Απόλυτη αποδόμηση και απόρριψη των όρων Πούτιν στην Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία: «Προπαγάνδα», «δικτατορική ειρήνη» και «συνταγή μελλοντικών πολέμων»

epa11414096 Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (L) holds a briefing with his delegation with his head of the Office of the President Andriy Borysovych Yermak (R) during the Summit on Peace in Ukraine, in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 15 June 2024. International heads of state gather on 15 and 16 June at the Buergenstock Resort in central Switzerland for the two-day Ukraine Peace Summit. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς πολλές χώρες συγκεντρώθηκαν σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για να συζητήσουν τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου «προπαγάνδα», το οποίο ουσιαστικά πρότεινε ότι η Ουκρανία «πρέπει να αποσυρθεί από την Ουκρανία».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το απέρριψε ως «δικτατορική ειρήνη».

Ένα σχέδιο δήλωσης που εκδόθηκε στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πυρηνική απειλή κατά της χώρας.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Ουκρανία αποσύρει στρατεύματα από τέσσερις περιοχές τις οποίες η Ρωσία κατέχει εν μέρει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ , δήλωσε στο BBC στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας ότι δεν θα υπάρξει «κανένας συμβιβασμός για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».

Ο Πούτιν αποκάλυψε τους όρους του πριν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία έχει ως στόχο να συζητήσει τις βασικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου.

  • Περισσότερες από 90 χώρες και παγκόσμιοι θεσμοί συμμετέχουν στην εκδήλωση. Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση για την Ουκρανία μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή.

Αλλά η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα – βασικός σύμμαχος της Ρωσίας – δεν παρευρίσκεται, επομένως οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο σε αυτό το στάδιο είναι χαμηλές.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Πούτιν, η  Μελόνι είπε: «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως πρόταση διαπραγμάτευσης να πω στην Ουκρανία ότι πρέπει να αποσυρθεί από την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «έκανε μια ψεύτικη αφήγηση σχετικά με την προθυμία του να διαπραγματευτεί».

  • Πρόσθεσε ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία με προμήθειες όπλων «βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θέλει να «δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία» και να δείξει ότι οι «κοινές προσπάθειες» θα μπορούσαν να σταματήσουν τους πολέμους.

“Πιστεύω ότι θα γίνουμε μάρτυρες της ιστορίας που γράφεται εδώ στη σύνοδο κορυφής. Είθε να εδραιωθεί μια δίκαιη ειρήνη το συντομότερο δυνατό”, είπε.

Ο βοηθός του, Γέρμακ  – μια προσωπικότητα με επιρροή στην ουκρανική πολιτική – παραμέρισε την απουσία της Κίνας και πρότεινε ότι όταν ένα κοινό σχέδιο για ειρηνευτικές συνομιλίες είναι έτοιμο, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στη Ρωσία.

  • «Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί στη δεύτερη σύνοδο κορυφής σε επίπεδο ηγετών», είπε.

Ο Πούτιν έχει ήδη αποκλείσει κάθε είδους ειρηνευτική διαδικασία με τους όρους της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες από τις οποίες θέλει να αποσυρθεί η Ουκρανία είναι μόνο εν μέρει κατεχόμενες από τη Ρωσία, η οποία ισχυρίζεται ότι τις προσάρτησε το 2022. Η διαδικασία εκλογών που διεξήχθησαν τότε καταγγέλθηκε στην Ουκρανία και στη Δύση ως προσποίηση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «το πάγωμα της σύγκρουσης σήμερα με ξένα στρατεύματα που κατέχουν ουκρανική γη δεν είναι απάντηση».

  • «Στην πραγματικότητα, είναι μια συνταγή για μελλοντικούς επιθετικούς πολέμους», είπε.

Οι όροι του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός χαρακτηρίστηκαν «προσβλητικοί για την κοινή λογική» από την Ουκρανία.

Οι συμμετέχουσες χώρες πρόκειται να εγκρίνουν επίσημα το σχέδιο δήλωσης που επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας την Κυριακή.

Οι ηγέτες δηλώνουν επίσης ότι η ασφαλής διέλευση της εμπορικής ναυτιλίας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Το σχέδιο κειμένου ζητά επίσης την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται αφότου οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν το ενδιαφέρον από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Περίπου 325 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν οι χώρες της G7 και η ΕΕ μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο της G7, αυτά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των ετήσιων τόκων ενός δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, που λήφθηκε στις διεθνείς αγορές.

  • Τα χρήματα δεν αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θεωρούνται ως μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας και της οικονομίας της Ουκρανίας.

Στο άμεσο μέλλον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερα όπλα – κυρίως συστήματα αεράμυνας για την καταπολέμηση των επιθέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία ελπίζει ότι θα αρχίσουν να φτάνουν ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από BBC

 

Τακτική καθημερινή παύση των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός: Για να αυξηθεί η ποσότητα της εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: