Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να τα χάσει όλα; Το στοίχημα του είναι απλό, αλλά και ριψοκίνδυνο… Παίζει τα πάντα όλα για την Μαρίν…

epa11402299 French President Emmanuel Macron (C) waits for the arrival of the German president during a ceremony marking the 80th anniversary of the massacre of 643 persons by Nazi German forces, in Oradour-sur-Glane, southwestern France, 10 June 2024. EPA, LUDOVIC MARIN POOL MAXPPP OUT




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στην ήττα που υπέστη το κόμμα του Αναγέννηση στις ευρωεκλογές μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Δικαιολογώντας την απόφασή του είπε πως δεν μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο καθόλου θετικό αποτέλεσμα για αυτόν και πως έχει εμπιστοσύνη στους πολίτες, πως θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Αναμφισβήτητα, όμως πρόκειται για μια κίνηση που περιέχει μεγάλο ρίσκο.

Το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν είναι απλό και αποσκοπεί στο να προσγειώσει τη Μαρίν Λεπέν μετά τη σαρωτική της νίκη.

Πιστεύει πως παρά το γεγονός πως οι ευρωεκλογές έδωσαν μια αποφασιστική νίκη στον Εθνικό Συναγερμό, οι βουλευτικές εκλογές είναι απίθανο να αποφέρουν μια τόσο ξεκάθαρη νίκη. Υπολογίζει πως μια και το διακύβευμα θα είναι πλέον τοπικό, οι ψηφοφόροι θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα.

Έχουν, όμως έτσι άραγε τα πράγματα; Το να προδικάζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μια παράτολμη τακτική, γιατί πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Ούτε έχει ιδιαίτερο νόημα να ποντάρουμε στο ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν το «σωστό». Αν δεν το κάνουν τι γίνεται; Άλλωστε, είναι πολλά τα παραδείγματα που έγιναν αλλοπρόσαλλες και ακατανόητες επιλογές.

  • Η ακροδεξιά αυτή τη στιγμή έχει ρεύμα και μάλιστα μεγάλο. Οι ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι και αισθάνονται ανασφαλείς. Η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από θέματα που την αφορούν. Έχει κανονιοποιηθεί και όχι μόνο δεν τρομάζει, αλλά προσελκύει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα.

Επιπλέον, στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός έβαλε μπροστά τον Ζορντάν Μπαρτελά που με την προσωπική του λάμψη και γοητεία, φέρνει νέους ψηφοφόρους.

Η ακροδεξιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα γοητευτική, καθώς λέει στους ψηφοφόρους αυτό που θέλουν να ακούσουν. Μετανάστευση, ασφάλεια, προστασία συνόρων, επιστροφή στο εθνικό, όλα αυτά είναι ζητήματα που την ευνοούν. Για αυτό και το ρίσκο του Εμανουέλ Μακρόν είναι τεράστιο, αφού αντί να προσγειώσει τη Μαρίν Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερμό, όπως υπολογίζει, κινδυνεύει να βρεθεί να «συγκατοικεί» μαζί τους μετά τις εκλογές.

Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει ξανά, τότε θα απαιτήσει να του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει. Λογικό είναι να θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum, τώρα που όλα συντρέχουν υπέρ του.

Ο Γάλλος πρόεδρος έπαιξε στην ουσία μια παρτίδα πόκερ. Αν του βγει, θα πετύχει ένα σημαντικό χτύπημα στους αντιπάλους τους. Αν πάλι δεν του βγει, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά και την Μαρίν Λεπέν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η πραγματική επιρροή των κομμάτων στην Κύπρο και ο πάτος: Η τιμωρητική ψήφος, αυτή τη φορά διαμόρφωσε ένα ισχυρό ρεύμα, που εκφράσθηκε με ψηλό ποσοστό και τον Φειδία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: