Αρνούνται οι ΗΠΑ τις κατηγορίες Νετανιάχου για καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ: «Δεν γνωρίζουμε γιατί μιλά» η απάντηση του Λευκού Οίκου

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu . EPA, RONEN ZVULUN POOL




Οι ΗΠΑ αντέδρασαν χθες, Τρίτη, στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μπορεί να καθυστερήσει την παροχή όπλων στο Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλά», απάντησε η Καρίν Ζαν- Πιέρ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Με εξαίρεση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών», «δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (…) όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», υπογράμμισε η ίδια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει νωρίτερα χθες ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εξετάζουν» την παράδοση κάποιων βομβών στο Ισραήλ, η οποία είχε ανασταλεί λόγω των ανησυχιών ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα, αλλά φροντίζουν «να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλά) εξαιτίας των ανησυχιών μας σχετικά με τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα.

Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά (…) με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πολλών προκλήσεων (που αντιμετωπίζει)», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε βίντεο που ανήρτησε χθες στο Χ ο Νετανιάχου, μιλώντας στα αγγλικά, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον «παρακρατά όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ».

«Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, που δίνει μάχη για τη ζωή του, που πολεμά εναντίον του Ιράν και άλλων κοινών μας εχθρών», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται νύκτα ημέρα για να άρει τα κωλύματα». «Πραγματικά ελπίζω αυτό όντως να συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει», τόνισε.

«Πώς είναι δυνατόν τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουμε αγοράσει με τα χρήματά μας να καθυστερούν να φτάσουν από τις ΗΠΑ;», διερωτήθηκε ο Νετανιάχου.

«Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο (πρωθυπουργός της Βρετανίας Γουίνστον) Τσόρτσιλ είπε στις ΗΠΑ ‘δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά’», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Και τώρα εγώ λέω δώστε μας τα εργαλεία και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ο πανικός των λιμοκτονούντων Παλαιστινίων και η έλλειψη αστυνόμευσης εμποδίζουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με τον ΟΗΕ [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: