Αρχισαν τα όργανα για τα πνευματικά δικαιώματα στο «μπλέντερ» του ΑΙ: Μουσικοί κολοσσοί μηνύουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για παράνομη χρήση τραγουδιών [video]

Mariah Carey attends the Recording Academy Honors presented by The Black Music Collective in Los Angeles, California USA, 01 February 2024. EPA/ALLISON DINNER EDITORIAL USE ONLY. NO COMMERCIAL SALES EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Μήνυση κατά των εταιρειών δημιουργίας τραγουδιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης Suno και Udio καταθέτουν οι μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Εταιρείες όπως η Sony Music Entertainment, η Universal Music Group Recordings και η Warner Records ισχυρίζονται ότι οι ΑΙ startups εκμεταλλεύονται τα ηχογραφημένα έργα καλλιτεχνών όπως οι Τζακ Μπέρι και Μαράια Κάρεϊ.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές μαζικές μηνύσεις, η πρώτη στη Βοστώνη κατά της Suno AI και η άλλη στη Νέα Υόρκη κατά της Uncharted Labs, της εταιρείας ανάπτυξης της Udio AI.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της Suno και της Udio κλέβει μουσική για να παράξει μαζικά παρόμοιο έργο και ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων ανά έργο.

Τραγούδι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης:

Η Suno, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν πέρυσι και χρεώνει ένα μηνιαίο τέλος στους χρήστες, έχει συνεργασία με τη Microsoft.

Η Udio, η οποία κυκλοφόρησε την εφαρμογή της τον Απρίλιο, έγινε δημοφιλής όταν ο Αμερικανός παραγωγός Metro Boomin τη χρησιμοποίησε για να φτιάξει το BBL Drizzy, μια viral παρωδία των diss tracks μεταξύ του Kendrick Lamar και του Drake.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Suno AI, Mikey Shulman, δήλωσε ότι η τεχνολογία «σχεδιάστηκε για να παράγει εντελώς νέο υλικό, όχι για να απομνημονεύει και να αναμασά προϋπάρχον περιεχόμενο» και δεν επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρονται σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Συζήτηση και προβληματισμός

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποτελέσει έντονο θέμα συζήτησης στη μουσική βιομηχανία, με συζητήσεις που κυμαίνονται από τις δημιουργικές δυνατότητες της νέας τεχνολογίας έως τις ανησυχίες για τη νομιμότητά της. Τον Μάρτιο το Τενεσί έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ψήφισε νομοθεσία για την προστασία των τραγουδοποιών, των ερμηνευτών και άλλων επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας από τους πιθανούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι ο στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μπορούσαν να αντιγράψουν τη φωνή ενός καλλιτέχνη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Τον επόμενο μήνα, περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, τους προγραμματιστές, τις πλατφόρμες, τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες και τις πλατφόρμες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να παραβιάζουν και να υποτιμούν τα δικαιώματα των ανθρώπων-καλλιτεχνών.

Με πληροφορίες από Guardian

Κομισιόν VS Apple: Πρόσθετη έρευνα για παραβίαση του νόμου περί ψηφιακών αγορών με το App Store * Ενδεχόμενο τεράστιου προστίμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: