Ασύλληπτη η κλιματική διαταραχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Θα κοστίσει την εκπομπή 175 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα

FILE PHOTO Ukrainian rescuers work at the site of a residential building after it was damaged by an explosion in Kharkiv, Western Ukraine, EPA/SERGEY KOZLOV




Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  προκάλεσε είτε άμεσα είτε μετέπειτα την εκπομπή 175 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, αναφέρει κοινή έκθεση την Πέμπτη (13 Ιουνίου).

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας και τις κλιματικές ΜΚΟ, ανέφερε ότι η εκτίμησή τους περιλαμβάνει τόσο τις εκπομπές που έχουν εκλυθεί όσο και εκείνες που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής μετά την καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Κατέγραψε ορισμένες από τις κύριες δραστηριότητες που προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των μαχών.

«Δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν από τα στρατιωτικά οχήματα, σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια αγρών και δασών που πυρπολήθηκαν, εκατοντάδες δομές πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανατινάχθηκαν και τεράστιες ποσότητες χάλυβα και τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκαν για την οχύρωση εκατοντάδων χιλιομέτρων των γραμμών του μετώπου», ανέφερε.

Η εκτίμηση των 175 εκατομμυρίων τόνων ήταν ισοδύναμη με τις ετήσιες εκπομπές που παράγονται από 90 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ή με το σύνολο της Ολλανδίας σε ένα χρόνο, ανέφερε.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Μόσχα έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια, αλλά έχει επίσης προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές, καθώς οι δύο στρατοί εμπλέκονται στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο των τελευταίων 80 ετών.

Η έκθεση, η οποία προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει το αποτύπωμα άνθρακα του πολέμου, συντάχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας και ερευνητές για το κλίμα από την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Η έκθεση χρησιμοποίησε ένα δείκτη που ονομάζεται Κοινωνικό Κόστος του Άνθρακα για να υπολογίσει το κατά προσέγγιση οικονομικό κόστος των πρόσθετων εκπομπών.

«Η συνολική κλιματική ζημία που προκάλεσε η Ρωσική Ομοσπονδία μετά από 24 μήνες πολέμου ανέρχεται σε περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι πολεμικές εκπομπές θα μπορούσαν να χωριστούν περίπου σε τρία τρίτα: στρατιωτική δραστηριότητα, χάλυβας και σκυρόδεμα που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και το τελευταίο τρίτο που αποτελείται από διάφορους ανομοιογενείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών και της μετακίνησης των ανθρώπων.

«Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, η πλειονότητα των εκπομπών προκλήθηκε από τη μεγάλης κλίμακας καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών που απαιτούσε μια μεγάλη μεταπολεμική προσπάθεια ανοικοδόμησης», ανέφερε η έκθεση.

«Τώρα, μετά από δύο χρόνια πολέμου, το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών προέρχεται από ένα συνδυασμό πολεμικών επιχειρήσεων, πυρκαγιών σε τοπία και ζημιών στις ενεργειακές υποδομές».

Η στρατιωτική δραστηριότητα ήταν υπεύθυνη για 51,6 εκατομμύρια τόνους εκπομπών ισοδύναμου CO2, ανέφερε η έκθεση.

Η πλειονότητα αυτών, τα 35,2 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2, προκλήθηκε από την κατανάλωση καυσίμων από τον ρωσικό στρατό, ενώ άλλοι 9,4 εκατομμύρια τόνοι από τη χρήση καυσίμων από τον ουκρανικό στρατό.

Μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών καυσίμων στον κόσμο, οι στρατοί παγκοσμίως ευθύνονται για το 5,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πόλεμος έχει αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα των πυρκαγιών τοπίου στις πληγείσες περιοχές.

Είπε ότι ένα εκατομμύριο εκτάρια γης έχουν καεί από 27.000 πυρκαγιές που σχετίζονται με τον πόλεμο, προκαλώντας την ισοδύναμη ατμοσφαιρική ζημία 23 εκατομμυρίων τόνων CO2.

Η έκθεση υπολόγισε επίσης ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία και ορισμένα τμήματα της Ρωσίας, καθώς και οι περιορισμοί στη χρήση του εναέριου χώρου της Ρωσίας από ορισμένους αερομεταφορείς, δημιούργησαν λίγο πάνω από 24 εκατομμύρια τόνους CO2 πρόσθετων εκπομπών.

«Οι περιορισμοί ή η επιφυλακτικότητα έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει τον ουρανό πάνω από περίπου 18 εκατομμύρια km2 της Ουκρανίας και της Ρωσίας, προσθέτοντας ώρες στα ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που καταναλώνουν πρόσθετα καύσιμα», ανέφερε η έκθεση.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr

Πράκτορες του Κρεμλίνου αλωνίζουν με διπλωματικά διαβατήρια: Μέτρα ζητά το ΝΑΤΟ ενώ οκτώ ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: