Χρωστάνε στην Κύπρο και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και να μην βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω: Έπρεπε από καιρό να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους, αλλά ποτέ δεν είναι αργά

Secretary Antony J. Blinken meets with Republic of Cyprus Foreign Minister Constantinos Kombos at the Department of State in Washington, D.C., June 17, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μπορούμε να πούμε πλέον ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι. Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες φεύγουν από την πορεία των «ήρεμων νερών» και εισέρχονται στη σοβαρή διαδικασία του στρατηγικού διαλόγου, που προσφέρεται στις χώρες-εταίρους της Αμερικής.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, Κωνσταντίνου Κόμπου, έκλεισε στόματα στην Κύπρο -και όχι μόνο. Σε 18 μήνες η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, άκουσε και μελέτησε τα μηνύματα της Ουάσιγκτον.

Δεν ήταν μόνο η δυτική πορεία της Κύπρου, που έτσι και αλλιώς δεν άλλαξε μετά τις προεδρικές εκλογές, αλλά και διατηρήθηκε, αν και προεκλογικά κατηγορήθηκε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δήθεν ήταν εργαλείο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αποδείχθηκε στην πράξη αυτό που λέγαμε, ότι επρόκειτο για ένα fake news του Έλληνα Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εξαπατήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), αν και ο ίδιος είναι αδικαιολόγητος. Τι σημαίνει εξαπατήθηκε;

  • Το Προεδρικό Μέγαρο κατάλαβε νωρίς ότι για να αλλάξουν επίπεδο οι κυπρο-αμερικανικές σχέσεις έπρεπε να παταχθεί η διαφθορά και να καθαρίσει το νησί από το μαύρο και παράνομο χρήμα των Ρώσων, που στην κυριολεξία νομιμοποιήθηκε από τις αμαρτωλές κυπριακές τράπεζες.

Το κυπριακό οικονομικό σύστημα φέρει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναδείχθηκε σε περίγελο παγκοσμίως.

Άνθρωποι στην Κύπρο πλουσίεψαν με το ρωσικό παράνομο χρήμα. Τα ονόματα που διακινούν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είναι η σημερινή οικονομική ελίτ. Σε άλλες χώρες πολλοί εξ αυτών θα βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Στην Κύπρο υποκλίνονται μπροστά τους.

Για να ανακοινωθεί η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, σημαίνει ότι οι Αμερικανοί είναι ευχαριστημένοι με την «εκκαθάριση» της οικονομίας, που επιχειρεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Για να μπορούν να ελπίζουν οι νέοι και οι νέες σε ένα καλύτερο αύριο. Πως αλλιώς θα παραμείνουν στον τόπο τους για να προσφέρουν. Παίρνουν των ομματιών τους και ξενιτεύονται για να μην ζουν στην Κύπρο άνεργοι, εις βάρος των οικογενειών τους, που έκαναν αιματηρές θυσίες για να τους σπουδάσουν.

Πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς για το καλό της κοινωνίας. Έχω γράψει ξανά τον φόβο μου για τα ενεργειακά θέματα. Θα τον επαναλάβω: Πρέπει να είναι διαφανείς οι διαδικασίες, διότι είναι μπλεγμένοι και δύο αμερικανικοί κολοσσοί, η Chevron και η ExxonMobil, που δεν καταλαβαίνουν από μίζες.

Κάποιοι στο νησί έχουν συμφέροντα. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι το υπέρτατο συμφέρον είναι του κυπριακού κράτους και του λαού. Δεν είναι δυνατόν να έχουν φυσικό αέριο οι θάλασσες της Κύπρου και να παραμένει στο βυθό και οι πολίτες να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Πρόκειται για έγκλημα κατά του λαού.

Να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα κ. Πρόεδρε, διότι ακούω τα …μουρμουρητά των Αμερικανών και κάποια στιγμή θα βγουν και στην επιφάνεια. Να απαιτήσετε καθαρές δουλειές και να απομονώσετε αυτούς που έχουν προσωπικά συμφέροντα.

Τούτων λεχθέντων, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, που αφορά αυτήν καθ’ αυτήν την διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο. Διότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή για 50 χρόνια με ευθύνη πρωτίστως της τότε αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Χένρι Κίσιγκερ.

  • Δεν περιμένω ότι θα έρθουν οι Αμερικανοί να μας απελευθερώσουν. Αλλά έχουν σκεφθεί στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην Ιερουσαλήμ τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία κατείχε όλο το νησί; Ή αν περνούσε το δημοψήφισμα για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν που πρόβλεπε και τον έλεγχο από τον Αττίλα των ελεύθερων περιοχών;

Ειδικά το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Χωρίς την Κύπρο θα ήταν μία αποκλεισμένη χώρα από τον αέρα και από τη θάλασσα. Έχω συνομιλήσει με Αμερικανούς αναλυτές, και μάλιστα εβραϊκής καταγωγής, που πιστεύουν ότι η ισχύς του Εβραϊκού Κράτους δεν θα ήταν αυτή που παρουσιάζει σήμερα. Και συμφωνώ απόλυτα. Θα ήταν περικυκλωμένο -από παντού- με εχθρούς.

Χρωστάνε, λοιπόν, στο νησί και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και να μην βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω. Οι πρώτοι βοήθησαν τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο σε συνεννόηση με την προδοτική Χούντα των Αθηνών και να επιβάλουν την 50χρονη κατοχή.

Οι δεύτεροι βοήθησαν τους Τούρκους να “ξεπλυθούν” από το έγκλημα της εισβολής και της κατοχής. Τους βοήθησαν ακόμα και για την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην κατοχική χώρα. Τους βοήθησαν να μας νικήσουν αρκετές φορές στην Ουάσιγκτον.

Έπρεπε από καιρό να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους, αλλά ποτέ δεν είναι αργά… Πρέπει να ξεπλύνουν την ντροπή τους…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επισκεφθεί την 20η Ιουλίου, μαύρη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, την Κύπρο. Ενημέρωσε ήδη για την απόφαση του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξαιρετική η πρωθυπουργική κίνηση, και μάλιστα την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θα εορτάζει στα κατεχόμενα με νταούλια και βιολιά! Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του και οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ας μην συνεχίσουμε το «σίριαλ» με τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, που έκανε το κυπριακό πολιτικό σύστημα να παραμιλά. Οι πολιτικοί δεν πήραν κανένα μήνυμα, νομίζουν ότι ήταν μία μπόρα και πέρασε. Οι πολίτες πρέπει να τον ευχαριστούν διότι εκ μέρους τους έστειλε το βροντερό μήνυμα στους αναξιόπιστους εκπροσώπους των κομμάτων. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν έχουν σχέση με τους ψηφοφόρους, ότι δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα των ανθρώπων. Οι πολίτες τους βαρέθηκαν. Δεν τους αντέχουν να επισκέπτονται τα χωριά με τις πολυτελείς λιμουζίνες και συνοδεία αστυνομικών.

Κατά τα άλλα, είναι ενοχλητική η ενίσχυση της δύναμης της κυπριακής Ακροδεξιάς. Το ΕΛΑΜ εξέλεξε ένα ευρωβουλευτή και από το τίποτα έφτασε να είναι το τρίτο κόμμα. Αν σοβαρευτούν και αν σταματήσουν να κάνουν τα παλικάρια (της φακής), θα πάνε (δυστυχώς) και καλύτερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ έχει τεράστια σημασία, η Κύπρος συμμετέχει και είναι μέρος των λύσεων: Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κόμπου στον Μιχάλη Ιγνατίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Θα σταματήσουν τους πυραύλους της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ; Πολεμικό των ΗΠΑ στη Μεσόγειο… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι γύρευε ο υπουργός Εξωτερικών της Μητέρας Ελλάδας στη Λευκωσία; Γιατί δεν έχει έγινε καμία δήλωση; Έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: