Ανοίγει το “φρενοκομείο” του Λιβάνου; Επίκειται ισραηλινή επιχείρηση αν αποτύχει η αμερικανική διαμεσολάβηση, χιλιάδες ξένοι υπήκοοι έλαβαν εντολή εκκένωσης (video)

epa11428533 Smoke rises as a result of an Israeli air strike in the southern Lebanese town of Al Khiam, as seen from northern Israel, 21 June 2024. According to the Israeli army, several rocket launches were identified crossing from Lebanon into northern Israel. EPA, ATEF SAFADI




Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν μια αντιπροσωπεία κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ότι εάν ξεσπάσει πλήρης πόλεμος στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ μεταξύ του Εβραϊκού Κράτους και της Χεζμπολάχ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι πλήρως έτοιμη να στηρίξει τον σύμμαχο του, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χερσαία επιχείρηση – εκτός απροόπτου και στην περίπτωση που αποτύχει η αμερικανική μεσολάβηση- θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Λευκός Οίκος έχει στείλει απεσταλμένο στη Βηρυτό και στην Ιερουσαλήμ στην προσπάθεια του να αποφευχθεί ένας δεύτερος, αλλά πιό σκληρός πόλεμος, αυτή τη φορά με την Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, χωρίς να ανακοινώσουν οτιδήποτε επίσημα και δημόσια, θα ζητήσουν από τους υπηκόους τους, που διαμένουν στο Λίβανο να είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Κύπρο και άλλους προορισμούς. Στο Λίβανο πιστεύεται ότι διαμένουν 100 χιλιάδες Αμερικανοί και 45 χιλιάδες Καναδοί. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε διθεί εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με το Κανάλι 12 του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ (Israel Katz) ήδη συνομίλησε με την Καναδή ομόλογό του Mélanie Joly. Όπως περιγράφει το κανάλι, η συζήτηση ήταν τεταμένη και η Τζόλι είπε στον Κατζ ότι ο καναδικός στρατός καταρτίζει σχέδια για την απομάκρυνση 45.000 ανθρώπων από τον Λίβανο.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Κύπρος μετά από έκκληση της Ουάσιγκτον υποδέχθηκε πολλές χιλιάδες Αμερικανούς και άλλους δυτικούς υπηκόους από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι μέσω της Λάρνακας και της Αθήνας διέφυγαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Επίσης το Κουβέιτ κάλεσε τους υπηκόους του να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο και όσοι βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν αμέσως.

Όπως αποκάλυψε το καλωδιακό κανάλι CNN (ρεπορτάζ MJ Lee), oι προσωπικές διαβεβαιώσεις ήρθαν καθώς η αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν, οργάνωσης Χεζμπολάχ έχουν εντείνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας άλλης πλήρους σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Και αυτό τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε δημοσίως τις ΗΠΑ ότι παρακρατούν όπλα και πυρομαχικά από τη χώρα του, προκαλώντας μια τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων.

Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι συμμετείχαν σε μια σειρά συναντήσεων, στην Ουάσιγκτον, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, Μπρετ ΜακΓκουρκ.

Συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, το Ιράν και της κατάπαυσης του πυρός και των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους, ανέφεραν πηγές.

Όταν συζητούσαν το θέμα των προκλήσεων της Χεζμπολάχ, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσφέρει στο Ισραήλ τη βοήθεια ασφαλείας που χρειάζεται, είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, αν και οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος σε ένα τέτοιο σενάριο.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ συνεχίστηκαν – και κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ακόμη ένας πόλεμος στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, ζητώντας διπλωματική αποκλιμάκωση.

Αυτή την εβδομάδα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein στάλθηκε στην περιοχή για να προσπαθήσει να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, με τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τα σύνορα προς το Ισραήλ να συνεχίζονται ελλείψει εκεχειρίας στον πόλεμο με την Χαμάς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την έκρηξη μιας πλήρους σύγκρουσης στην περιοχή.

Εάν η Χεζμπολάχ επεκτείνει σημαντικά την κλίμακα των επιθέσεων της στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο Ισραηλινών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από το Ισραήλ να απαντήσει με πλήρη ισχύ.

Όπως ανέφεραν στο CNN, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση πλήρους πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση θα μπορούσε να νικήσει την αεράμυνα του Ισραήλ στο βορρά – συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου συστήματος αεράμυνας Iron Dome.

Αυτή η πραγματικότητα θα έκανε ακόμη πιο κρίσιμη την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν πιθανές λύσουν στην προσπάθεια τους να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση κατά μήκος της λεγόμενης Μπλε Γραμμής που χωρίζει τον Λίβανο και το Ισραήλ, δήλωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αυτές οι συνομιλίες έθιξαν τρόπους επιστροφής των Ισραηλινών και των Λιβανέζων που έχουν εκτοπιστεί από τα σύνορα πίσω στα σπίτια τους, είπαν.

ΠΗΓΗ: καλωδιακό κανάλι CNN και Κανάλι 12 του Ισραήλ

Γιατί η Χεζμπολάχ απειλεί αυτή τη μικροσκοπική χώρα της Ευρώπης; Το CNN αναλύει τις απαράδεκτες απειλές του Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: