέσω των λεγόμενων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες για τα λεωφορεία που θα διατεθούν προκειμένου να μεταφερθούν Τουρκοκύπριοι στα σημεία όπου θα στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν.

Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου σε 9 εκλογικά κέντρα κοντά στην Πράσινη Γραμμή. Για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν τα οδοφράγματα της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου, της Λεύκας, της Μόρφου και της Πύλας.

Η πλατφόρμα ανέφερε ότι τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους Τουρκοκύπριους στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν και αμέσως μετά θα τους επιστρέφουν πίσω.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Aρωμα Μπαμπινιώτη στα κυπριακά σχολεία: Στοχευμένες δράσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ελληνικής γλώσσας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: