Αιφνίδια (;) πρόσκληση της Μελόνι στον Ερντογάν να παραστεί στην διάσκεψη των G7 στο Μπρίντιζι: Ανάλυση του Reuters για τον ρόλο που θέλει να παίξει στην Ευρώπη

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Italian Prime Minister Giorgia Meloni pose during their meeting at the UN Climate Change Conference COP28, in Dubai, United Arab Emirates, 01 December 2023. EPA, MURAT CETINMUHURDAR, TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT




Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία

που είχε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να παραστεί στην διάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών.

H διάσκεψη των G7 θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 15 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή του Μπρίντιζι της Απουλίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την τηλεφωνική συνομιλία έγινε αναφορά στις διμερείς σχέσεις Ιταλίας -Τουρκίας και στις κυριότερες διεθνείς κρίσεις.

Reuters για τον κομβικό ρόλο της Meloni στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή

Την ίδια ώρα, σε ανάλυση του Reuters που υπογράφουν οι Crispian Balmer, Angelo Amante  επισημαίνονται μεταξύ΄άλλων:

Όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni ανέλαβε την εξουσία το 2022, ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη χαιρέτησαν τη νίκη της, αναμένοντας από την νέα ηγέτιδα στη Ρώμη να ακολουθήσει μια εθνικιστική ατζέντα και να πολεμήσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γράφει σε ανάλυσή του το Reuters.

Αντί όμως να συγκρουστεί με τις ελίτ της EE, η Meloni εξέπληξε φίλους και εχθρούς συνεργαζόμενη στενά μαζί τους, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της κυρίαρχης κεντροδεξιάς και του δικού της στρατοπέδου των συντηρητικών, κάτι που προηγουμένως απέφευγε.

Η επιρροή της μπορεί να αυξηθεί στον απόηχο των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα, εάν, όπως άφησε να εννοηθεί, υποστηρίξει την κεντροδεξιά Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen για μια δεύτερη θητεία. Αυτό θα της έδινε τη δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην επικεφαλής της ΕΕ, θα ενίσχυε τις πιθανότητές της να κερδίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ιταλία στην επόμενη επιτροπή και θα ενίσχυε τον ρόλο της ως ρυθμιστή.

«Η Meloni είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών φατριών της δεξιάς και της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, όπου είναι σεβαστή και αναγνωρισμένη ηγέτις», δήλωσε ο Carlo Fidanza, επικεφαλής του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Meloni στην Ευρώπη.

Ενώ όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός της στη Ρώμη ενώνει διάφορα σκέλη της πολύπλευρης δεξιάς της Ιταλίας, η πιθανότητα της Meloni να επαναλάβει το ίδιο στο επόμενο κοινοβούλιο της ΕΕ φαίνεται αδύνατη, εκτιμά το πρακτορείο. Η Von der Leyen και οι σύμμαχοί της έχουν ήδη πει ότι δεν θα συνεργαστούν με πιο ακραία στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού συμμάχου της Meloni, Matteo Salvini, ο οποίος ηγείται του αντιμεταναστευτικού κόμματος League, και του Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen στη Γαλλία.

Η αποστροφή είναι αμοιβαία, με αυτά τα κόμματα να εχθρεύονται επίσης τη von der Leyen. Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής δεν εξέφρασε κανέναν ενδοιασμό για τη Meloni, παραμερίζοντας τις ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με το κόμμα Brothers of Italy, το οποίο έχει νεοφασιστικές ρίζες. «Δουλεύω πολύ καλά με τη Meloni», είπε η von der Leyen σε προεδρικό debate στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, προσθέτοντας ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι «σαφώς φιλοευρωπαϊκή».

Το πρώτο ταξίδι της Meloni στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός το 2022 ήταν στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την ηγεσία της ΕΕ. Έκανε θετική εντύπωση. Τους επόμενους μήνες, η Meloni συνεργάστηκε με την Επιτροπή, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου της ΕΕ μετά από σχεδόν 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών.

Ταξίδεψε επίσης με τη von der Leyen τρεις φορές στη Βόρεια Αφρική, υπογράφοντας συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τυνησία που περιελάμβαναν διατάξεις για τον περιορισμό των αναχωρήσεων μεταναστών – συμφωνίες που βοήθησαν να σημειωθεί μείωση 58% των νέων αφίξεων στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Meloni πρόσφερε επίσης συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία και αμείωτη κριτική στη Ρωσία, διαχωρίζοντας τη θέση της από άτομα όπως η Le Pen και Salvini, που παραδοσιακά είχαν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Putin.

«Η Meloni ήταν έξυπνη», είπε ο Daniele Albertazzi, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Surrey της Βρετανίας. «Αυτό που έκανε είναι να πει: «Ας είμαι mainstream και υπεύθυνη στη διεθνή σκηνή γιατί χρειάζομαι αυτούς τους τύπους». Ένας ανώτερος ηγέτης της ΕΕ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι η Meloni παρέμενε «ριζοσπαστική δεξιά» αλλά είχε υιοθετήσει μια φιλοευρωπαϊκή στάση επειδή η Ιταλία ήταν υπερχρεωμένη και δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα έθνη που παρείχαν στη Ρώμη οικονομική κάλυψη.

Όποια κι αν είναι τα κίνητρά της, η Meloni έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη στις πρόσφατες συνόδους κορυφής, βοηθώντας να πειστεί ο συχνά απείθαρχος Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης Victor Orban να δώσει το πράσινο φως για ένα πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία και να στηρίξει το σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Meloni είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τη von der Leyen το 2019, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα. Αξιωματούχοι του κόμματος είπαν στο Reuters ότι η Ιταλία ενδέχεται να υποστηρίξει τον επαναδιορισμό της τον Ιούνιο ως μέρος μιας συμφωνίας που θα περιελάμβανε μια κορυφαία θέση για την Ιταλία στη νέα Επιτροπή. Αν και η Meloni είναι η ηγετική δύναμη στο ECR, είναι απίθανο να καταφέρει να φέρει στο μέρος της ολόκληρη την ομάδα, γεγονός που αποδεικνύει τις διασταυρούμενες αντιπαλότητες στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι βουλευτές του PiS, για παράδειγμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρνούνταν να στηρίξουν τη von der Leyen επειδή ο εγχώριος εχθρός τους, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk, είναι η κινητήρια δύναμη στο ΕΛΚ της von der Leyen. Η Meloni έχει απορρίψει επίσης το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ομάδας της ECR με την ID (η οποία εγκατέλειψε πρόσφατα τον πιο ριζοσπαστικό εταίρο της, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία-AfD), ελπίζοντας αντ’ αυτού ότι η ομάδα της θα βγει ενισχυμένη από τις κάλπες ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες.

«Η ύπαρξη μιας πιο σημαντικής κοινοβουλευτικής ομάδας θα επέτρεπε στη Meloni να βρίσκεται στο επίκεντρο μεταξύ ID και ΕΛΚ. Για μένα, αυτός είναι ο στόχος της», εκτίμησε ο Arturo Varvelli, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Ρώμη.

Reuters [Once ostracised, Italy’s Meloni is now centre stage in Europe]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης
Ρώμη, Ιταλία

Η Λεπέν καλεί την Μελόνι να ενωθούν σε μια «υπερ-ομάδα» της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή: Να μην χάσουμε την ευκαιρία, λέει, θα είμαστεη 2η δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: