Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα: Φώναζαν «ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα»

epa11384668 Protesters light a fire as they take to the streets to call on the Israeli cabinet to sign a hostage deal and hold early elections during a demonstration outside the Kirya military headquarters in Tel Aviv, Israel, 01 June 2024. EPA, ABIR SULTAN




Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατά το σχέδιο που παρουσιάστηκε προχθές από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα», απαιτούσε διαδηλώτρια που είχε μεταμφιεστεί σε άγαλμα της Ελευθερίας, ανάμεσα σε θάλασσα σημαιών του Ισραήλ.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη διαδηλώτρια, η Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρότεινε νέο οδικό χάρτη ενόψει πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές κράταγαν μεγάλο πανό με το σύνθημα «Μπάιντεν, σώσε τους από τον Νετανιάχου».

Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους που μίλησαν στο AFP δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Για την Ντίτι Καπουάνο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για την «εξουσία» του από ό,τι για την τύχη των ομήρων.

«Ελπίζω ο κ. Μπάιντεν να ασκήσει επαρκή πίεση ώστε η κυβέρνηση και ο κ. Νετανιάχου να δεχθούν τη συμφωνία», συνέχισε η 46χρονη με την ισραηλινή σημαία στους ώμους.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανέφερε πως θα απαιτήσει «η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει αμέσως τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και να ξαναφέρει σπίτι όλους τους ομήρους».

«Θα ζητήσουμε επίσης όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα μέλη του συνασπισμού να δεσμευτούν δημόσια να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να μην επιτρέψουν (…) να τορπιλιστεί και να θέσουν σε κίνδυνο τους ομήρους», πρόσθεσε η συλλογικότητα.

Ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί απαίτησαν να παραιτηθούν, να ρίξουν την κυβέρνηση αν ο κ. Νετανιάχου προχωρήσει στο κλείσιμο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», αντέτεινε ο Γκλικ Γκιλάντ, 51 ετών, κρατώντας πελώρια αμερικανική σημαία. «Είμαστε αρκετά δυνατοί για να ασχοληθούμε με τον πόλεμο μετά. Καταρχήν ας τους ξαναφέρουμε σπίτι», πρόσθεσε.

«Ελπίζω επειδή εμπιστεύομαι τον λαό μου, όχι επειδή εμπιστεύομαι την κυβέρνησή μου», συνόψισε η Ντορίτ Λαόρ, διαδηλώτρια 60 ετών.

  • Ισραηλινή πρωθυπουργία: Οι όροι για μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων»

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

  • Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση

Ισραηλινοί υπουργοί της άκρας δεξιάς απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα “διαλύσει την κυβέρνηση”.

Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν “απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος “Εβραϊκή Δύναμη” στο Χ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι “δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο”.

Ο Σμότριτς ζήτησε να συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να διασωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι διαφορετικά δεν θα μείνει στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τονίζει ακόμη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα εκεχειρίας όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ή μια ευρεία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τελ Αβίβ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

Διαδηλωτές “μπούκαραν” σε αμερικανικό μουσείο: Η αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μετά την εισβολή υποστηρικτών των Παλαιστινίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: