Απειλεί την Κύπρο πρώτη φορά ευθέως και ακραία η Χεζμπολάχ: Θα τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο αν επιτρέπει στο Ισραήλ τη χρήση λιμανιών και βάσεων στο νησί

FILE PHOTO: Supporters follow the speech of Hezbollah leader Hassan Nasrallah shown on a screen in a southern suburb of Beirut, Lebanon. EPA/WAEL HAMZEH




Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε οι ένοπλοι του ισλαμιστικού του κινήματος θα πολεμούν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς».

Διεμήνυσε ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ασφάλεια από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενους στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα.

  •  «Ο (ισραηλινός) εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα! Γνωρίζει ότι κανένα μέρος (…) δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας», είπε ο Νασράλα, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να μας περιμένει από ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Η Χεζμπολάχ είχε πλήξει πολεμικό πλοίο του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου το 2006.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ έχει εξοπλιστεί εδώ και χρόνια με ρωσικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους Yakhont στη Συρία, όπου δυνάμεις της αγωνίστηκαν κατά τον εμφύλιο στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για πρώτη φορά, ο Χασάν Νασράλα εκτόξευσε σήμερα απειλές εναντίον της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.

  • «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα.

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημειώνει επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Lebanon

Χριστοδουλίδης: Φέρνουν αποτελέσματα οι πολιτικές μας για το μεταναστευτικό – Μείωση αφίξεων 50% και 65% μέσω Πράσινης Γραμμής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: