Δεκατρείς συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Ύδρα: Κατασχέθηκε η θαλαμηγός από την οποία εκτοξεύτηκαν τα πυροτεχνήματα, σε εξέλιξη δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα [βίντεο]

Εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Ύδρας, που προκάλεσαν ασυνείδητοι σκαφάτοι. Photo από βίντεο via OPEN TV




Σε σύλληψη των 13 ατόμων που ανακρίνονταν για την φωτιά που ξέσπασε xθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στην Ύδρα προχώρησαν σήμερα το απόγευμα οι Αρχές, μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής έρευνας της Πυροσβεστικής.

«Συνελήφθησαν σήμερα 22 Ιουνίου 2024, από τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί ως υπαίτιοι πρόκλήσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστη, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από τα βεγγαλικά που εκτόξευσαν οι επιβάτες της θαλαμηγού.




Η Πυροσβεστική αφού εξέτασε τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή προχώρησε στην κατάσχεση του σκάφους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμειοδικών Πειραία.

Όπως καταγγέλλουν οι εποχικοί πυροσβέστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η φωτιά προκλήθηκε από σκάφος που πετούσε πυροτεχνήματα και καίει το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, σε δύσβατο σημείο, που δεν έχει δρόμο».




Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Εν των μεταξύ δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα 8 μποφόρ φτάνουν οι άνεμοι στην Άνδρο ωστόσο βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς (18:00, 22/6) που ξεκίνησε από την περιοχή Στραπουριές.

Εστάλη μήνυμα 112 προς τους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά, να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Άνδρου, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Διπλό πύρινο μέτωπο στα Μεσόγεια, σε Καλύβια και Μαρκόπουλο αλλά και σε Ασπρόπυργο και Σαλαμίνα αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε Ηλεία, Αχαϊα και Αρκαδία, με τις τελευταίες διάσπαρτες εστίες κοντά στα χωριά Λάτα και Πρόδρομος.

Στο Μαρκόπουλο Αττικής, οι φλόγες τύλιξαν δύο αποθήκες εργοστασίων ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στα Καλύβια, όπου έδωσαν μάχη 44 πυροσβέστες με 14 οχήματα και συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και άρθηκαν οι εκτροπές κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοστεί στη λεωφόρο Μαρκοπούλου και στη λεωφόρο Λαυρίου λόγω της πυρκαγιάς.




Πυρκαγιά στις Σάπες Ροδόπης

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στους Ασκητές Ροδόπης, κοντά στις Σάπες, Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με ελικόπτερα. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα 112. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Εύβοια: Πυρκαγιά καίει δασική έκταση στο Κοντοδεσπότι

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Κοντοδεσπότι της Εύβοιας.

Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα της Πυροσβεστικής και 2 ομάδες πεζοπόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμβάλουν 2 ελικόπτερα καθώς και δύο καναντέρ. Όπως έγινε γνωστό στην περιοχή υπάρχουν ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση.

 

Πυρκαγιά στον Κλαδά Σπάρτης

Φωτιά σε εξέλιξη, στον Κλαδά της Σπάρτης. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες, με 6 οχήματα. Έχει δοθεί εντολή για συνδρομή Πετζετέλ.

Ανατράπηκε όχημα της Πυροσβεστικής στη Σαλαμίνα

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή Γαλήνη Σαλαμίνας και συγκεκριμένα σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο άμεσα. ‘Ενα πυροσβεστικό όχημα, που έσπευσε στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς, ανατράπηκε και έχει τραυματιστεί ο οδηγός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Θριάσειο για εξετάσεις.




Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για αυξημένη ετοιμότητα.

Υψηλός κίνδυνος και την Κυριακή για Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Copernicus/Emergency: ‘Αμεση χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν σε Αχαΐα και Ηλεία

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

 Η αποτίμηση από τα πύρινα μέτωπα

Στο χωριό Απιδούλα Ηλείας η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και αποθήκες. Με δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι αντικρύζουν την καταστροφή. Ο ιερός ναός κοιμήσεως Θεοτόκου, του χωριού κάηκε ολοσχερώς. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Εικόνες έλιωσαν, η Αγία τράπεζα καταστράφηκε.

Οι κάτοικοι στο χωριό Χωρέμι έξω από την Μεγαλόπολη κοιτούν με απόγνωση τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά.

Ακόμα καπνίζουν πεσμένες στο έδαφος οι κολώνες ηλεκτροδότησης στο χωριό Μαζαράκι στην Πηνεία Ηλείας. Η πυρκαγιά έφτασε στα σπίτια, κατέστρεψε ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες. «Δεν έμεινε τίποτα ορθό. Για δέκα λεπτά έγιναν σκόνη όλα, μίας ολόκληρης ζωής», είπε κάτοικος του χωριού.




Στην αυλή του παιδικού σταθμού έσβησαν την πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Κρανίδι, που είδαν τις φλόγες να απειλούν το χωριό τους. Όλα τα ελαιόδεντρα από την πλευρά που ξεκίνησε η φωτιά έχουν καεί. Ακόμα σιγοκαίγονται οι κορμοί των δέντρων, μέχρι τις 7 το απόγευμα καιγόταν όλη περιοχή, τελευταία στιγμή σωθήκαν τα σπίτια.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στην Αττική και την Εύβοια: Περιπολίες εναέριας επιτήρησης και από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: