Αποζημίωση ζητεί οικογένεια στις ΗΠΑ από τη NASA για ζημιές από διαστημικό σκουπίδι: Η υπόθεση δημιουργεί νομικό προηγούμενο και πλήρη νομολογία [videos]

Debris-deltaInTexas photo wikimedia.org




Μια οικογένεια στις ΗΠΑ διεκδικεί περισσότερα από 80.000 δολάρια από τη NASA για ζημιές που προκλήθηκαν από διαστημικό αντικείμενο που τρύπησε την οροφή του σπιτιού της πριν από λίγους μήνες, ανακοίνωσε δικηγόρος την Παρασκευή.

Το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνεται καθώς μεγαλώνει η διαστημική βιομηχανία και ο τρόπος με τον οποίο η NASA ανταποκρίνεται σε αυτό το αίτημα θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, ανέφερε με μια δήλωση της η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί την οικογένεια. Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει «τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί το νομικό τοπίο σε αυτήν την περιοχή», παρατήρησε.

Στις 8 Μαρτίου 2024, ένα αντικείμενο βάρους περίπου 700 γραμμαρίων χτύπησε το σπίτι ενός κατοίκου μιας πόλης στη Φλόριντα, του Αλεχάντρο Οτέρο, κάνοντας μια τρύπα στην οροφή και στο πάτωμα.

Μετά από ανάλυση, η NASA επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο προήλθε από μια αποστολή παλιών μπαταριών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), απόβλητα που απελευθερώθηκαν το 2021 και τα οποία η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε διαβεβαιώσει ότι θα επέστρεφαν στη Γη «ασφαλή». Αλλά αντί να διαλυθούν όπως αναμενόταν, ένα κομμάτι «επέζησε» κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία. Ο ίδιος ο Αλεχάντρο Οτέρο δεν βρισκόταν στο σπίτι τη στιγμή της πρόσκρουσης, σε αντίθεση με τον γιο του.

“Επαρκή αποζημίωση”

«Οι πελάτες μου αναζητούν επαρκή αποζημίωση που θα λαμβάνει υπόψη το άγχος και τις συνέπειες που είχε αυτό το συμβάν στη ζωή τους», δήλωσε η δικηγόρος Mica Nguyen Worthy. «Είναι χαρούμενοι που κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά… αν τα συντρίμμια είχαν πέσει λίγα μέτρα προς άλλη κατεύθυνση, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατος».

Τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, υλικών ζημιών που δεν είναι ασφαλισμένες, διευκρινίζει το δελτίο τύπου. Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση μια διάταξης που επιτρέπει την υποβολή προσφυγής στην κυβέρνηση σε περίπτωση αμέλειας. Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο, τότε θα είναι δυνατή η νομική ενέργεια.

Η δικηγόρος υποστηρίζει ότι αν το αντικείμενο έπεφτε σε σπίτι στο εξωτερικό, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν απολύτως υποχρεωμένες να πληρώσουν για αυτές τις ζημιές» βάσει διεθνούς συνθήκης. «Ζητάμε από τη NASA να μην εφαρμόσει διαφορετικό κανόνα για Αμερικανούς πολίτες». Ειδικά επειδή «τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα λόγω της αύξησης της διαστημικής κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια», τόνισε. Η NASA, η οποία δεν σχολίασε αίτημα του AFP, έχει έξι μήνες για να απαντήσει στο αίτημα, σύμφωνα με την δικηγόρο.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Το μυστήριο με το μισοβυθισμένο γεφύρι του Μανώλη στα Άγραφα: Το στέριωσε ο μοιραίος έρωτας της βασιλοπούλας για τον πρωτομάστορα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: