Το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν να δείξουν από κοινού μια ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη, κάτι που τελικά φαίνεται να είναι δύσκολο: Ο «Δίας» και ο «Σόλτσ-οματ»…

French President Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech on the occasion of the European Festival on Neumarkt square in Dresden, Germany, 27 May 2024. EPA, FILIP SINGER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Μετά από 24 χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία!

Αν και έχει πάει δεκάδες φορές στο Βερολίνο, αυτή τη φορά η πρόσκληση είναι από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εξ ου και η ιστορική λεπτομέρεια.

Μια επίσκεψη κρίσιμη, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς πολλά θ’ αλλάξουν και στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αναδειχθεί πανηγυρικά πρώτο κόμμα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά AfD επίσης, δεν αποκλείεται να ανεβεί στη δεύτερη θέση.

Συνολικά, στην Ε.Ε., άλλωστε, οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά θέση στο «βάθρο».

  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να δείξουν από κοινού μια ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο!

Ο Μακρόν δεν διστάζει βέβαια να «βρυχάται» απέναντι στο Βερολίνο, γιατί η οικονομία της Γαλλίας αναπτύσσεται ταχύτερα. Έχει ξεπεράσει τις κρίσεις καλύτερα απ’ ό,τι η Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Η Γαλλία είναι πλέον το νούμερο ένα στην Ευρώπη όσον αφορά τους ξένους επενδυτές. Όσο και αν το δημόσιο χρέος της έχει απογειωθεί.

Ακόμη κι αν η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με σχετικά ισχυρό βιομηχανικό τομέα, το «φλερτ» με την ύφεση καλά κρατεί!

Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία θέλει να επιβάλει τον «προστατευτισμό» στην Ε.Ε. Στην τελευταία ομιλία του για την Ευρώπη, στη Σορβόννη, ζήτησε ουσιαστικά, προστατευτικά μέτρα έναντι ΗΠΑ και Κίνας.

Αλλά η Γερμανία θέλει να εξάγει και ο προστατευτισμός είναι απαγορευτικός για την εξαγωγική γερμανική οικονομία.

  • Ο Μακρόν θέλει ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο στην Ε.Ε. Με εκτεταμένο προϋπολογισμό για επενδύσεις σε τομείς όπως η προστασία του κλίματος, η τεχνητή νοημοσύνη και η άμυνα. Με ευρωομόλογα, όπου και όταν χρειάζεται.

Η Γερμανία αντιδρά στην κοινή έκδοση χρέους, όπως και οι σύμμαχοί της.

Ποιος θα επικρατήσει; Ο χαρισματικός Μακρόν, με το παρατσούκλι «Δίας»; Ο «L’Elu», ο εκλεκτός, όπως τον αποκαλούσε η αγαπημένη του γιαγιά;

Ή ο στωικός Σολτς με το προσωνύμιο «Σόλτσοματ», για το λιτό και λακωνικό στιλ επικοινωνίας του; Τόσο «δυναμικό», όσο ενός Άγγλου μπάτλερ την ώρα του τσαγιού!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όχι πια… Η σύναψη κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα ήταν κάποτε ταμπού: Τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα εθνικά κοινοβούλια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: