Αριστοτέλης και ΑΙ: Ένα πρωτοποριακό συνέδριο για την Ηθική στην ΤΝ που συνδιοργανώνουν τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Στάνφορντ με τον Δημόκριτο

File Photo Το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης Sophia, συνομιλεί και απαντάει σε ερωτήσεις στην έκθεση BEYOND 2024, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Δύο από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια διεθνώς, της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, διοργανώνουν σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το World Human Forum συνέδριο με τίτλο «The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle» την Πέμπτη, 20 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

Μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και ένα masterclass που συνδυάζει το χορό και τη Δημοκρατία, οι συμμετέχοντες θα «εξερευνήσουν» το διάλογο μεταξύ της αρχαίας φιλοσοφίας και των καινοτόμων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Καθηγητές και σπουδαστές φιλοσοφίας θα συζητήσουν ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα της εποχής μας για το πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε ηθικά την τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων θα διοργανωθούν πάνελ φιλοσόφων, όπου οι καθηγητές John Tasioulas και Josiah Ober συζητούν τις φιλοσοφικές ιδέες που μπορούν να καθοδηγήσουν την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, πάνελ ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου μια ομάδα σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή, τεχνική, επιχειρηματική και ρυθμιστική σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης συζητά τις πρακτικές δυνατότητες ενσωμάτωσης της φιλοσοφίας και της ηθικής στις πρακτικές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και συνεδρίες ερευνητών και ερευνητριών που ασχολούνται με την ανάπτυξη της αριστοτελικής ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, στο Λύκειο του Αριστοτέλη θα πραγματοποιηθεί μια βιωματική εμπειρία.

Ο καθηγητής John Tasioulas, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημειώνει ότι «η αριστοτελική προσέγγιση στην ηθική, με προεξέχουσα την έννοια της ευδαιμονίας, έχει μεγάλες δυνατότητες να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το επιτακτικό ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε φιλοσόφους, επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επιχειρηματίες σε έναν ολοήμερο διάλογο σχετικά με το πώς η αρχαία σοφία μπορεί να ρίξει φως στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο Josiah Ober, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών στην έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προσθέτει: «Οι ηθικές και πολιτικές ιδέες του Αριστοτέλη προσφέρουν στους φιλόσοφους, επιστήμονες, μηχανικούς και πολίτες τη δυνατότητα να στοχαστούν μαζί για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια καλή ζωή ως κοινωνικά όντα στην αναδυόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες, καθώς και τις προκλήσεις για την ατομική και δημοκρατική ευημερία σε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι όλο και περισσότερο μέρος της ζωής μας. Το αρχαίο Λύκειο ήταν ένα κέντρο πρωτοποριακής διεπιστημονικής έρευνας που συνδύαζε την ηθική φιλοσοφία με τη φυσική επιστήμη. Το “The Lyceum Project” ανανεώνει αυτό το όραμα για τον 21ο αιώνα».

Ο Γιώργος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τονίζει: «Δεν υπάρχει ηθικά ουδέτερη τεχνητή νοημοσύνη και η έρευνα υψηλής ποιότητας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αγνοήσει τις εγγενείς ηθικές διαστάσεις της. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό σε αυτήν τη συζήτηση. Από αυτήν τη σκοπιά, η αριστοτελική φιλοσοφία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καλλιεργώντας τον ηθικό στοχασμό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης και διευρύνοντας τον διάλογο με την κοινωνία».

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος του World Human Forum, αναφέρει ότι «αυτό το συνέδριο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς το όραμά μας να δώσουμε ξανά πνοή στο Λύκειο του Αριστοτέλη, δείχνοντας το πόσο επίκαιρη παραμένει η διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων. Φιλοδοξούμε το Λύκειο να γίνει διεθνές σημείο σύνδεσης και αναφοράς. Αυτή είναι, άλλωστε, η αρχική τοποθεσία, όπου ο εμβληματικός φιλόσοφος στοχάστηκε, δίδαξε και ανέπτυξε πολλές από τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, αλλά απαιτείται εγγραφή

Με πληροροφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ.Κ.
Αθήνα, Ελλάδα

Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης: Ο Έλληνας αστροφυσικός της NASA κοιτάει από μικρός τα άστρα * Τώρα «βλέπει» με δέος το πρώιμο σύμπαν κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: