«Διάλογος κωφών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης»: Αναπόφευκτη θεωρεί την κλιμάκωση στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

FILE PHOTO: Serbian President Aleksandar Vucic talks during a press conference in Belgrade, Serbia, 15 March 2024. EPA, ANDREJ CUKIC




Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αδιαλλαξία που επιδεικνύεται από τη Ρωσία και από τη Δύση καθιστά αδύνατη την αποφυγή της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, μια σύγκρουση στην οποία κανένα από τα στρατόπεδα δεν μπορεί να καταλάβει το άλλο, αναφέρει το πρακτορείο ΕΦΕ.

«Αν έχετε δύο πλευρές και η καθεμία πιστεύει από τη σκοπιά της ότι δεν πρέπει να ηττηθεί και καμία δεν θέλει να δει πώς βλέπει τα πράγματα ο άλλος, τότε είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος θα κλιμακωθεί», είπε ο Βούτσιτς ενώπιον του Σερβικού τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η Δύση, υποστηρίζει ο Σέρβος πρόεδρος, πιστεύει ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η δυτική οικονομική και πολιτική κυριαρχία θα καταρρεύσει και ο ρωσικός στρατός θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες».

«Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι αν χάσει τον πόλεμο, η Ρωσία θα εξαφανιστεί ως χώρα όπως είναι τώρα, και επιπλέον, ο ηγέτης του Κρεμλίνου «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η πολιτική του κληρονομιά θα είναι μια ήττα», εξηγεί ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. .

«Επομένως, πρέπει απλώς να αξιολογήσουμε με ειλικρίνεια τις θέσεις των δύο στρατοπέδων για να δούμε «ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η κλιμάκωση», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο ίδιος χαιρέτισε μια κινεζική πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρήνης και τη δημιουργία των συνθηκών για διαπραγματεύσεις, αλλά πιστεύει ότι είναι πολύ απίθανο να πετύχει.

Η Σερβία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί τα αιτήματα των δυτικών κρατών να ενταχθεί σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μιας χώρας με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Βούτσιτς παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι όπλα και πυρομαχικά που εξήγαγε η Σερβία στη συνέχεια προωθήθηκαν στην Ουκρανία.

Σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων, η οποία έκτοτε απορρίφθηκε από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε αυτόν τον μήνα την αποχώρηση των στρατευμάτων του Κιέβου από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία και η Ουκρανία παραιτείται από τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ως προκαταρκτικό βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με βάση την ημιτελή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία είπε ότι αποδέχεται μόνο τη «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ένα έγγραφο δέκα σημείων που ζητά συγκεκριμένα την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας και τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου να δικάσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία θεωρεί ότι αυτά τα σημεία είναι στην πραγματικότητα αίτημα συνθηκολόγησης, γι’ αυτό απέρριψε το σχέδιο και ζήτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει τις «νέες πραγματικότητες επί τόπου», δηλαδή την απώλεια της Κριμαίας και των άλλων ουκρανικών εδαφών που κατέχονται από τη Ρωσία.

Ακριβώς όπως πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τις δυτικές χώρες να δημιουργήσουν μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία έστειλε στις δυτικές δυνάμεις ένα έγγραφο που απαιτούσε την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη, εγγυήσεις ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός αδιαίρετου συστήματος ασφαλείας.

Η Δύση απέρριψε όλα αυτά τα αιτήματα και η απάντηση της Ρωσίας ήταν τότε να επιτεθεί στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Η κόλαση έχει γίνει συνώνυμο της Γάζας: Μαρτυρίες φρίκης από ομάδα αμερικανών υγειονομικών που επέστρεψαν από τον Παλαιστινιακό θύλακα [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: