Απίστευτο; Κι όμως οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλο με το όνομά τους! Τα μόνα ζώα που μοιράζονται με τους ανθρώπους αυτό το ταλέντο * Αποκαλυπτική έρευνα [videos]

FILE PHOTO: An Asian Elephant calf walks with a mature elephant in its enclosure at the Melbourne Zoo in Melbourne, Australia, 09 January 2023. Visitors to Melbourne Zoo can now see all three recently born Asian Elephant calves, including a one-week-old female. EPA/DIEGO FEDELE NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ονόματα που εφευρίσκουν για τα παχύδερμα συντρόφους τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ τα δελφίνια και οι παπαγάλοι έχει παρατηρηθεί να απευθύνονται το  ένα στο άλλο μιμούμενα ήχους που βγάζουν άλλα μέλη του είδος τους, οι ελέφαντες είναι τα πρώτα μη ανθρωποειδή ζώα τα οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν ήχους ονομάτων που δεν περιλαμβάνουν μίμηση, εκτίμησαν οι ερευνητές.

Για τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα καλέσματα δύο άγριων κοπαδιών αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας στην Κένυα.

Η έρευνα «όχι μόνο δείχνει ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φωνές για κάθε άτομο, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σε ένα κάλεσμα που τους απευθύνεται, ενώ αγνοούν αυτά που απευθύνονται σε άλλους», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Pardo

«Αυτό δείχνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένα κάλεσμα προοριζόταν για αυτούς,  απλώς ακούγοντας το, ακόμη και όταν είναι εκτός του βασικού του πλαισίου», είπε ο συμπεριφορικός οικολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι ερευνητές ερεύνησαν λεπτομερώς τα «βουητά» ελεφάντων που καταγράφηκαν στο εθνικό πάρκο Samburu της Κένυας και στο εθνικό πάρκο Amboseli μεταξύ 1986 και 2022.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, εντόπισαν 469 διακριτά καλέσματα, τα οποία  περιελάμβαναν 101 ελέφαντες που τα έστελναν  και 117 που  έλαβαν κάποιο απ αυτά

  • Ο ελέφαντας κάνει ένα ευρύ φάσμα ήχων, από ηχηρά σαλπίσματα μέχρι βουητά τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί.

Τα ονόματα δεν χρησιμοποιούνταν πάντα στα καλέσματα των ελεφάντων. Αλλά όταν φώναζαν ονόματα, ήταν συχνά σε μεγάλη απόσταση και όταν οι ενήλικες απευθύνονταν σε νεαρούς ελέφαντες.

Οι ενήλικες ήταν επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ονόματα για μικρά ελφαντάκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να τους χρειάζονται χρόνια για να “εκπαιδευτούν” σ’ αυτό το συγκεκριμένο ταλέντο.

  • Το πιο πιο κοινό κάλεσμα ήταν «ένας αρμονικά πλούσιος ήχος χαμηλής συχνότητας», σύμφωνα με τη μελέτη στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Όταν οι ερευνητές έπαιξαν ένα ηχογραφημένο ήχο σε έναν φίλο κάποιου ελέφαντα ή μέλους της οικογένειάς του που φώναζε το όνομά του, το ζώο απάντησε θετικά και «ενεργητικά», είπαν οι ερευνητές.

Αλλά ο ίδιος ελέφαντας ήταν πολύ λιγότερο ενθουσιώδης όταν ακούγονταν τα ονόματα άλλων.

Σε αντίθεση με τους άτακτους παπαγάλους και τα δελφίνια, οι ελέφαντες δεν μιμήθηκαν απλώς το κάλεσμα προς τον παραλήπτη που είχαν επιλέξει

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ελέφαντες και οι άνθρωποι είναι τα μόνα δύο ζώα που είναι γνωστό ότι εφευρίσκουν «αυθαίρετα» ονόματα ο ένας για τον άλλον, αντί να αντιγράφουν απλώς τον ήχο που αντιστοιχεί στον παραλήπτη.

«Οι αποδείξεις που μας δίνονται εδώ ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη μιμητικούς ήχους για να απευθυνθούν στους άλλους υποδηλώνουν ότι έχουν την ικανότητα για αποσπασματική σκέψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης George Wittemyer.

  • Οι ερευνητές θέλουν να κάνουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με την εξελικτική προέλευση αυτού του ταλέντου στην απόδοση ονομάτων δεδομένου ότι οι πρόγονοι των ελεφάντων απέκλιναν από τα πρωτεύοντα και τα κητώδη πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια.

Παρά τις διαφορές μας, οι άνθρωποι και οι ελέφαντες μοιράζονται πολλές ομοιότητες, όπως «εκτεταμένες οικογενειακές μονάδες με πλούσια κοινωνική ζωή, που υποστηρίζεται από εξαιρετικά ανεπτυγμένους εγκεφάλους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Save the Elephants, Frank Pope.

«Το ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα ο ένας για τον άλλον είναι πιθανόν μόνο η αρχή των αποκαλύψεων που θα έρθουν».

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Ομαδική αγωγή $1,3 δισεκ. κατά της Amazon από 35.000 βρετανούς λιανοπωλητές: Την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους για αθέμιτο πλουτισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: