Από ενοικιαστής, ιδιοκτήτης του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους HERON γίνεται πλέον η Πολεμική Αεροπορία: Το ισραηλινό υπερόπλο στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο]

Το HERON Mk I μετά από χρόνια σε καθεστώς leasing είτε για το Λιμενικό Σώμα, είτε για την πολεμική αεροπορία, περνά στην ιδιοκτησία της Ελλάδας και της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Οχτώ ημέρες κλείνουν από την στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπέγραψε την απόκτηση του HERON MkI, ενός δηλαδή Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, κατηγορίας MALE, το οποίο η πολεμική αεροπορία γνωρίζει καλά.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας αρχικά νοίκιασε το HERON από τους Ισραηλινούς για τις ανάγκες επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και λίγα χρόνια μετά, η συμφωνία επεκτάθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε ότι η συμφωνία της απόκτησης του UAV, συνοδεία του κλωβού χειρισμού, επιπλέον συστημάτων που απαιτούνται για την χρήση του και μετέπειτα τεχνική υποστήριξη (FOS), κυμαίνεται περίπου στα 34 εκατομμύρια δολάρια.

Το ελληνικό επιτελείο είχε προτείνει στην πολιτική ηγεσία πως όταν έφτανε προς την λήξη το ενοικιαστήριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πολεμική αεροπορία θα προχωρούσαν στο βήμα της απόκτησης.

Και αυτό συμβαίνει τις ημέρες αυτές διότι η έλευση του HERON MkI στην φαρέτρα της πολεμικής αεροπορίας κατ’ ουσίαν ανέδειξε στην Ελλάδα τις δυνατότητες των σύγχρονων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της κατηγορίας του.

Οι δε ρόλοι που του ανατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που επιχειρεί από την προκεχωρημένη αεροπορική βάση της Σκύρου, επιβεβαίωσαν την υπεραξία που έχει σε αποστολές επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης, μετάδοσης εικόνας από δασικές πυρκαγιές σε πραγματικό χρόνο ή στις καταστρεπτικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλία.

Άλλωστε ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και στον τομέα της πολιτικής προστασίας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Και τα συγκεκριμένα Μη Επανδρωμένα πέραν των «εξετάσεων» που έχουν δώσει στην πράξη μεταδίδοντας πολύτιμες πληροφορίες στα επιχειρησιακά κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις και ανασχεδιάζονται οι τρόποι δράσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, οικονομοτεχνικά, λένε στρατιωτικές πηγές, θεωρούνται μια ιδανική λύση.

Η αναζήτηση των Μη Επανδρωμένων βημάτων

Η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας στο υπουργείο Εθνικής άμυνας στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που σε πολλά σημεία θα μετακινήσουν κομμάτια των ενόπλων δυνάμεων στις απαιτήσεις του σήμερα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου και για το επόμενο βήμα, το οποίο ενδεχομένως να έρχεται είτε αυτόνομη, είτε σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο τύπος του Μk I που πετά στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας έχει μήκος 8,5 μέτρα, ενώ το εκπέτασμα των πτερύγων του αγγίζει τα 16,6 μέτρα.

Ως βασικό «όπλο» του HERON Mk I είναι το Multi- Mission Optronic Stabillized Payload (MOSP), με FLIR 3 ης γενιάς.

Είναι σαφές ότι ως Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, το HERON Mk I είναι ικανό να φέρει και άλλα συστήματα μάχης, όπως αυτό του ηλεκτρονικού πολέμου και επιπλέον ραντάρ.

Μια βασική διαφορά με τη νεότερη έκδοση είναι ότι το Mk II έχει την δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και έξι διαφορετικών αισθητήρων.

Η τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτυχθεί από τα στελέχη της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών είναι ένα στοιχείο που ουδείς μπορεί να το παραβλέψει, όπως επίσης οι δυνατότητες που έχει στον τομέα της επιτήρησης και της διασύνδεσης πληροφοριών.

Η Ελλάδα βεβαίως έχει κληθεί εδώ και χρόνια να σχεδιάσει το μέλλον της στον ιδιαίτερα αναπτυγμένο τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, την στιγμή που η γείτονα κυριολεκτικά καλπάζει.

Στο τομέα της έρευνας πέντε πανεπιστήμια μαζί με την τεχνογνωσία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, συνεχίζουν τη δική τους προσπάθεια πάνω στα UAV, made in Greece.

Δεν είναι λίγα εκείνα που γράφτηκαν για το πρόγραμμα του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους «Αρχύτας», όπως δεν είναι λίγα κι εκείνα που αφορούν το πρώτο ελληνικό UCAV, δηλαδή τo οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που φέρει την ονομασία του μυθικού «Γρύπα».

Το ελληνικό επιτελείο εκείνο που έχει ζητήσει είναι το επόμενο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που θα φέρει ελληνική σφραγίδα να είναι ικανό τόσο σε αποστολές επιτήρησης, όσο όμως και στην χρήση όπλων.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δεν πρέπει να χαθεί το ποιοτικό υποβρύχιο πλεονέκτημα του Ελληνικού Στόλου έναντι της απειλητικής Τουρκίας: Ο αγώνας δρόμου για τα «μαύρα σκαριά» του Ναυτικού

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: