Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ: Δεν έχει διευκρινιστεί πού βρέθηκε, ή αν έχουν εντοπιστεί επιζώντες, συνεχίζονται οι έρευνες

epa11353651 A handout photo made available by IRNA News Agency shows a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi taking off in Aras Iran-Azerbaijan border, southwestern Iran, 19 May 2024. According to Iranian state media, a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi has suffered a ‘hard landing’, giving no further information about the incident. EPA, ALI HAMED, IRNA NEWS AGENCY HANDOUT




Το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί (Ebrahim Raisi), βρέθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το ελικόπτερο του Ebrahim Raisi ανακαλύφθηκε από ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Δεν έχει διευκρινίσει πού βρέθηκε, ή αν έχουν εντοπιστεί κάποιοι επιζώντες.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη την Κυριακή καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί την Κυριακή στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι «βαθιά λυπημένος» για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο εμπλέκεται ο «αδερφός» του Εμπραίμ Ραΐσι.

Γράφοντας στο X (πρώην Twitter), ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ιρανικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη.

«Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στον γείτονα, τον φίλο και αδελφό μας, τον ιρανικό λαό και την κυβέρνηση και ελπίζω να λάβω καλά νέα από τον κ. Raisi και την αντιπροσωπεία του το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

“Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή” στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, λέγοντας: “ελπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους”. “Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών”, πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν, τόνισε αγιατολάχ Χαμενεΐ.

  • Το Ριάντ προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια για τον εντοπισμό του προέδρου Ραϊσί

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε σήμερα τη “μεγάλη ανησυχία” της μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί το μεσημέρι της Κυριακής, προσφέροντας τη βοήθειά της στο Ιράν για τον εντοπισμό του.

“Επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ότι είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι ιρανικές αρχές”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που διατηρεί μακροχρόνια αντιπαλότητα με το Ιράν.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι το Ριάντ εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ιράν και ότι παρακολουθεί τις αναφορές για τη συντριβή με “μεγάλη ανησυχία”.

  • Η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου του

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Ιράν σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας, του Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια για την αναζήτηση του ελικοπτέρου η τύχη του οποίου αγνοείται και τη διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος”, μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας.

ΕΞΑΛΟΥ: Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει “κάθε μορφή υποστήριξης” στις επιχειρήσεις έρευνας του Ιράν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ντόχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters – Τεχεράνη, Iran
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters – Ριάντ, Saudia Arabia
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – Ντουμπάι, United Arab Emirates
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – Μόσχα, Russian Federation

Αγνοούμενος μέχρι στιγμής ο Ραϊσί, όσο πέφτει το σκοτάδι η ελπίδα σβήνει: ΗΠΑ και Ε.Ε. παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τo Ιράκ προσφέρει βοήθεια στις έρευνες…(live, videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: