Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προσκαλεί για οριστικό ξεκαθάρισμα ώστε να αλλάξει και τις… κλειδαριές στην Κουμουνδούρου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Μια στοχευμένη και προφανέστατα προμελετημένη αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη πρωτίστως στα οικονομικά αλλά στα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που κληρονόμησε από τον Αλέξη Τσίπρα ανοίγει το κουτί της πανδώρας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έχει πει ήδη πάρα πολλές φορές χωρίς να κρύβεται ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί την απόλυτη κυριαρχία του ίδιου και των πιστών σε αυτόν οπαδών του τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά στην Κουμουνδούρου.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί τη θρυαλλίδα για το οριστικό ξεκαθάρισμα της επόμενης ημέρας. Ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει λευκή επιταγή τουλάχιστον ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και φαίνεται διατεθειμένος να την αποκτήσει με κάθε κόστος ακόμη και αν χρειαστεί να… σκοτώσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Απέναντί του κομματικά στελέχη με μεγάλη ιστορία και διαδρομή στο κόμμα και τον ευρύτερο χώρο που όμως, όπως όλα δείχνουν δεν έχουν πλέον αντιστοίχηση με τη βάση του κόμματος. Ήδη μετά από τρεις διασπάσεις-αποχωρήσεις (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και ομάδα Νέας Αριστεράς) ο μεγάλος πυρήνας που έχει μείνει σε επίπεδο ψηφοφόρων-κομματικής βάσης είναι δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Το βασικό του εν δυνάμει «εμπόδιο», αν υπάρχει τελικά, για να παραμείνει μοναδικός κλειδοκράτορας της Κουμουνδούρου είναι ο Αλέξης Τσίπρας ή έστω ο… ίσκιος του.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κασσελάκης εξεπέλυσε την τελική του επίθεση αμέσως μόλις ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε καθαρά υπέρ της εκλογικής σύγκλισης των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) υπό νέα κοινή ηγεσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε χθες Δευτέρα ένα θέμα που χτυπάει ακριβώς στην καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ και του δημιουργεί τεράστιο ηθικό πρόβλημα: Την οικονομική κατάσταση του κόμματος και ακόμη περισσότερο την ύπαρξη αδήλωτων πόρων στα κομματικά ταμεία.

Χωρίς να το λέει μεν ευθέως υπονόησε ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διάφορες εισροές χρημάτων χωρίς καταγραφή προέλευσης δηλώνοντας ότι

«Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα ‘δανεικά και αγύριστα’ ανήκουν σε άλλους χώρους.

‘Αρα, πάμε να πολεμήσουμε μόνοι μας: Έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές. Και δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσουμε τους προμηθευτές που στήριξαν το κόμμα στον αέρα. Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά.

Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν. Ας προσπαθήσουν – σας είπα, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Με ενδιαφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό δεν το κάνεις με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης.»

Η πρώτη απάντηση από τον Θανάση Καρτερό

Η πρώτη απάντηση, ήρθε μέσα από τη Αυγή και ήταν εφ’ όλης της ύλης, μέσα από τη στήλη που διατηρεί ο Θανάσης Καρτερός επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Δεν είχε αναφορά στα οικονομικά και άλλα θέματα μεν, αλλά ήταν μια σαφής αποδοκιμασία για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη την προεδρική του πρακτική και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρτερός υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά απέτυχε σε όλους τους στόχους του: Ούτε τη μεγάλη ανατροπή έκανε, ούτε προσέγγισε το 20%, ούτε καν το ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιουνίου», αμφισβητώντας ανοιχτά την ηγεσία Κασσελάκη.

Η απάντηση Ζαχαριάδη

Σήμερα Τρίτη, στον κ. Κασσελάκη απάντησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών», δήλωσε.

«Οταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα», σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Τεμπονέρας: Αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια για τον Τσίπρα

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος σχολιάζοντας σήμερα στο Action 24 την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ανέφερε πως του είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα.

«Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν, και αυτό δεν θα γίνει στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», είπε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η δήλωση Αποστολάκη

Την ίδια ώρα έρχεται ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος αποστολάκης εκ των βασικών πρωτεργατών της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει επιπλέον… λάδι στη φωτιά, λέγοντας:

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», είπε μιλώντας στον Ρ/Σ των Παραπολιτικών.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στον Κασσελάκη

Για τις δηλώσεις Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος μίλησε σήμερα και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος, τα οποία χαρακτήρισε οριακά. «Ο πρόεδρος λέει ότι πρέπει να υπάρξει επίπονος εξορθολογισμός στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών. Γνωρίζουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα», επεσήμανε η κυρία Κεχαγιά.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Θα σταθώ στο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό που λέει είναι ότι δεν θα συμβιβαστεί, με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος».

Ο Καρτερός -εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα;- “γκρεμίζει” τον Κασσελάκη: Σκληρή επίθεση, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά απέτυχε σε όλους τους στόχους του», του γράφει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: