Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, απαντά το Λονδίνο στις απειλές Νασράλα

FILE PHOTO: British soldiers wave to the F-35B aircraft after landing at Akrotiri Royal air forces base near city of Limassol, Cyprus, 21 May 2019. EPA, Petros Karadjias / POOL




Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από λάθος υπολογισμό να δημιουργηθεί επεισόδιο στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», απάντησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου στα μέσα της εβδομάδας.

Ο Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η Χεζμπολάχ έχει πληροφορίες ότι στην Κύπρο και στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών βάσεων, εκπαιδεύονται Ισραηλινοί στρατιώτες. Όπως μάλιστα επεσήμανε πριν από ένα μήνα, είχε ο ίδιος ζητήσει από αξιωματικούς του Λιβάνου να συζητήσουν το θέμα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. «

Εάν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει (κυπριακές) αεροπορικές βάσεις για να χτυπήσει τον Λίβανο, (η Κύπρος) θα συρθεί στον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

  • Διπλωματικές πηγές του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι «περιοχές των κυρίαρχων βάσεων (Βρετανικές Βάσεις) στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει κανένα ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφος από ( σ.σ. και πριν) την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς».

Παράλληλα η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η Βρετανία «ανησυχεί για τη κατάσταση στη Μπλε Γραμμή (οριοθέτηση συνόρων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και του Λιβάνου) και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει «όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, όπως ορίζει η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επίσης τονίζει ότι η Βρετανία αναγνωρίζει «τον ουσιαστικό σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (LAF)», ενώ σημειώνει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του Λιβάνου».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Το θέμα απασχόλησε και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης με την εφημερίδα Financial Times να επισημαίνει ότι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νασράλα απείλησε για πρώτη φορά τη γειτονική Κύπρο λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα θεωρούσε την Κύπρο «μέρος του πολέμου» εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κυπριακά αεροδρόμια και βάσεις για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τη Financial Times, το διάγγελμα του Νασράλα αυξάνει τους φόβους για γενίκευση του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ καθώς η πολεμική ρητορική από τον Οκτώβριο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κλιμακώνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ι. Καριπίδης
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Γιατί η Χεζμπολάχ απειλεί αυτή τη μικροσκοπική χώρα της Ευρώπης; Το CNN αναλύει τις απαράδεκτες απειλές του Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: