Απογοητευμένοι οι πολίτες από τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τον βίο των πολιτικών τους τιμώρησαν: «Μία κοινωνία σε παρακμή»… (Και το φαινόμενο Φειδίας)

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ – Λευκωσία

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια η πλειοψηφία των πολιτών έχει αποστρέψει το πρόσωπό της από την πολιτική και τους πολιτικούς,  αφού στη συνείδηση του μέσου Κύπριου το πολιτικό και κομματικό  σύστημα στη χώρα μας απέτυχε να εκσυγχρονιστεί σε στάσεις ζωής , μεθοδολογία, ύφος, ήθος και αποτελεσματικότητα.

Φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, νεποτισμού, ευνοιοκρατίας, διαπλοκής και διαφθοράς έχουν τις ρίζες τους σε βάθος δεκαετιών και , δυστυχώς , με πρωταγωνιστές και υπαίτιους ορισμένους πολιτικούς – που έχουν όνομα και ταυτότητα – οι οποίοι όχι μόνον έχουν παραμείνει ατιμώρητοι, αλλά και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στη δημόσια ζωή του τόπου μας.

Σκάνδαλα με συνιστώσες τα εγκληματικά λάθη και τις ασύγγνωστες παραλείψεις εκ μέρους των αρχόντων της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Πατρίδας μας είδαν το φως της δημοσιότητας και παραπέμφθηκαν σε ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων οι οποίες και εξέδωσαν καταπελτικά πορίσματα με υπόδειξη και καταγραφή συγκεκριμένων ενόχων!

  • Και αυτά τα πορίσματα (Τράπεζες – Συνεργατισμός, χρυσά διαβατήρια κ.λ.π.) καταχωνιάστηκαν σκόπιμα και ρίχτηκαν με ελαφρότητα στον κάλαθο των αχρήστων.

Όλα ανεξαίρετα  τα φαινόμενα της σήψης της δημόσιας εξουσίας και των πολιτειακών αρχόντων μας άφησαν ανεξίτηλα τα στίγματά τους στη ψυχολογία των δύσμοιρων πολιτών οι οποίοι είδαν τα όνειρά τους για μια καλύτερη Πατρίδα να γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος.

Φυσιολογικά λοιπόν οι απογοητευμένοι  συμπολίτες μας αποστρέφουν το πρόσωπό τους με βδελυγμία από την πολιτική και τους πολιτικούς και καταφέρονται εναντίον δικαίων και αδίκων, τσουβαλιάζοντας τους πάντες και πετώντας τους στο πυρ το εξώτερον.

Αυτή η συσσωρευμένη επί δεκαετίες οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση δημιούργησε το ρεύμα υποστήριξης προς ένα νεαρό «απολίτικο» ο οποίος με τα τεχνάσματα των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατόρθωσε να εγκολπωθεί το 19.3%του εκλογικού σώματος κατά τις τελευταίες εκλογές Ευρωβουλευτών και να τον αναδείξει πανηγυρικά ως ένα εκ των έξι συμπατριωτών μας που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι υποστηρικτές και ψηφοφόροι του Φειδία Παναγιώτου αλλά και πολλοί άλλοι εκ των συμπατριωτών μας πανηγυρίζουν για την επιτυχία ενός νεαρού που όπως ο ίδιος ομολογεί «δεν έχει ιδέα από την πολιτική».

Άλλοι τον θεωρούν ως τον «μεσσία» που δημιούργησε ένα πρωτοφανή σεισμό στο πολιτικό και κομματικό κατεστημένο της χώρας μας και ως εκ τούτου θα αφυπνιστούν από το λήθαργο οι πολιτικοί και κομματικοί ταγοί μας.

  • Προσωπικά πιστεύω πως, όταν κοπάσει ο κονιορτός των πανηγυρισμών και των λαϊκισμών του πρωτοφανούς αυτού γεγονότος, θα δούμε πιο ψύχραιμα τις επιπτώσεις και τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου που επηρεάζει τις εν γένει στάσεις και συμπεριφορές των πολιτών έναντι των θεσμών του Κράτους.

Γιατί,  τι άλλο από θεσμοί δημοκρατικής ζωής και διακυβέρνησης είναι τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι;

Η πρωτοφανής εκλογική νίκη ενός νεαρού με περίεργες χειρονομίες και μορφασμούς, που σπεύδει να δώσει στους πάντες συμβουλές και μαθήματα  επί παντός επιστητού, καλλιεργούν – ηθελημένα ή άθελα – μια αρνητική εικόνα που αμαυρώνει ή και μειώνει το μέγεθος και την έκταση της όποιας επιτυχίας του , την οποία οι πάντες αρχικά παραδέχονται.

Θέλω να ελπίζω ότι ο νεαρός πολιτικός αλεξιπτωτιστής,  που με το θαύμα που δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ , θα συνέλθει σύντομα από τη μέθη του πρωτοφανούς κατορθώματός του και θα οικοδομήσει την όποια πολιτική του καριέρα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνείδηση της αποστολής και των καθηκόντων του.

Να έχει κατά νου ότι θα εκπροσωπήσει κατά το 1/6 την Πατρίδα του στον σημαντικό από κάθε άποψη θεσμό της Ευρωβουλής και πώς θα χρησιμοποιήσει την ευφυία ή ιδιοφυία  ή  ιδιομορφία του για να βγάλει ασπροπρόσωπους τόσο τους «οπαδούς» του όσο και τη χώρα που θα αντιπροσωπεύσει.

Ο άκρατος λαϊκισμός, η ισοπέδωση, η αναίρεση των πάντων, τα ευφυολογήματα και η διακωμώδηση των δημοσίων αξιωμάτων δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε τη συνταγή ούτε και τη μεθοδολογία του εκσυγχρονισμού της πολιτικής και της κομματικής ζωής σε μια ευνομούμενη δημοκρατία.

Ο μηδενισμός των πάντων είναι η ασφαλέστερη συνταγή αποτυχίας  για την αντιμετώπηση των σαθρών καταστάσεων που βιώνει η χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες .

Ας ευχηθούμε όπως τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης διαπεράσουν τα μηνύματά τους σε όλους:

  • Στις πολιτικές και κομματικές μας ηγεσίες και τους πολιτειακούς μας «άρχοντες» για να εκσυγχρονιστούν και να υπηρετήσουν τους Πολίτες και τη χώρα μας .
  • Στην κοινωνία των πολιτών για να διοχετεύσει την οργή της για μια νέα υγιή κοινωνική επανάσταση και να διαχωρίσουν τα όρια μεταξύ  της αναρχίας και της προόδου .
  • Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πολλές φορές συγχίζουν τον λαϊκισμό και τον ευτελισμό με την πραγματική τους αποστολή .

Είναι χαρακτηριστική  η άμεση προσαρμογή ορισμένων τηλεοπτικών παρουσιαστών –αλλά και πολιτικών- στην Κυπριακή διάλεκτο  υπακούοντας στην επιταγή και την παρότρυνση του Φειδία Παναγιώτου «να μιλούμεν ούλλοι κυπριακά σιόρ»!

Στον ίδιο τον νεαρό «επαναστάτη» Φειδία Παναγιώτου εύχομαι να εγκύψει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα αξίωμα που του χάρισαν ένα ταλέντο του και οι συγκυρίες της ζωής μιας δύσμοιρης και παραπαίουσας  Κοινωνίας, που πολύ πρόσφατα ένας νεαρός απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου απεκάλεσε πολύ εύστοχα ως «Κοινωνία σε παρακμή».

* Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου
Κυπριακού Κέντρου Μελετών

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι προεκτάσεις του ατοπήματος του Χρήστου Στυλιανίδη και οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος: «….Πόσον αγώνα δρόμου διανύσαμε για να καταλήξουμε σ’ αυτή την υποτέλεια!»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: