Ασκούνται πλέον αφόρητες πιέσεις από τους μεσολαβητές: Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να δεχθούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός




Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη -το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος- παρότρυναν χθες Σάββατο το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί από τον αέρα και από την ξηρά συνεχίζονταν στη Ράφα (νότια), επίκεντρο πλέον της ένοπλης σύρραξης που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

  • Σχέδιο τριών φάσεων

Το βράδυ προχθες Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε κατ’ αυτόν από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Η πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα»

Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε δις τις «προϋποθέσεις» που θέτει η κυβέρνησή του για να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Από την πλευρά της η Χαμάς περιορίστηκε να πει πως βλέπει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπάιντεν, αφού επανέλαβε τις «μη διαπραγματεύσιμες» απαιτήσεις της για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία — όρους που απορρίπτει το Ισραήλ.

Ο κ. Νετανιάχου έχει παγιδευτεί σε διασταυρούμενα πυρά. Από τη μια οι ακροδεξιοί υπουργοί του, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν προχωρήσει στη σύναψη της συμφωνίας. Από την άλλη, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν χθες ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν να επιστρέψουν οι όμηροι.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

Ο πόλεμος, που διανύει σήμερα τη 240ή ημέρα του, ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Και από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.379 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, 95 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

  • «Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή»

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των αμάχων στη Ράφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μονάδες των οποίων προωθήθηκαν αυτή την εβδομάδα ως το κέντρο της πόλης που γειτονεύει με την Αίγυπτο, συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.

«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης χθες από αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική και την κεντρική Ράφα, όπου ισραηλινές μονάδες άρχισαν επιχειρήσεις την 7η Μαΐου προκειμένου, όπως το θέτει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, να καταστραφούν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως διεξήγαγε «στοχευμένες επιχειρήσεις» στη Ράφα. Μέλη του «εντόπισαν πολλά όπλα και εισόδους υπόγειων σηράγγων».

  • «Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη»

Από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, κάπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν, κινήθηκαν προς την παραθαλάσσια περιοχή Αλ Μαγάζι, δυτικότερα, που πλέον έχει με τη σειρά της τεράστιο υπερπληθυσμό. Οι συνθήκες παραπέμπουν στην «Αποκάλυψη» σε ορισμένους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Δεν σταματά να προειδοποιεί πως απειλείται λιμός στον μικρό θύλακο, οι περισσότεροι από τους κάπου 2,4 εκατ. κατοίκους του οποίου έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα, και να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο αυτή που χαρακτηριζόταν ήδη ανθρωπιστική καταστροφή, η διέλευση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, απόλυτα κρίσιμη για να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, παραμένει κλειστή αφότου ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της την 7η Μαΐου.

Προβλέπεται να διεξαχθεί συνάντηση αργότερα σήμερα στο Κάιρο αφιερωμένη στη διέλευση αυτή με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης.

Εξάλλου, κάτοικοι που επέστρεψαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια), μετά το πέρας ακόμη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης, δήλωσαν σοκαρισμένοι από το εύρος των καταστροφών που έχει υποστεί.

«Η Τζαμπάλια σβήστηκε από τον χάρτη», κατήγγειλε ο Σουάντ Αμπού Σαλάχ, που μεγάλωσε στον καταυλισμό. «Είναι λες και έγινε σεισμός», πρόσθεσε ο Μοχάμαντ αλ Νάτζαρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ράφα, Palestine

Έβαλαν στο στόχαστρο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ: Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται πως διεξήγαγαν έξι επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: