Δεν πρέπει να χαθεί το ποιοτικό υποβρύχιο πλεονέκτημα του Ελληνικού Στόλου έναντι της απειλητικής Τουρκίας: Ο αγώνας δρόμου για τα «μαύρα σκαριά» του Ναυτικού

Τα υποβρύχια τύπου 214 του πολεμικού ναυτικού, χρονικά βρίσκονται σε κομβικό σημείο, που θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμισή τους. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ένα από τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από τους ίδιους τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού είναι αν η Έλλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα του ποιοτικού πλεονεκτήματος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Και μάλιστα το ερώτημα αυτό έρχεται την στιγμή που το τρίτο τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214, μετακινήθηκε από το στεγασμένο κομμάτι του ναυπηγείου στην πλωτή δεξαμενή για να συνεχιστούν εκεί οι εργασίες κατασκευής.

Η τελευταία δημόσια αναφορά του υπουργού Έθνικής άμυνας Νίκου Δένδια στην Βουλή είχε δώσει την είδηση, ότι το Ναυτικό εργάζεται για να ολοκληρωθεί η εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία, η οποία αφορά το μέλλον των υφιστάμενων υποβρυχίων, αλλά και την ενίσχυση του αθέατου στόλου.

Πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται να υπάρξουν πιο σύντομες εξελίξεις τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τα UUV σκάφη,
δηλαδή υποβρύχια Μη Έπανδρωμένα και σε δεύτερο χρόνο να εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια τα επανδρωμένα από πληρώματα του πολεμικού ναυτικού.

Στρατιωτικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι μπορεί μια μονάδα επιφανείας να απαιτεί περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, από την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας έως την παράδοση του πλοίου, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα υποβρύχια.

Ένδεικτικό είναι το παράδειγμα που αναφέρουν οι ίδιες πηγές και αφορά την έναρξη εργασιών στο τρίτο τουρκικό υποβρύχιο, οι οποίες ξεκίνησαν το 2018 και ήδη έχουν περάσει έξι χρόνια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Συνεπώς τονίζεται από τους αξιωματικούς ότι ακόμη και σήμερα να έμπαιναν οι υπογραφές για μια συμφωνία, πριν το 2030 υποβρύχιο που κατασκευάζεται εξ αρχής δεν μπορεί να έχουν στα χέρια τους τα πληρώματα της Διοίκησης υποβρυχίων.

Και εξηγούν ότι σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο δεν συμπεριλαμβάνουν τις δοκιμές και την επιχειρησιακή αξιολόγηση που γίνεται πάντοτε πριν την αποδοχή μιας μονάδας από το πολεμικό ναυτικό. Έκεί πάντως που εκφράζεται άγχος είναι για τον υφιστάμενο στόλο των 214 κλάσης «Παπανικολής» και του αναβαθμισμένου 209 «Ωκεανός», διότι στο πολεμικό ναυτικό γνωρίζουν καλά και το έχουν επισημάνει την τελευταία 4ετία πολλές φορές προς την πολιτική ηγεσία, ότι ο εκσυγχρονισμός αυτών των σκαριών είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ώστε να μην χαθεί το ποιοτικό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με την απόκτηση των ΜΗ-60 Romeo.

Μπορεί οι γείτονές μας να δοκιμάζουν εν πλω το πρώτο τύπου 214 υποβρύχιο, αλλά έως ότου καταφέρουν ν’ αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες τους, θα χρειαστούν αρκετό χρόνο. Τόσο που προλαβαίνει το ναυτικό να διατηρήσει την ψαλίδα σε ικανοποιητικό επίπεδο, εφόσον τρέξει χωρίς κωλυσιεργία η απόφαση για την αναβάθμιση.

Σε καμία περίπτωση στο Ναυτικό δεν θέλουν να ζήσουν ένα επιπλέον πάθημα ή και Βατερλό, σαν αυτό των φρεγατών τύπου ΜΈΚΟ. Ακόμη δεν έχει βγει «λευκός καπνός» για έναν επιτακτικό εκσυγχρονισμό που θα κρατήσει τις τέσσερις μονάδες για περίπου 15 χρόνια επιπλέον σε επιχειρησιακή κατάσταση προσανατολισμένη στις σημερινές απειλές.

Στις καθυστερήσεις παίζονται οι τορπίλες

Πάντως σ’ ό,τι αφορά το μέλλον των υποβρυχίων, το Ναυτικό αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί ο στόλος τους τόσο για τα επανδρωμένα, όσο και για τα μη επανδρωμένα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο γαλλικό ναυπηγείο, παρόντος και του Νίκου Δένδια, οι Γάλλοι έσπευσαν να ενημερώσουν ότι πέραν των μονάδων επιφανείας, φρεγατών και κορβετών, σε άλλη πόλη κατασκευάζουν και υποβρύχια, συμβατικά, μη επανδρωμένα και πυρηνικά.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, προφανώς με σκωπτική διάθεση είπε ότι τα τελευταία δεν αφορούν την Έλλάδα, εννοώντας τα πυρηνικά υποβρύχια που είναι σαφές ότι απευθύνονται στο Marine NaKonale, ως μονάδες που συνοδεύουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Και ενώ η αναζήτηση της λύσης ενός ακόμη γρίφου συνεχίζεται στο ναυτικό επιτελείο, το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει τις 44 τορπίλες βαρέως τύπου SeaHake Mod4.

Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές είναι αυτές που χαρακτηρίζουν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τους Γερμανούς να διαβεβαιώνουν ότι ως τα τέλη του χρόνου θα ξεκινήσουν οι παραλαβές και θα ολοκληρωθούν το νέο έτος

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Τα τουρκικά ΜΜΕ, που καθοδηγούνται από τον Ερντογάν βάζουν “φωτιά” στις σχέσεις με την Ελλάδα: «Απειλείται» η Τουρκία από τις ελληνικές ασκήσεις σε Έβρο και Αιγαίο, λένε!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: