Διά πάσαν νόσον, τελικά, ο νεαρός Φειδίας… Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Λευκωσίας δεν έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων για το απόλυτο βατερλώ των κυπριακών κομμάτων…

Ο μοναχικός καβαλλάρης Φειδίας Παναγιώτου πάει στην Ευρωβουλή. Φωτογραφία από το Omega Channel-Open TV




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Ας ξεκινήσουμε με το εξής, για να προλάβουμε όσους μας κατηγορούν για υπεροψία: Μπορεί να κάνουμε και λάθη, στην προσπάθεια να γράψουμε δυο κουβέντες ή τον… πόνο μας.

Ούτως ή άλλως, αυτό που συνέβη την Κυριακή των Ευρωεκλογών, δεν το πρόβλεψε κανείς και πιθανολογούμε ότι θα ξανασυμβούν ανατροπές και εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια. Ελπίζουμε όχι εις βάρος του τόπου, όπως συμβαίνει αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια –«όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».

Θα ξανασυμβούν όχι γιατί εμφανίζονται νέα πρόσωπα με ιδέες και όραμα για το μέλλον, αλλά γιατί το κομματικό κατεστημένο έχει χρεοκοπήσει ανεπιστρεπτί. Γιατί τα κόμματα -μικρά και μεγάλα, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα- διανύουν μια μεγάλη κρίση που προκάλεσαν μόνα τους και καλά να πάθουν και, προφανώς, δεν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό για να την ανατρέψει.

  • Ούτε υπάρχει διάθεση αλλαγής καθώς έτσι έμαθαν να λειτουργούν, τόσα χρόνια στο σάπιο βασίλειο της κυπριακής Δανιμαρκίας. Έτσι έμαθαν και δεν θα αλλάξουν επειδή ένας Φειδίας έλαβε 19,4% και εξελέγη Ευρωβουλευτής. Θα τους περάσει με παναντόλ.

Και άρα το μήνυμα δεν ελήφθη. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κρατούν τις έδρες τους στην Ευρωβουλή, στους δήμους και στις κοινότητες και αισθάνονται νικητές, ενώ οι μικρότεροι πανηγυρίζουν -κάποιοι δημόσια και κάποιοι ιδιωτικά- για κοινοτικούς ή δημοτικούς συμβούλους που μετρίασαν τάχα το Βατερλώ τους.

Το μήνυμα δεν ελήφθη ούτε κάποια αλλαγή προμηνύεται εκτός κι αν θεωρείται αλλαγή η Αννίτα και ο Στεφάνου να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Τικ Τοκ και να ρωτούν τον κόσμο «what are you looking at?». Το μήνυμα δεν ελήφθη και τα κόμματα συνεχίζουν ακατάπαυστα την πορεία προς την καταστροφή.

Στα του Κυπριακού, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, της δημοκρατίας, της ταυτότητας. Σε άλλες χώρες και εδώ σε ένα βαθμό μέσω του ΕΛΑΜ, το μήνυμα εστάλη δήθεν από την ακροδεξιά ψήφο. Στην Ελλάδα από την αποχή.

Το μήνυμα δεν ελήφθη γιατί δεν υπήρχε και περιεχόμενο σε αυτό το περιβόητο μήνυμα. Είναι που είναι στον κόσμο τους, οι διαχειριστές του κομματικού συστήματος, δεν τους βοήθησαν ούτε οι 71.000 αντιδρούντες να καταλάβουν πέντε πράγματα.

Μπορεί να μην ήθελαν, να προτιμούσαν τελικά έναν αυτόκλητο Φειδία διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, όπως έλεγαν κι οι αρχαίοι, που, όπως πάει με την αυτοπροβολή του, θα τον βαρεθούμε πιο νωρίς από τα κόμματα.

Μπορεί να μην ήθελαν να στείλουν πολιτικό μήνυμα και η ψήφος της Κυριακής να ήταν κάποιου είδους «σάλτο μορτάλε», δίχως ελπίδα για κάτι καλύτερο, μια απλή δήλωση εναντίον όλων που την κεφαλαιοποίησε ο Φειδίας χωρίς να το περιμένει κιόλας.

Τέλος πάντων, ασχέτως του τι νιώθει ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών ή αν τα έκαναν θάλασσα οι υπόλοιποι τόσα χρόνια, το πάρτι τέλειωσε και δεν έχει και πίστωση χρόνου για να συνέλθει. Το μήνυμα δεν ελήφθη αφενός γιατί οι κομματικές ηγεσίες βρίσκονται ακόμα στον μικρόκοσμό τους και αφετέρου γιατί οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται από εγωκεντρικές «προτάσεις» και μεταμοντέρνα πειράματα, άσχετα κιόλας με τον τόπο όπου διεξάγονται.

  • Το μήνυμα δεν ελήφθη αφού δεν υπήρχε μήνυμα, παρά μόνο η επιτυχία ενός πιτσιρικά, ο οποίος όντως ρεζίλεψε το σύστημα εξουσίας, αλλά δεν θα τα βάψει και μαύρα αν δεν αλλάξει τίποτα στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

Ούτως ή άλλως -και ας μας διαψεύσουν οι πράξεις που τάζει νυχθημερόν- δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για ουσιαστικά και μεγάλα ζητήματα του τόπου και του κόσμου. Όχι πως οι υπόλοιποι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, αλλά δεν γράφτηκε και ιστορία επειδή ο Φειδίας Παναγιώτου εξελέγη ευρωβουλευτής:

«Οι καιροί νερό θα φέρουν, έτσι λεν αυτοί που ξέρουν κι όμως θα καούν καρδιές».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αν δεν είχε θριαμβεύσει ο Φειδίας, που εξευτέλισε το πολιτικο σύστημα της Κύπρου, θα μιλούσαμε για την νίκη της ακροδεξιάς: Οι φτηνές δικαιολογίες και η εδραίωση του ΕΛΑΜ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: