Νεκροί ο πρόεδρος του Ιράν και ο ΥΠΕΞ της χώρας: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που τους μετέφερε [videos]

A handout photo made available by Iranian state TV (IRIB) shows the wreckage of a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi in the mountainous Varzaghan area, Iran, 20 May 2024. EPA/Iranian state TV (IRIB) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Θρήνος στο Ιράν μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, και τον υπουργό εξωτερικών δίνοντας τέλος στο πολύωρο θρίλερ σχετικά με την τύχη του.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ηλικίας 63 ετών, και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν μετά από συντριβή ελικοπτέρου στην ορεινή επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Press TV και τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Mehr ανέφεραν ότι όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

Το Reuters μετέδωσε επίσης τον θάνατο του προέδρου, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Iranian President Ebrahim Raisi (R) visiting the Iranian Revolutionary Guards Corps (IRGC) navy base in city of Bandar Abbas, southern Iran. EPA, IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

«Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.


Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν, Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι δεν υπήρχαν σημεία ζωής όσων επέβαιναν στο ελικόπτερο, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δελτίο ειδήσεων IRIB.

Το ελικόπτερο που μετέφερε εννέα άτομα αντιμετώπισε πρόβλημα σε πυκνή ομίχλη ενώ επέστρεφε από ταξίδι στα σύνορα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν την Κυριακή Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η συντριβή προκάλεσε μια πολύωρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, αλλά τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης δυσκολεύτηκαν από την ομίχλη και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

 

H Ερυθρά Ημισέληνος το είχε εντοπίσει

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν. Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και η κατάσταση δεν είναι καλή.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Νωρίτερα, τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπήρχαν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί».

Αυτό ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

  • Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές».

Οι άλλοι επιβαίνοντες

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα.

​​Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν εικόνες από πολίτες που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου τους μέσα σε τζαμί.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Τεχεράνη, Ιράν 

ΔΕΝ εντοπίστηκε το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν, διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος: Η Τεχεράνη ζήτησε από την Ε.Ε. ενεργοποίηση του μηχανισμού ταχείας χαρτογράφησης (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: