«Καταιγίδες», «Λαίλαπες» και κοινές ασκήσεις SOF Ελλάδας – ΗΠΑ φέρνουν παραζάλη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου: Νατοϊκή πιστοποίηση combat ready για τη διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Η συνεκπαίδευση λειτούργησε προπαρασκευαστικά, σ’ ότι αφορά τις ενέργειες που γίνονται για την ένταξη στη Μοίρα των νέων ελικοπτέρων Black Hawk. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Με την μετεκλογική άσκηση «Λαίλαπα» που ενεργοποιεί τις δυο μοίρες της Διοίκησης φρεγατών και τακτικό πεδίο τα νερά του Μυρτώου πελάγους και των Κυκλάδων, το Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώνει έναν κύκλο ασκήσεων εν μέσω συνθηκών καύσωνα.

Η «Λαίλαπα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να εκτελούν σειρά γυμνασίων σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου. Και παράλληλα, βάσει του σχεδιασμού, δεν είναι λίγα εκείνα που εξετάζονται μέσα από συμπεράσματα τα οποία έχουν εξαχθεί είτε από τα εν εξελίξει πεδία πολέμου, είτε από την Ερυθρά θάλασσα και την άμυνα απέναντι στους αντάρτες της Υεμένης.

Προεκλογικά, η άσκηση «Καταιγίδα» και τα ειδικά σενάρια που παρακολούθησε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς ενεργοποιήθηκαν τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, κ.α. πέριξ του συμπλέγματος των Φούρνων στο ανατολικό Αιγαίο, ήταν ο λόγος για ένα τουρκικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας μέσω του Τύπου.

Και ενώ Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν την διάθεση διατήρησης των «ήρεμων νερών», η γραφειοκρατίας της Τουρκίας αλλά και αξιωματούχοι της δείχνουν αντανακλαστικά που οδηγούν σε ένταση.

«Μυστική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο» έγραψε η εφημερίδα Aydınlık, αναλύοντας τα σενάρια της άσκησης.

Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η Ελλάδα διεξήγαγε εκπαίδευση για την ανακατάληψη του κατειλημμένου νησιού στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Θύμαινας στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Θύμαινα και ορισμένα νησιά στην περιοχή αυτή βρίσκονται στο καθεστώς των νησιών των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα.», λέει ο Yankı Bağcıoğlu.

Το μήνυμα του Έβρου που πονά την Άγκυρα

Ανάμεσα στα παραληρηματικού χαρακτήρα δημοσιεύματα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την αντίφαση ότι ενώ οι γείτονές μας συνεργάζονται με τους Αμερικανούς για την εξέλιξη του προγράμματος των αεροσκαφών F-16, παράλληλα κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι «κακομαθαίνουν» την Ελλάδα η οποία όπως τονίζουν εκμεταλλεύεται την καλή σχέση και πραγματοποιεί ασκήσεις που «ξεπερνούν τα εσκαμμένα»…

Τα παραπάνω έγραψε η εφημερίδα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ευρείας κυκλοφορίας Sözcü.

Ο συντάκτης του κειμένου εστιάζει στις ασκήσεις που έγιναν στην περιοχή του Έβρου, εκεί δηλαδή όπου το 2020 η Τουρκία αντιλήφθηκε τους λόγους που ο συγκεκριμένος Νομός «δεν πέφτει».

Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι κατά την άσκηση «Ποτάμια Οδός» υπήρχαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αρμενία.

«Αλαζονική κίνηση από την Ελλάδα! Έτσι χάλασαν τη θετική ατμόσφαιρα, ένα βήμα που θα εξοργίσει την Άγκυρα», έγραψε πριν λίγες ημέρες η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα της γείτονος Haber7.com.

Η SOF αξιολόγηση

Πάντως την ώρα που στην γείτονα παραληρούν, στο εσωτερικό της χώρας μας οι κινήσεις που οδηγούν ορισμένα από τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σ’ ένα επιχειρησιακό αύριο συνεχίζονται.

  • Χαρακτηριστική είναι η διμερής εκπαίδευση των Ελλήνων commandos με τους Αμερικανούς του 160ο Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 Special Operations Aviation Regiment – SOAR) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α. Πρόκειται για διμερή εκπαίδευση η οποία σχετίζεται άμεσα με αντικείμενα σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων κι έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Μοίρας, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από την Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command – ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, εντός του Ιουνίου.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η συνεκπαίδευση λειτούργησε προπαρασκευαστικά, σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες που γίνονται για την ένταξη στη Μοίρα των νέων ελικοπτέρων Black Hawk UH-60M, των οποίων η παραλαβή επίκειται.

Η αξιολόγηση σε επίπεδο Συμμαχίας είχε ξεκινήσει για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, το οποίο μέσα από εξαντλητικές συνθήκες έλαβε το πράσινο φως ως Combat Ready.

Η στρατιωτική ηγεσία, ιδίως του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ως ο προηγούμενος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αλλά και ο νυν Αντιστράτηγος Προκόπης Μαυραγάνης παρακολουθούν στενά τα βήματα που κάνουν οι δικοί τους SOF σε αυτές τις απαιτητικές εξετάσεις του ΝΑΤΟ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Έξι τα Μ-346 στο φυτώριο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα: Μετά τα δέκα jet αεροσκάφη, εφικτή η ενεργοποίηση του Διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: