Ανατροπή σκηνικού στο ΠΑΣΟΚ; Πληροφορίες θέλουν τον Ανδρουλάκη να σκέφτεται εκλογές για νέο αρχηγό μέσα στον Ιούλιο * «Δεν έχει αποφασίσει ακόμη», λένε συνεργάτες του

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, Παρασκευή 07 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ




Σημερινά πολλαπλά δημοσιεύματα τα οποία, ωστόσο, δεν διαψεύστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποφασίσει την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση που του ασκείται κατόπιν και των όχι τόσο “πλούσιων” αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης.

Μάλιστα, γράφεται ότι η  σκέψη της πρόωρης προσφυγής στη βάση για την ανανέωση της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούσε στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών. Πολύ περισσότερο όταν πύκνωσαν οι αντιδράσεις από βουλευτές και έθεταν το θέμα της επίσπευσης των εκλογικών διαδικασιών, που με βάση το καταστατικό είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, σην παρούσα φάση αυτό που εξετάζει ο κ. Ανδρουλάκης είναι το ενδεχόμενο να πάει «εδώ και τώρα», δηλαδή τον Ιούλιο σε εσωκομματικές κάλπες. Απλώς το ερώτημα που τον απασχολεί είναι αν μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε γίνει με τη συμμετοχή 270χιλιάδων πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Ωστόσο είναι προφανές ότι ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί να συντηρείται επί ενάμιση χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη κάθοδος του Χάρη Δούκα – ο οποίος θα δώσει στίγμα των προθέσεών του στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά – ανατρέπει το σκηνικό και αναπροσαρμόζει στρατηγικές αλλά και υποψηφιότητες επίδοξων δελφίνων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, φυσικά, αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ οι  άμεσα ενδιαφερόμενοι αναζητούν νέες συμμαχίες – ακόμη και ετερόκλητες- στο εσωκομματικό πεδίο.

Έτσι, γίνονται εισηγήσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη να κόψει το κλίμα εσωστρέφειας με δυναμικές κινήσεις, στήνοντας κάλπες ακόμη και άμεσα, μέσα στον Ιούλιο.

  • Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία επικαλείται δηλώσεις συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης  Oι εξελίξεις θα σταθμιστούν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί….

Οι ψίθυροι, οι δηλώσεις και η ασφυκτική πίεση

Οι ψίθυροι των πρώτων ωρών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών,  καθώς και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών για τον στόχο της δεύτερης θέσης που δεν επιτεύχθηκε, πήραν χθες επίσημη μορφή με δύο παρεμβάσεις: αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και αυτή του επανεκλεγέντος ευρωβουλευτή (και πρώτο σε σταυρούς) Νίκου Παπανδρέου.

Ο πρώτος με μια επιστολή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε επίσπευση της εκλογής προέδρου από τη βάση, που καταστατικά είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2025, με στόχο ένα «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς», ενώ ο δεύτερος απέδωσε ευθύνες στην ηγεσία για το αποτέλεσμα και ζήτησε τον λόγο να πάρουν «οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ» – μιλώντας, επί της ουσίας, για την ίδια διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μετά τον Κωνσταντινόπουλο, ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε (ΣΚΑΪ) την πρόταση για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας «καλοδεχούμενη», κρατώντας ωστόσο τις λεπτομέρειες των κινήσεών του για τη συνεδρίαση των οργάνων. Ο βουλευτής Χαλκιδικής και αναπληρωτής γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Απόστολος Πάνας, σχολίασε πως η επιστολή εκφράζει μια «αυθεντική αγωνία» για την επόμενη μέρα ενώ είχε προηγηθεί και η δημόσια δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη (ΣΚΑΪ) πως «κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο». Αλλα στελέχη ζητούσαν «ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος», παραδεχόμενα ωστόσο πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο για το ΠΑΣΟΚ.

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr/kathimerini.gr/parapolitika.gr/iferimerida.gr

 

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στο Προεδρικό Μέγαρο: Παρουσία Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: