Δεν κατέληξε ακόμα ο Αντόνιο Γκουτέρες για το αν θα δώσει παράταση στην προσωπική του απεσταλμένη: Ετοιμάζει βαλίτσες για τη Λευκωσία η κυρία Ολγκίν Κουεγιάρ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κα María Ángela Holguín Cuellar. Πηγή εικόνας PIO, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης




Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων ημερών για νέο γύρο επαφών, ενώ αρχές Ιουλίου θα παραδόσει την έκθεσή της στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναλόγως των εξελίξεων, αλλά και των όσων θα διαλαμβάνει η έκθεση Ολγκίν, θα διαφανεί ποια θα είναι η προσέγγιση του Αντόνιο Γκουτέρες, έλεγαν στο Omega διπλωματικές πηγές.

Δεν έχει ακόμα καταλήξει ο γενικός γραμματέας αν θα δώσει ή όχι παράταση στο συμβόλαιο της προσωπικής του απεσταλμένης.

Προφανώς κλειδί προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η διαπίστωση εάν η Ολγκίν βρήκε τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο, και αν ναι, έλεγαν οι ίδιες πηγές, τότε το επόμενο βήμα της προσπάθειας μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Πρόσεσαν ότι κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Κόμπος συζήτησε επίσης την ενεργειακή πτυχή της διμερούς συνεργασίας, καθώς και γενικότερα θέματα ασφάλειας με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Προσέθεσαν ότι η κ. Ολγκίν αναμένεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η υποβολή της έκθεσής της προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ περί τις αρχές Ιουλίου, και αναλόγως εξελίξεων που θα προκύψουν από την κάθοδό της στην Κύπρο, από τις επαφές της και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα διαφανεί και η προσέγγιση του ίδιου του κ. Γκουτέρες στο διάστημα, που θα μεσολαβήσει μέχρι την προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ: Η Λευκωσία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή, τόνισε ο Μπλίνκεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: