Μπαράζ πυρκαγιών στην Κύπρο, 4 πύρινα μέτωπα στην επαρχία Λευκωσίας: Εκκενώθηκε οικισμός, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Πυρσός, δύσκολη η νύχτα

FILE PHOTO: Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Μπαράζ πυρκαγιών στην Κύπρο με τέσσερα πύρινα μέτωπα, αυτή φορά στην επαρχία Λευκωσίας. Το ένα από τα μέτωπα ανάμεσα στο ιστορικό χωριό Φικάρδου και το χωριό Φαρμακάς φαίνεται πως είναι σοβαρότερο και οι Αρχές μετά από εκτίμηση του κινδύνου αποφάσισαν όπως εκκενώσουν το χωριό Φαρμακάς για προληπτικούς λόγους.

Έξω από το χωριό, απειλούνται κατοικίες. Στην περιοχή ενεργοποιήθηκε σχέδιο το οποίο αφορά σοβαρότερες πυρκαγιές.

Καλύτερη είναι η κατάσταση σε δεύτερο μέτωπο κοντά στο χωριό Πολιτικό όπως και σε ένα τρίτο πολύ πιο κοντά στην Λευκωσία ανάμεσα στα χωριά Αγία Βαρβάρα και Μαρκί. Μια τέταρτη πυρκαγιά αναφέρθηκε στο χωριό Άλασσα.

Έχουν ενεργοποιηθεί έξι πρόσθετα πτητικά μέσα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εναέριων μέσων κατάσβεσης που επιχειρούν στα έντεκα. Παράλληλα έχουν κληθεί επίγειες δυνάμεις και από άλλες επαρχίες, μαζί με εθελοντές.

Η Αστυνομία έκλεισε προληπτικά δρόμους που οδηγούν σε κάποιες από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Και εναέρια μέσα

Εννέα εναέρια μέσα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Φικάρδου – Φαρμακά, ενώ οι αρχές προχωρούν στη εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στο χώρο της πυρκαγιάς βρίσκεται ήδη ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Νίκος Λογγίνος και ο Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας για συντονισμό των προσπαθειών.

«Προχωρούμε με εγκατάσταση προωθημένου κέντρου ελέγχου. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από κρατικές υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα. Επιχειρούν συνολικά 9 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστικού ελικοπτέρου της Εθ<νικής Φρουράς.

Πρόκειται για επτά air tractor και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων, είπε.

Προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση στο δάσος Μαχαιρά

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Φικάρδου – Φαρμακά, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, οποίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε πως οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την πυρκαγιά από να εισέλθει στο δάσος του Μαχαιρά.

Ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, όπου μαίνεται εδώ και μερικές ώρες η πυρκαγιά, και ως υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανέφερε πως «τα μέτωπα είναι αρκετά και η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι η φωτιά κινείται ανατολικά προς το δάσος του Μαχαιρά και οι προσπάθειες είναι να ανακοπεί η φωτιά προτού εισέλθει στο δάσος».

Είπε ότι τα πτητικά μέσα επιχειρούν με τη χρήση επιβραδυντικού αλλά και νερού που γεμίζουν από κοντινό φράγμα στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει γίνει παγκύπρια κινητοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχει πλέον φως τα πτητικά μέσα αναμένεται να σταματήσουν να επιχειρούν.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι ήδη έγιναν κάποιες εκκενώσεις διάσπαρτων κατοικιών στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

«Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στο X ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι επιχειρούσαν εννέα πτητικά μέσα, επτά air tractors, ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από κρατικές υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης, καθώς και από οργανωμένα σύνολα.

Εθνικό Σχέδιο Πυρσός

Οι αρχές ενεργοποιούν το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην περιοχή Φαρμακά.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο X του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στο προωθημένο κέντρο ελέγχου που στήθηκε στην περιοχή του Φαρμακά, όπου μαίνεται η πυρκαγιά μεταβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

«Στην πυρκαγιά και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου κατευθύνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως», σημείωσε ο κ. Κεττής.

Πρόσθεσε σε ότι ενεργοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός και πως “οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί αλλά και επικεφαλής των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών για διαχείριση του Εθνικού Σχεδίου ενημερώνονται για ανταπόκριση».

Αντιπυρικές ζώνες, δύσκολη νύχτα

Στο ανατολικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. «Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα», ανέφερε.

Υπό την ιδιότητα του υπεύθυνου συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Γρηγορίου βρίσκεται στο κέντρο, που στήθηκε στο κοινοτικό γήπεδο του Φαρμακά, προκειμένου να συντονίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή μεταξυ των κοινοτήτων Φικάρδου – Μαχαιρά.

Μετά τον τερματισμό των ρίψεων από τα εναέρια μέσα, λόγω της νύχτας, το βάρος πέφτει στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται στο ανατολικό μέτωπο προς το δάσος του Μαχαιρά. Επιχειρούν πάρα πολλοί πυροσβέστες και καδενοφόρα οχήματα για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε η πυρκαγιά να μην επεκταθεί στο δάσος του Μαχαιρά», ανέφερε

Πηγή:ΚΥΠΕ, ertnews

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Δύο μέλη Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πειθαρχική έρευνα για επτά αστυνομικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: