Άλογα Πρζεβάλσκι: Τα τελευταία άγρια άτια του πλανήτη επέστρεψαν με στρατιωτικά αεροπλάνα στις στέπες του Καζακστάν μετά από 200 χρόνια * Ένα πραγματικό θαύμα [videos]

FILE PHOTO: A Przewalski’s horse neighs in Hortobagy National Park near the munincipality of Hortobagy, 184 kms east of Budapest, Hungary,.EPA/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT




Άγρια άλογα που απειλούνται με εξαφάνιση επέστρεψαν στη Χρυσή Στέπα του Καζακστάν για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια μετά από προσπάθειες δεκαετιών.

Οι αεροπορικές μεταφορές επτά αλόγων Πρζεβάλσκι από την Ευρώπη στη χώρα της Κεντρικής Ασίας πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουνίου σε επιχείρηση που διεξήγαγε ο ζωολογικός κήπος της Πράγας.

Ερευνητές είπαν στο BBC ότι τα άλογα τα πάνε καλά ήδη δύο εβδομάδες μετά: περιπλανώνται στις πεδιάδες και μάλιστα ξεκινούν τη διαδικασία ζευγαρώματος.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου λένε ότι είναι ένας θρίαμβος των εργασιών διατήρησης που έκαναν γενεές επί γενεών.

«Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος που επιστρέφει στα προγονικά του εδάφη, ένα είδος που εξαφανίστηκε στη φύση τη δεκαετία του 1960, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη Μογγολία… επομένως είναι απλά υπέροχο… ένα θαύμα», δήλωσε ο Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας.

Ενώ τα άλογα έχουν επανεισαχθεί στη Μογγολία και την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η πρόσφατη επιχείρηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιστρέφουν στο Καζακστάν.

Το άλογο Πρζεβάλσκι είναι το τελευταίο είδος άγριων αλόγων στον πλανήτη, που πήρε το όνομά του από τον Ρώσο εξερευνητή Νικολάι Πρζεβάλσκι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το άλογο αυτό για την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα.

  • Το είδος προήλθε πριν από χιλιετίες από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και μεταφέρθηκε από ερευνητές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπου οι πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν σε ζωολογικούς κήπους.

Μερικοί από αυτούς κατέληξαν σε ζωολογικούς κήπους στο Μόναχο και την Πράγα – είναι οι απόγονοί τους που έχουν επανεισαχθεί τώρα στο Καζακστάν.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα του Καζακστάν ίππευαν και χρησιμοποιούσαν τα άλογα για φαγητό τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες αρχειακές καταγραφές εξημερωμένων αλόγων στην Ευρώπη.

Αλλά μέχρι την εποχή της «ανακάλυψης» του Πρζεβάλσκι το 1879, τα άλογα μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο σε ένα μικρό τμήμα της δυτικής Μογγολίας. Ο ανταγωνισμός με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, μαζί με τις αλλαγές στο περιβάλλον τα οδήγησαν στον αφανισμό.

Αναγνωρίζοντας την απειλή, έγιναν διεθνείς προσπάθειες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να σωθούν τα ζώα. Στον ζωολογικό κήπο της Πράγας ανατέθηκε η «διεθνής μελέτη» της ράτσας.

  • Εισήγαγε την πρώτη ομάδα πίσω στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα – μια ομάδα που αποτελείται από έναν επιβήτορα και έξι φοράδες. Στοχεύει να φέρει τουλάχιστον 40 ακόμη τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας», είπε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Μίροσλαβ Μπόμπεκ σε δήλωση.

«Τα επτά άλογα που μεταφέραμε εδώ με δύο αεροπλάνα του Τσεχικού Στρατού αντιπροσωπεύουν τα πρώτα αυτού του είδους στο κεντρικό Καζακστάν εδώ και εκατοντάδες χρόνια».

Το άλογο Πρζεβάλσκι θεωρείται προ πολλού το ένα  και αληθινό εναπομείναν είδος άγριων αλόγων – καθώς είδη όπως το αμερικανικό μάστανγκ και το αυστραλιανό μπρούμπι είναι άγρια ​​άλογα που προέρχονται από εξημερωμένα ζώα.

Το άλογο Πρζεβάλσκι  είναι πιο κοντό και πιο εύσωμο από τα σύγχρονα εξημερωμένα άλογα και οι γενετικές διαφορές τους δείχνουν ότι κανένα είδος δεν είναι πρόγονος του άλλου.

Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας, ο οποίος πέρασε την τελευταία μιάμιση δεκαετία εισάγοντας τα άλογα πίσω στην Κεντρική Ασία, κυρίως στη Μογγολία, ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στο Καζακστάν ήταν στα σχέδια από το 2022 μετά την υπογραφή συμφωνίας με την τοπική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυετής δουλειά.

Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας επέλεξε άλογα από διαφορετικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη και τα έβαλε μαζί στον ίδιο ζωολογικό κήπο στο Βερολίνο – Tierpark Berlin – για αρκετούς μήνες για να γνωριστούν πριν από το ταξίδι τους.

Αυτό ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, με στρατιωτικά αεροπλάνα να πετούν τα όρθια άλογα σε δύο ομάδες σε μια διαδρομή 6.000 χιλιομέτρων που περιελάμβανε ενδιάμεσους σταθμούς στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

 

Μόλις άγγιξαν το έδαφος στο αεροδρόμιο Arkalyk στο Καζακστάν, μεταφέρθηκαν επί οκτώ ώρες οδικώς στις πεδιάδες, όπου τελικά απελευθερώθηκαν στο Altyn Dala – το Καζακικό όνομα για τη «Χρυσή Στέπα».

«Η φοράδα με το όνομα] Tessa ήταν η πρώτη που έφυγε από το κοντέινερ μεταφοράς στο στυλό, μετά ο Wespe, ακολουθούμενος από την Umbra και ο Sary τελείωσε το τετράδα», είπε ο Μπόμπεκ.

Σήμερα Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Μάζεκ, είπε στο BBC ότι τα άλογα, μετά από κάποιο αρχικό τρόμο, άρχισαν να αποτολμούν να φύγουν πιο μακριά.

  • Σε μια «πολύ καλή» εξέλιξη, οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι μερικά από τα άλογα είχαν αρχίσει να ζευγαρώνουν.

Η ομάδα μεταφέρθηκε αρχές καλοκαιριού ώστε τα άλογα να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν πριν από τον χειμώνα, ο οποίος είναι συνήθως βάναυσος στις πεδιάδες.

  • Θα φυλάσσονται σε μια μάντρα «εγκλιματισμού» 60 εκταρίων για τον πρώτο χρόνο προτού απελευθερωθούν στα μεγάλα λιβάδια.

Ο Μάζεκ είπε ότι ο ζωολογικός κήπος ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία του προγράμματός του για τη Μογγολία της περασμένης δεκαετίας – όπου η εισαγωγή 34 αλόγων είχε βοηθήσει να ενισχυθεί ο γηγενής πληθυσμός σε περισσότερα από 850 ζώα.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι, είπε. Σημείωσε ότι ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για την εξαφάνιση του αλόγου, ενέργειες όπως το κυνήγι και η αναπαραγωγή του είδους με εξημερωμένα άλογα επιτάχυναν την εξαφάνισή τους.

  • «Είμαστε ακόμα υπεύθυνοι για το γεγονός ότι αυτό το άγριο άλογο εξαφανίστηκε και τώρα μπορούμε να το αντιστρέψουμε και να το δώσουμε πίσω στη φύση».

Το περιέγραψε ως τον απώτερο στόχο ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου: «Να είναι αυτές οι Κιβωτοί του Νώε που έχουν όλα αυτά τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Αν είναι δυνατόν – και μερικές φορές δεν είναι – θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να κάνουμε τα πάντα για να τα επιστρέψουμε στο αρχικό τους περιβάλλον».

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Η βαρύτητα υπάρχει και χωρίς μάζα: Νέες θεωρίες που υπερβαίνουν τη σκοτεινή ύλη – Ομόκεντρα κελύφη σε γαλαξίες και γαλαξιακά σύνολα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: