Ανακοινώθηκε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών: “Σημαντική ημέρα για τις σχέσεις”, είπε ο Μπλίνκεν στον Κωνσταντίνο Κόμπο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος έγινε δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία via State Department




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Για μία σημαντική ημέρα για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο, σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Ανακοινώνουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο πρώτος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της σχέσης των δυο χωρων σε μια σειρά από τομείς”, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κ. Μπλίνκεν προσθεσε και τα εξής:

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τώρα υπάρχει ένα (μεγαλύτερο) άνοιγμα για το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας».

Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ γνωστό ως Visa Waiver Program. Το Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program) θα επιτρέψει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση διαβατηρίου τύπου “B” όπως συμβαίνει έως σήμερα.

  • ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Καλημέρα σε όλους. Είναι μεγάλη χαρά που έχω τον φίλο μου Κωνσταντίνο Κόμπο, Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, σήμερα εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου. Θα ανακοινώσουμε και θα ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αυτό το φθινόπωρο στην Κύπρο. Νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρή απόδειξη της ενίσχυσης, της εμβάθυνσης, της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ενεργώντας από κοινού σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Φυσικά, ο θαλάσσιος διάδρομος στη Γάζα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά αν κοιτάξετε τι κάνουμε όσον αφορά το εμπόριο, από την άποψη της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την άποψη της ασφάλειας, από την άποψη της εκπαίδευσης, από την άποψη των ανθρώπων- δεσμούς με τους ανθρώπους, βλέπεις μια συνεργασία, μια σχέση που δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο βαθιά.

Και είναι μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και μια εταιρική σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκτιμούμε βαθιά. Χαίρομαι λοιπόν πολύ που σας έχω εδώ σήμερα καθώς εργαζόμαστε πάνω σε πραγματικά πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης αυτής της εταιρικής σχέσης και έναρξης του στρατηγικού διαλόγου. Καλως ΗΡΘΑΤΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Tony, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, για τη ζεστασιά, για τη φιλοξενία, αλλά και για τα καλά σας λόγια. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ηγεσία σας είναι κρίσιμη και εσείς προσωπικά έχετε πρωτοστατήσει. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες μας. Η εξαγγελία για τη θέσπιση του στρατηγικού διαλόγου είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και φυσικά με αυτό συνεπάγεται και ευθύνη.

Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός, και αυτό είναι προς όφελος των λαών μας των δύο χωρών μας. Μοιραζόμαστε κοινά θεμέλια – τις βασικές μας αξίες. τον σεβασμό μας, τη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου· την αντίθεσή μας στην επιθετικότητα και στον ρεβιζιονισμό. Και είμαστε μαζί, είτε στην Ουκρανία είτε σε σχέση με άλλα μέρη όπου έχουμε τέτοια περιστατικά.

Ταυτόχρονα, καθώς η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος, προβλέψιμος εταίρος για τις ΗΠΑ και σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή, το μήνυμα είναι πολύ απλό: η Κύπρος είναι μέρος της λύσης. Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε την πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αγαπητέ Tony, σε ευχαριστώ πολύ και ανυπομονώ να συνεχιστεί η συζήτηση.

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ όλους.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στην Ουάσιγκτον, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Antony J. Blinken.

Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, και ανακοινώθηκε η έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο. Θεσμοθετείται επίσης, η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επίπεδο, στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Επιπρόσθετα, τους Υπουργούς απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Blinken ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην υλοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τη βούληση και δέσμευση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Την συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ευάγγελος Σάββα, και εκ μέρους των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Λευκωσία κα Julie Fischer, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου και του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, κ. James O’Brien.

Μία μεγάλη μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Η Ουάσιγκτον προσφέρει στρατηγική συμμαχία στη Λευκωσία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: