Αναζητείται σοβαρότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή: Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζα βρίσκονται εκτός της ατζέντας των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει σε συγκέντρωση κατά την διάρκεια της περιοδείας του στη Δράμα, Σάββατο 1 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, DIMITRIS IOANNOU




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Εδώ ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά, και οι λεβέντες μας της πολιτικής σκηνής, ασχολούνται με την εργασία στην τράπεζα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα του ‘πόθεν έσχες’ του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι απειλές ακόμη και ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος από την Μόσχα, δεν τους απασχολούν, ούτε βεβαίως τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Γάζα. Οι μεν θέλουν πάση θυσία να κοντύνουν το 41% του Μητσοτάκη και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), να επιβεβαιώσει ότι παραμένει κυρίαρχη δύναμη, στον πολιτικό στίβο.

Οι ευρωεκλογές έχουν μετασχηματιστεί σε εθνικές εκλογές, μολονότι η αναμέτρηση είναι για την εκλογή εικοσιένα προσώπων από τα κόμματα, που θα εκπροσωπήσουν την χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή.

  • Δεν βλέπουν δεν ακούνε τι γίνεται γύρω τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κοντύνουν τον Μητσοτάκη. Παρουσιάζουν και προγράμματα για την οικονομία και την υγεία, λες και θα κληθούν στις 10 Ιουνίου να υλοποιήσουν κάποιο από αυτά.

Στον κόσμο της πολιτικής τρέλας ζούμε, κι ας δεν το συνειδητοποιούμε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρονται για να στηθεί επί καθημερινής βάσης ένας ατελείωτος καυγάς.

Ταυτόχρονα οι αρχηγοί καταναλώνουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο, για χειραψίες σε χωριά και κορφοβούνια, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο συμβαίνουν πράγματα και θαύματα.

Από την μια, είχαμε δύο χώρες Ισπανία και Ιρλανδία, που αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος ερήμην των υπολοίπων 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), τις παραμονές των ευρωεκλογών, κι από την άλλη ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πήρε πράσινο φως από δύο Ευρωπαϊκές χώρες, για να κτυπήσει στο ψαχνό στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Τα δύο αυτά γεγονότα μείζονος σημασίας, που αποτελούν σημάδια διαλυτικής πορείας της ΕΕ, πέρασαν ασχολίαστα από την ελληνική πολιτική τάξη. Λες και δεν τους αφορούν, λες και δεν μας αφορούν.

Γιατί το παλαιστινιακό μπορεί να είναι μείζον θέμα για την ειρήνη στην περιοχή, όμως τα προαπαιτούμενα της ίδρυσης ενός κράτους στην περιοχή, χρειάζονται σχέδιο συγκεκριμένο, που θα υποστηριχθεί ευρέως από την διεθνή κοινότητα.

Το πρώτο ερώτημα είναι με ποια σύνορα θα ιδρυθεί το νέο αυτό κράτος. Πως θα εξασφαλισθεί το ενιαίο του στις δύο περιοχές που το συναποτελούν, που δεν συνορεύουν μεταξύ τους. Πως θα πεισθεί το Ισραήλ να συναινέσει, όταν και τώρα φτιάχνει εβραϊκούς οικισμούς εντός της δυτικής όχθης.

Δεν πρέπει να ξεχνάει η διεθνείς κοινότητα, ότι η Χαμας είναι δημιούργημα εν πολλοίς του Νετανιάχου, που την δημιούργησε προκειμένου οι παλαιστίνιοι να σφάζονται μεταξύ του.

Όμως αυτό το δημιούργημα εξελίχθηκε κάτω από την μύτη των Ισραηλινών σε τερατόμορφο τέρας, και έπιασε στον ύπνο το Τελ Αβίβ στις 7 Οκτωβρίου, με την τρομοκρατική ενέργεια και την εκατόμβη νεκρών και απαχθέντων πολιτών του Ισραήλ.

  • Η ανθρωπιστική βοήθεια, που παρέχει η Ευρώπη στην δυσανάλογη αντίδραση του Ισραήλ, με του χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων και 15.000 παιδιά, δεν είναι παρά ασπιρίνη σε έναν ετοιμοθάνατο.

Η ενέργεια των δύο μελών τη ΕΕ δείχνει την αδυναμία των Βρυξελλών να κινηθούν συγκροτημένα και να χαράξουν μιαν ενιαία γραμμή πλεύσης.

Στο έτερο πολεμικό μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας. Όπως όλα δείχνουν, μετά από δύο και πλέον χρόνια μαχών ο Πούτιν κατάφερε να παρακάμψει τα οικονομικά μέτρα εναντίον του. Η Ευρώπη εμφανίζεται χαμένη, μιας και οι πρώτες ύλες της, κοστίζουν πια πολύ ακριβά. Αντίθετα η Αμερική είναι κερδισμένη.

Η ένταση του πολέμου και οι απειλές για πυρηνική απάντηση, δεν αφορούν τις ΗΠΑ, αλλά την Ευρώπη, που συνορεύει με την Ρωσία. Χωρίς μια σοβαρή ενιαία γραμμή της ΕΕ τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Για όλα αυτά τα κρίσιμα και σημαντικά δεν ακούσαμε κουβέντα από τους πολιτικούς, που ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια και στις ραχούλες.

Ο κόσμος καίγεται και αυτοί τον χαβά τους. Ο Κασσελάκης, πως θα κοντύνει τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης πως θα ξεπεράσει τον Κασσελάκη, ο Κυριάκος Βελόπουλος, πως θα υπερκεράσει τον Δημήτρη Κουτσούμπα και πάει λέγοντας.

Αναζητείται σοβαρότητα στο παρά πέντε των ευρωεκλογών. Κι επειδή οι αρχηγοί και τα κόμματα τους, περί άλλα τυρβάζουν, καλούνται τώρα οι πολίτες με την ψήφο τους να απαντήσουν στην αυθάδεια, την έπαρση και την αλαζονεία. Η ψήφος μας θα δείξει αν οι πολίτες πήραν το μήνυμα από αυτό το κουλουβάχατο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κοντεύουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και απουσιάζει η ουσία: Η ανευθυνότητα δεν βλάπτει μόνο αυτόν που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει αλλά όλη την κοινωνία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: