Δεν το πήρε και τόσο καλά: Η Τεχεράνη κάλεσε τον επιτετραμμένο της Σουηδίας μετά τις κατηγορίες ότι το Ιράν χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα για να επιτίθεται σε ισραηλινούς στόχους

FILE PHOTO Police officers intervene at the scene where a man set a copy of the Koran on fire outside a mosque in Stockholm, Sweden, June 28, 2023. EPA, STEFAN JERREVANG




Η Τεχεράνη κάλεσε τον Σουηδό επιτετραμμένο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, για να του διαμαρτυρηθεί για τις «αβάσιμες και κακόβουλες» κατηγορίες των σουηδικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί εγκληματικές συμμορίες για να επιτίθεται στο Ισραήλ και τα συμφέροντά του στη Σουηδία.

«Μετά τις αβάσιμες και κακόβουλες κατηγορίες ενός Σουηδού αξιωματούχου εναντίον (…) του Ιράν, ο προσωρινός επιτετραμμένος της Σουηδίας στην Τεχεράνη εκλήθη» στην υπηρεσία Δυτικής Ευρώπης, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο στο Χ.

Η πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη είχε καταγγείλει ήδη από την Παρασκευή «τις ψευδείς πληροφορίες».

Την Πέμπτη η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN), επικαλούμενη έγγραφα της Μοσάντ – της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών–, ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Ράουα Μαζίντ επικεφαλής της Foxtrot, μίας από τις μεγαλύτερες συμμορίες στη Σουηδία, και ο βασικός του αντίπαλος, Ισμαήλ Άμπντο, επικεφαλής της συμμορίας Rumba, εργάζονται για τα ιρανικά συμφέροντα.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σουηδίας ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι «το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα για να διαπράξει βίαιες ενέργειες εναντίον άλλων κρατών» στο σουηδικό έδαφος.

Αυτές οι ενέργειες έχουν κυρίως στόχο «ισραηλινά και εβραϊκά συμφέροντα, στόχους και δραστηριότητες στη Σουηδία», διευκρίνισαν.

Περιστατικό στην πρεσβεία

Η προειδοποίηση αυτή έγινε δύο εβδομάδες έπειτα από περιστατικό κατά το οποίο είναι πιθανό να έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη και τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό «ενεργοποιημένου μηχανισμού» στην περίμετρό της.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ είχε τότε κάνει λόγο για «απόπειρα επίθεσης».

«Η Σουηδία δεν θα γίνει πλατφόρμα από την οποία κρατικοί παράγοντες χρησιμοποιούν εγκληματικά δίκτυα για να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε την Πέμπτη ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

Την Παρασκευή η πρεσβεία του Ιράν είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς. «Δυστυχώς, κάποια σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς μέσων και θεσμών που συνδέονται με το βίαιο καθεστώς (σ.σ. Ισραήλ) και δημοσίευσαν ψευδείς και κατασκευασμένες δηλώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είχε τονίσει σε ανακοίνωσή της.

Το Ιράν «αναμένει τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης να μην εμπιστεύονται τους ισχυρισμούς και τις αναφορές που δημοσιεύει το ισραηλινό καθεστώς» και να εργαστούν «ώστε να τερματιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στην Παλαιστίνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας προειδοποιεί: Η αυτοσυγκράτηση του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει «όρια», θα αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν με δύναμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: