Βρυχώνται τα ηφαίστεια της Ισλανδίας μετά από αδράνεια 8 αιώνων: Ποτάμια λάβας στο Γκρίνταβικ, εντολή εκκένωσης μετά τη νέα ισχυρή έκρηξη [video]

FILE PHOTO: An aerial view taken with a drone shows lava and smoke spewing from a volcanic fissure during an eruption, near the town of Grindavik, in the Reykjanes peninsula, southwestern Iceland. EPA/ANTON BRINK




Ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας συνέχιζε και σήμερα να εκτοξεύει λάβα και να εκλύει καπνό, για δεύτερη ημέρα, αλλά οι άνεμοι αναμένεται να απομακρύνουν τα δηλητηριώδη αέρια από την πρωτεύουσα Ρέκιαβικ, δήλωσαν οι αρχές.

Η έκρηξη, η πέμπτη κατά σειρά από τον Δεκέμβριο, ήταν η ισχυρότερη στην περιοχή από τότε που ενεργοποιήθηκαν τα ηφαιστειακά συστήματα στην χερσόνησο Ρέικιανες πριν από τρία χρόνια, έχοντας παραμείνει αδρανή για οκτώ αιώνες, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Στην πόλη του Γκρίνταβικ, όπου λίγοι μόνο κάτοικοι επέστρεψαν αφότου αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από την λάβα νωρίτερα φέτος, εκδόθηκε και πάλι εντολή εκκένωσης, καθώς βρίσκεται κοντά στις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης, βασικό τουριστικό αξιοθέατο.


Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρουσίασε ύφεση αργά χθες και παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση. Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς.

«Σήμερα αναμένονται δυτικοί άνεμοι και η ρύπανση με αέρια μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα ανατολικά πάνω από τη νότια Ισλανδία», ανέφερε η υπηρεσία.

Οι αισθητήρες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παραμένει «πολύ καλή» εντός και γύρω από την πρωτεύουσα ενώ σταθμός που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης έδειξε ότι δεν ενδείκνυται για τις ευπαθείς ομάδες.

Ποτάμι λάβας χθες έρρεε στον κεντρικό δρόμο προς το Γκρίνταβικ, ενώ εικόνες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα έδειξαν ότι είχε εν μέρει καλυφθεί από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Το αεροδρόμιο Κέφλαβικ λειτουργούσε κανονικά.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοπεγχάγη, Δανία

Θεόρατα σιντριβάνια λάβας και λιωμένης πέτρας: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Ρέικιανες στην Ισλανδία * Θα συνεχιστεί επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες, λένε οι επιστήμονες [videos – Live εικόνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: