Αβέβαιο το μέλλον της θαλασσοδαρμένης αμερικανικής προβλήτας στη Γάζα, άρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας: «Λάθος υπολογισμοί» απειλούν με οριστικό «ξήλωμα» το πανάκριβο έργο [videos]

FILE PHOTO: Κομμένη στα δύο και μισοβυθισμένη κατά σημεία η προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα. Screenshot via YouTube@wgowshipping/




Αβέβαιο είναι το μέλλον του φιλόδοξου αμερικανικού εγχειρήματος αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο καιρός και η ελλιπής ασφάλεια καθιστούν δύσκολο το έργο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Γάζα.

Η πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για τις θαλάσσιες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποδείχθηκε εύθραυστη με αποτέλεσμα να είναι ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους «ξηλώματός» της.

Από την έναρξη της λειτουργίας της στις 17 Μαΐου, η προβλήτα έχει χρησιμοποιηθεί μόλις 12 ημέρες. Τις περισσότερες από αυτές, η βοήθεια που έφτανε από τη θάλασσα έπρεπε να μείνει στην παραλία, καθώς δεν υπήρχαν φορτηγά για να τη διανείμουν στις αποθήκες στη Γάζα, λόγω έλλειψης ασφάλειας.

Το πρόγραμμα συνολικά έχει μείνει πολύ πίσω από τις αρχικές προσδοκίες. Όταν το ανακοίνωσε στις 7 Μαρτίου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η προσωρινή προβλήτα «θα επιτρέψει μια μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα καθημερινά».

Φιλόδοξο και κοπιαστικό έργο 

Χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να συναρμολογηθούν οι δύο απαιτούμενες κατασκευές, μια πλωτή αποβάθρα που θα αγκυροβοληθεί μερικά μίλια έξω από τη θάλασσα και μια πλωτή προβλήτα που θα συνδεθεί με την ακτή της Γάζας. Στην κατασκευή συμμετείχαν περίπου 1.000 στρατιώτες και ναύτες και ένας μικρός στολίσκος πλοίων.

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της προβλήτας μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 250 φορτηγά με τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (4.100 τόνοι) έχουν φτάσει από τον προγραμματισμένο θαλάσσιο διάδρομο, λιγότερο από το μισό από αυτό που θα περνούσε στη Γάζα σε μία μόνο ημέρα πριν από τον πόλεμο.

Οι θάλασσες στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πιο τρικυμισμένες από ό,τι αναμενόταν και η προβλήτα (γνωστή από τον αμερικανικό στρατό ως Joint Logistics Over-the-Shore, JLOTS) ήταν λιγότερο ανθεκτική από ό,τι προέβλεπαν οι σχεδιαστές του Πενταγώνου.

Η πλωτή δομή JLOTS έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνθήκες έως και «κατάσταση θάλασσας 3», που ορίζεται από κύματα 0,5 έως 1,25 μέτρων. Ήλπιζαν ότι θα άντεχε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές σε μια καταιγίδα στις 25 Μαΐου και η θάλασσα παραμένει έκτοτε ασυνήθιστα ταραγμένη.

Μετά από επισκευές στο ισραηλινό λιμάνι Ashdod, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία στις 8 Ιουνίου, αλλά μόλις για μια μέρα, με τις παραδόσεις να αναστέλλονται και πάλι για άλλες δύο ημέρες. Τέθηκε και πάλι σε λειτουργία την Τετάρτη και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί για την εκφόρτωση περίπου 4.160 τόνων βοήθειας, αλλά υπήρξαν αναφορές ότι, λόγω της ευπάθειάς της στις καιρικές συνθήκες και την φουρτουνιασμένη θάλασσα, θα μπορούσε να αποσυναρμολογηθεί μια για πάντα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ήδη από τον επόμενο μήνα.

«Απλώς δεν υπολόγισαν σωστά», δήλωσε ο Στίβεν Μόρισον, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Δεν κατάλαβαν πλήρως τι επρόκειτο να συμβεί με τις καιρικές συνθήκες… Έτσι, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) αποχωρεί ταπεινωμένο κατά κάποιο τρόπο».

Η απάντηση του Πενταγώνου

Το Πεντάγωνο παραδέχεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σχέδιο JLOTS, αλλά αρνείται ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την πρόωρη κατάργησή του.

«Δεν έχουμε καθορίσει ημερομηνία λήξης αυτής της αποστολής από τώρα, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στον Τύπο για το θέμα», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ,.

Η προβλήτα προοριζόταν ως μέσο για να αποβιβαστεί βοήθεια στην ξηρά ανεξάρτητα από το Ισραήλ στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη παράκτια λωρίδα, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν απογοητεύτηκε από την έλλειψη πρόσβασης για τις προμήθειες βοήθειας μέσω των χερσαίων διαβάσεων.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια έκτακτης ανάγκης στη Γάζα λένε ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλύτερη από τη μηδενική, αλλά εκφράζουν ανησυχίες ότι η θεαματική αλλά και δαπανηρή προσπάθεια έχει αποσπάσει την ενέργεια και την προσοχή από την πολιτική πίεση προς το Ισραήλ να ανοίξει πλήρως τα χερσαία περάσματα για τα φορτηγά, που είναι μακράν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την παράδοση τροφίμων.

Το κύριο σημείο πρόσβασης από την Αίγυπτο, το πέρασμα της Ράφα, είναι κλειστό από τότε που καταλήφθηκε από τον Ισραηλινό στρατό στις 7 Μαΐου, κατά την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης στην Ράφα. Κάποια φορτηγά έχουν εκτραπεί προς την πύλη Κερέν Σαλόμ στο νότιο Ισραήλ, . 

Ο στρατός του Ισραήλ δεν είναι η μόνη απειλή για την παράδοση βοήθειας. Τα φορτηγά βοήθειας που διέρχονται από τη Γάζα έχουν επανειλημμένα ανασταλεί από ένοπλες συμμορίες, οι οποίες είναι όλο και πιο ισχυρές στους κατεστραμμένους δρόμους των πόλεων της Γάζας καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Δεδομένων όλων των προβλημάτων στις χερσαίες διαβάσεις, η διοίκηση Μπάιντεν διστάζει να εγκαταλείψει εντελώς την προβλήτα JLOTS. «Με τις ανάγκες στη Γάζα να αυξάνονται, καθώς και με την ακραία ανασφάλεια που καθιστά απίστευτα δύσκολη την περαιτέρω διανομή από το Κερέν Σαλόμ ιδίως για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η θαλάσσια προβλήτα είναι ένας κρίσιμος πρόσθετος αγωγός για τις παραδόσεις βοήθειας», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί ο «Εργατικός» Κιρ Στάρμερ να δώσει στην Αγγλία την πολυπόθητη αλλαγή για την οποία κραυγάζει απεγνωσμένη; Πραγματιστής κεντροαριστερός ή καριερίστας απατεώνας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: