Άλιεν στο βυθό του Ειρηνικού: Βαθυσκάφος βρήκε γυάλινα σφουγγάρια που ζουν 15.000 χρόνια, διάφανα αγγούρια της θάλασσας, τον «χοίρο της Barbie» και άλλα… εξωγήινα είδη [videos]

Ενα από τα παράξενα πλάσματα με το προσωνύμιο «ο χοίρος της Barbie» via You Tube, Wonder World




Πλάσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Clarion-Clipperton, μια από τις πιο βαθιές, πιο σκοτεινές και εχθρικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού στη Γη, μοιάζουν σα να προέρχονται από άλλο πλανήτη:

Από απόλυτα διάφανα αγγούρια της θάλασσας έως ευαίσθητα γυάλινα σφουγγάρια σε σχήμα κυπέλλου που ζουν μέχρι 15 χιλιάδες χρόνια, μέχρι παχουλά θαλάσσια γουρούνια με ένα όμορφο λαμπερί ροζ χρώμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa.it, οι παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα της αποστολής Smartex του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο στοχεύει στην εξερεύνηση των οικοσυστημάτων που υπάρχουν στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, σε μεγάλο βαθμό ακόμη άγνωστα, και να τα προστατεύσει από τους κινδύνους που απορρέουν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες:

Κι αυτό γιατί στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει ανιχνευθεί η παρουσία τεράστιων κοιτασμάτων ορυκτών, ιδίως μαγγανίου.

«Αυτές οι περιοχές είναι οι λιγότερο εξερευνημένες στη Γη», λέει ο Thomas Dahlgren από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή: «Υπολογίζεται ότι μόνο ένα στα δέκα είδη ζώων που ζουν εδώ κάτω έχει περιγραφεί από την επιστήμη».

Σε αυτά τα βάθη, το βάρος του νερού από πάνω τους δημιουργεί μια πολύ ισχυρή πίεση, το ηλιακό φως δεν μπορεί να διεισδύσει και οι θερμοκρασίες είναι μόνο μερικούς βαθμούς πάνω από το μηδέν. Επιπλέον, για την τροφή πρέπει να βασίζοντια κυρίως σε οργανική ύλη που πέφτει βροχή από τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού, ένα φαινόμενο γνωστό ως «θαλάσσιο χιόνι».

  • Δεδομένων των απαγορευτικών συνθηκών για τον άνθρωπο, το Smartex χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα που στάλθηκε για να εξερευνήσει βάθη μεταξύ 3.500 και 5.500 μέτρων.

Μια από τις πιο θεαματικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της αποστολής είναι ένα αγγούρι της θάλασσας, ένα ζώο που οφείλει το όνομά του στη δομή του σώματος που μοιάζει με λαχανικό, εντελώς διάφανο, που δείχνει ολόκληρο το εσωτερικό πεπτικό του σύστημα σε κοινή θέα.

«Αυτά τα αγγούρια της θάλασσας είναι από τα μεγαλύτερα ζώα που βρέθηκαν σε αυτή την αποστολή. Λειτουργούν σαν ηλεκτρικές σκούπες στον πυθμένα του ωκεανού – λέει ο Dahlgren – και είναι εξειδικευμένα στην εύρεση ιζημάτων που έχουν περάσει από όσο το δυνατόν λιγότερα στομάχια».

Άλλα πλάσματα που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν καρκινοειδή που μοιάζουν με σκουλήκια, αστερίες, κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και ευαίσθητα γυάλινα σφουγγάρια σε σχήμα κυπέλλου. Αυτα τα τελευταία συγκεκριμένα, μπορούν να υπερηφανεύονται για τη μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής των ζώων, ακόμη και έως και 15 χιλιάδες χρόνια.

Ανακαλύφθηκε επίσης ένα νέο είδος θαλάσσιου χοίρου, με το παρατσούκλι «ο χοίρος της Barbie» λόγω της ιδιαίτερης απόχρωσης του ροζ. Οι θαλάσσιοι χοίροι είναι ένα είδος αγγουριού της θάλασσας με απαλή και παχουλή εμφάνιση, συχνά ροζ χρώματος και με χαρακτηριστικά κοντόχοντρα πόδια.

«Η έλλειψη τροφής κάνει τα πλάσματα αυτά να ζουν μακριά το ένα από το άλλο – καταλήγει ο Σουηδός ερευνητής – αλλά ο πλούτος των ειδών στην περιοχή είναι εκπληκτικά υψηλός. Βλέπουμε πολλές ενδιαφέρουσες εξειδικευμένες προσαρμογές  στο περιβάλλον μεταξύ των ζώων που κατοικούν σε αυτή την περιοχή».

Με πληροφορίες από ansa.it 

Απροσδόκητη τιμή για τον Σάιμον Λε Μπον των Duran Duran: Επιλέχθηκε για Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: