Ακραία ηλιακή καταιγίδα χτυπά τον Άρη: Σέλας, φορτισμένα σωματίδια, ακτινοβολία * Απόλυτος κίνδυνος για τους μελλοντικούς «κατακτητές» του Κόκκινου Πλανήτη [videos]

FILE PHOTO: Γραφική απεικόνιση από επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Photo screenshot via youtube, Voyager




Όταν ο ήλιος εξαπέλυσε μια ακραία ηλιακή καταιγίδα και χτύπησε τον Άρη τον Μάιο, κατέκλυσε τον κόκκινο πλανήτη με σέλας ενώ εισέρευσαν φορτισμένα σωματίδια και ακτινοβολία, σύμφωνα με τη NASA.

Ο ήλιος παρουσιάζει περισσότερη δραστηριότητα από τον περασμένο χρόνο καθώς πλησιάζει στην κορυφή του 11ετούς κύκλου του, που ονομάζεται ηλιακό μέγιστο, το οποίο προβλέπεται να συμβεί αργότερα φέτος.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια έξαρση στην ηλιακή δραστηριότητα, όπως οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ, οι ισχυρότερες από τις ηλιακές εκλάμψεις και εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων, ή μεγάλα σύννεφα ιονισμένου αερίου που ονομάζονται πλάσμα και μαγνητικά πεδία που εκρήγνυνται από την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου.

Ηλιακές καταιγίδες που έφτασαν στη Γη το Μάιο πυροδότησαν πολύχρωμα σέλας που χόρευαν στον ουρανό πάνω από περιοχές που σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοι, όπως η Βόρεια Καλιφόρνια και η Αλαμπάμα.

Οι καταιγίδες προήλθαν από ένα τεράστιο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων που έτυχε να συναντήσουν τη Γη. Στη συνέχεια, αυτό το σμήνος ηλιακών κηλίδων περιστράφηκε προς την κατεύθυνση του κοσμικού γείτονα της Γης: του Άρη.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν την πληθώρα των διαστημοπλοίων σε τροχιά που περικυκλώνουν τον κόκκινο πλανήτη, καθώς και τα ρόβερ που οδηγούν στην επιφάνειά του, για να καταγράψουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις μιας ηλιακής καταιγίδας στον Άρη – και να κατανοήσουν καλύτερα τι είδους επίπεδα ακτινοβολίας μπορεί να βιώσουν οι πρώτοι αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη στο μέλλον.

Η ηλιακή ακτινοβολία χτυπά τον Άρη

Η πιο ακραία καταιγίδα σημειώθηκε στις 20 Μαΐου μετά από μια έκλαμψη X12 που απελευθερώθηκε από τον ήλιο, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Solar Orbiter που μελετά επί του παρόντος τον ήλιο.

Η τεράστια έκλαμψη έστειλε ακτίνες Χ και ακτίνες Γάμμα προς τον Άρη, και μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας απελευθερώθηκε γρήγορα στις άκρες της έκλαμψης, εκτοξεύοντας φορτισμένα σωματίδια προς την κατεύθυνση του κόκκινου πλανήτη.

Οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες Γάμμα ταξίδεψαν με την ταχύτητα του φωτός και έφτασαν πρώτα στον Άρη, ακολουθούμενες από τα φορτισμένα σωματίδια μέσα σε δεκάδες λεπτά, σύμφωνα με επιστήμονες που παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα από το Γραφείο Ανάλυσης Καιρού Διαστήματος της NASA στο Διαστημικό Γραφείο Goddard στο Goddard Space Flight Center, Greenbelt, στο Μέριλαντ.

Το ρόβερ Curiosity, που εξερευνά επί του παρόντος τον κρατήρα Gale, ακριβώς νότια του ισημερινού του Άρη, τράβηξε ασπρόμαυρες εικόνες χρησιμοποιώντας τις κάμερες πλοήγησής του κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας. Λευκές λωρίδες που μοιάζουν με χιόνι, οι οποίες φαίνονται στις εικόνες, είναι το αποτέλεσμα φορτισμένων σωματιδίων που χτυπούν τις κάμερες του Curiosity, σύμφωνα με τη NASA.

Η ενέργεια από τα ηλιακά σωματίδια ήταν τόσο ισχυρή που η αστρική κάμερα του διαστημόπλοιου σε τροχιά Mars Odyssey, η οποία βοηθά στον προσανατολισμό του ανιχνευτή καθώς κάνει κύκλους γύρω από τον πλανήτη, έκλεισε στιγμιαία. Ευτυχώς, το διαστημόπλοιο μπόρεσε να ενεργοποιήσει ξανά την κάμερα μέσα σε μία ώρα. Η τελευταία φορά που το Odyssey, αντιμετώπισε τέτοια ακραία ηλιακή συμπεριφορά ήταν κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου του 2003, όταν μια έκλαμψη X45 έκαψε τον ανιχνευτή ακτινοβολίας του διαστημόπλοιου.

Εν τω μεταξύ, το Curiosity χρησιμοποίησε τον ανιχνευτή αξιολόγησης ακτινοβολίας ή RAD, για να μετρήσει την ποσότητα της ακτινοβολίας που χτυπά τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Ένας αστροναύτης που θα  στεκόταν δίπλα στο ρόβερ θα είχε υποστεί ακτινοβολία ίση με 30 ακτινογραφίες θώρακα, η οποία δεν είναι θανατηφόρα, αλλά είναι η μεγαλύτερη απότομη αύξηση της ακτινοβολίας που έχει μετρήσει το όργανο του ρόβερ από την προσγείωση πριν από σχεδόν 12 χρόνια.

Η κατανόηση της κορυφαίας ακτινοβολίας που μπορεί να βιώσουν οι αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη βοηθά τους επιστήμονες να σχεδιάσουν πώς να προστατεύσουν όσους θα κάνουν εξερεύνηση με πλήρωμα στον Άρη στο μέλλον.

«Οι βράχοι ή οι σωλήνες λάβας θα παρείχαν πρόσθετη θωράκιση για έναν αστροναύτη από ένα τέτοιο γεγονός. Στην τροχιά του Άρη ή στο βαθύ διάστημα, ο ρυθμός της δόσης θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος», δήλωσε ο Don Hassler, κύριος ερευνητής RAD στο τμήμα Επιστήμης και Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος του Southwest Research Institute στο Boulder του Κολοράντο. «Δεν θα εκπλαγώ αν αυτή η ενεργή περιοχή στον ήλιο συνεχίσει να εκρήγνυται, πράγμα που σημαίνει ακόμη περισσότερες ηλιακές καταιγίδες τόσο στη Γη όσο και στον Άρη τις επόμενες εβδομάδες».

Σέλας στον κόκκινο πλανήτη

Το διαστημόπλοιο σε τροχιά  MAVEN, συντομογραφία των Mars Atmosphere και Volatile EvolutioN, είχε μια εναέρια θέαση σέλας που χορεύουν στο υπεριώδες φως πάνω από τον Άρη κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στον Άρη το 2013 για να μελετήσει πώς ο κόκκινος πλανήτης έχασε την ατμόσφαιρά του με την πάροδο του χρόνου και πώς ο διαστημικός καιρός που δημιουργείται από τον ήλιο αλληλεπιδρά με την ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη.

Αλλά αυτά τα σέλας φαίνονται πολύ διαφορετικά από το βόρειο σέλας και το νότιο σέλας, ή το αυστραλιανό σέλας, που εμφανίζονται στη Γη.

Όταν τα ενεργοποιημένα σωματίδια από εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, αλληλεπιδρούν με αέρια στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν διαφορετικά χρωματιστά φώτα στον ουρανό, ειδικά κοντά στους πόλους του.

Αλλά ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν έχει ασπίδα από τα εισερχόμενα ενεργοποιημένα ηλιακά σωματίδια. Έτσι, όταν τα σωματίδια χτυπούν τη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, η αντίδραση καταλήγει σε σέλας που κατακλύζουν τον πλανήτη.

«Δεδομένης της έλλειψης παγκόσμιου μαγνητικού πεδίου στον Άρη, τα σέλας του Άρη δεν συγκεντρώνονται στους πόλους όπως συμβαίνει στη Γη, αλλά αντιθέτως εμφανίζονται ως ένα «παγκόσμια διάχυτο σέλας» που σχετίζεται με τον αρχαίο, μαγνητισμένο φλοιό του Άρη», έγραψε η Deborah Padgett. , Υπεύθυνος εργασιών του Επιχειρησιακού Υποσυστήματος Παραγωγής Προϊόντων στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, στο ιστολόγιο ρόβερ Curiosity της διαστημικής υπηρεσίας.

Οι μελλοντικοί αστροναύτες μπορεί να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αυτά τα φώτα του Άρη μια μέρα, σύμφωνα με τη NASA.

Ανιχνεύοντας τα δεδομένα από πολλαπλές αποστολές του Άρη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν πώς εκτυλίχθηκε η ηλιακή καταιγίδα.

«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ηλιακό ενεργειακό συμβάν σωματιδίων που έχει δει ποτέ το MAVEN», δήλωσε η επικεφαλής του διαστημικού καιρού του MAVEN, Christina Lee, του Εργαστηρίου Διαστημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Berkeley. «Υπήρξαν πολλά ηλιακά συμβάντα τις προηγούμενες εβδομάδες, επομένως βλέπαμε κύματα σωματιδίων να χτυπούν τον Άρη».

Mε πληροφορίες από cnn.com 

Άλογα Πρζεβάλσκι: Τα τελευταία άγρια άτια του πλανήτη επέστρεψαν με στρατιωτικά αεροπλάνα στις στέπες του Καζακστάν μετά από 200 χρόνια * Ένα πραγματικό θαύμα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: