Χριστοδουλίδης: Φέρνουν αποτελέσματα οι πολιτικές μας για το μεταναστευτικό, μείωση αφίξεων 50% από τη θάλασσα και 65% μέσω της Πράσινης Γραμμής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή διαβεβαίωσης του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρος Νικόλα Ιωαννίδη. pio.gov.cy




Οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε φέρνουν αποτελέσματα, ανέφερε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία μελών της Κυβέρνησης.

Επεσήμανε πως οι αφίξεις των μεταναστών παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης διαβεβαίωσε θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του και υπογράμμισε πως οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του κράτους, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σεβασμό στον άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως το κυπριακό κράτος είναι φιλόξενο, όπως και η κυπριακή κοινωνία, αλλά απαιτεί την ίδια ώρα από όσους απολαμβάνουν νόμιμα τη φιλοξενία της χώρας να επιδεικνύουν και τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους της, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το οποίο φιλοδοξούμε ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα συμβάλει στην ακόμη πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, υλοποιείται άλλη μια σημαντική δράση του προγράμματος διακυβέρνησης σε σχέση με ένα μείζον θέμα με σύνθετες προκλήσεις και πολλαπλές ιδιαιτερότητες.

«Ένα θέμα, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις, αποτελώντας σήμερα μια από τις ουσιαστικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόκληση που, λόγω και του ευρύτερου ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε χώρες της Αφρικής και πολλών άλλων δεδομένων, θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο την Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε σχετικά.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση, με βασικό στόχο η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι «σε μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και η Κύπρος αποσπά τα εύσημα για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί».

Πρόσθεσε πως ο εν λόγω σχεδιασμός κινήθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, τουτέστιν μείωση των ροών, γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, άμεσο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων και βελτίωση των υποδομών για φιλοξενία των αιτητών πολιτικής προστασίας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, και παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η χώρα, τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την ορθότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των δράσεων της Κυβέρνησης αναγνωρίζεται και από την κυπριακή κοινωνία.

  • «Συγκεκριμένα οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. Την ίδια στιγμή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας”, ανέφερε.

“Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εφαρμογή το σχετικό Σχέδιο Δράσης που έχουμε εκπονήσει, ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει 50 δράσεις σε πέντε άξονες που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό επιστροφών και τέταρτη σε απόλυτο αριθμό, με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίσει την Κύπρο Ευρωπαίο πρωταθλητή στις επιστροφές.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η στρατηγική της ΚΔ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κράτη, με τον Υπουργό Εσωτερικών να καλείται τον περασμένο Απρίλιο να παρουσιάσει την πολιτική της Κύπρου για τις επιστροφές σε υπουργική Σύνοδο της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι πολύ πρόσφατα η Κύπρος ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με τη διοργάνωση και σχετικής υπουργικής Συνόδου στη Λευκωσία, ανοίγοντας στην ουσία τη συζήτηση για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία ως ασφαλών, ενώ χαρακτήρισε ως καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις επισκέψεις του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αίγυπτο και τον Λίβανο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στην εφαρμογή των συμβατικών της υποχρεώσεων, στην εφαρμογή του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και είναι συνεπέστατη έναντι των υποχρεώσεών της. Το κυπριακό κράτος είναι φιλόξενο, το ίδιο και η κυπριακή κοινωνία. Γνωρίζουμε από προσφυγιά, γι’ αυτό και είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι. Την ίδια όμως ώρα, απαιτούμε όσοι απολαμβάνουν νόμιμα τη φιλοξενία της χώρας μας να επιδεικνύουν και τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους της», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον κ. Ιωαννίδη, ανέφερε ότι από σήμερα αναλαμβάνει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και παραλαμβάνει τις αρμοδιότητες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και αναπόφευκτα οι απαιτήσεις θα είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμη πιο υψηλές».

«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις τις τεράστιες προκλήσεις που θα κληθείς να διαχειριστείς, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθεις στο ακέραιο. Η ακαδημαϊκή σου κατάρτιση, η επαγγελματική σου εμπειρία ως νομικού συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών για ζητήματα δημόσιου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά κυρίως, η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και η αφοσίωσή σου, αποτελούν εχέγγυα της έντονής μου πεποίθησης ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντα που σου ανατίθενται», τόνισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του νέου Υφυπουργού θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κυβερνητικό σχήμα.

Τον κάλεσε επίσης να διατηρήσει ανοικτή την πόρτα του Υφυπουργείου για τους πολίτες και να φροντίσει ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικά με όλους όσοι ασχολούνται με θέματα του χαρτοφυλακίου.

«Πολλές φορές τόνισα ότι μπορεί να μην έχουμε μαγικά ραβδιά για άμεσες λύσεις, έχουμε όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό. Και οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε, φέρνουν αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται από τον Κυπριακό λαό. Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με τη λογική των άκρων, ούτε δηλαδή των ανοικτών συνόρων ούτε της ρατσιστικής ρητορικής. Εμείς αποδείξαμε ότι λειτουργούμε κατά τρόπο συνετό αλλά αποφασιστικό. Και αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε», σημείωσε.

«Να θυμάστε πάντα ότι έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του Κράτους μας, για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των πολιτών. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε μια ευημερούσα χώρα για το σύνολο των πολιτών της, έχουμε χρέος να κτίσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης, ανεξάρτητα από κοινωνική προέλευση και ιδεολογικές ή κομματικές πεποιθήσεις. Κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου «για τον επαγγελματισμό, τη μεθοδικότητά και την καθοριστικότατη συμβολή» του στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας ότι έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα σταθεί «στο πλευρό του Νικόλα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό του αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου, όπως είπε, αφορά στη διαχείριση μείζονων ζητημάτων τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας είναι νεοσύστατο, εντούτοις δεν ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας η παρούσα Κυβέρνηση έχει χαράξει μία μελετημένη στρατηγική, η οποία έχει παραγάγει απτά αποτελέσματα, συνέχισε ο Υφυπουργός.

Ευχαρίστησε στο πλαίσιο αυτό τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Άμυνας, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες «για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι στιγμής», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος σε αγαστή συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.

«Αναλαμβάνω τα σημαντικά αυτά καθήκοντα με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που άπτονται του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Διαβεβαιώνω όλες και όλους ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεών μου για να φέρω εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι σίγουροι ότι θα διαφυλάξω τα συμφέροντα του κράτους, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σεβασμό στον άνθρωπο. Εξάλλου, η εξουσία που παρέχεται από το Σύνταγμα και τους νόμους στους κρατικούς αξιωματούχους αντλείται από τον κυρίαρχο λαό, τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε», συμπλήρωσε.

«Ως μας διδάσκει η εμπειρία, πιθανόν στην πορεία να υπάρξουν κρίσεις και πρόσθετες δυσκολίες. Ωστόσο, με τη σοβαρή δουλειά που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να γίνεται είμαι πεπεισμένος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Να είστε βέβαιοι ότι θα ενεργώ πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό και με σκοπό να φανώ αντάξιος των προσδοκιών, εκπληρώνοντας επιτυχώς τη σημαντική αυτή αποστολή που μου αναθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΑ/ΜΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: