Το σκληρό παζάρι για τα νέα… αφεντικά της ΕΕ θα ξεκινήσει από το βράδυ των ευρωεκλογών: Κύριοι διαπραγματευτές του ΕΛΚ θα είναι Μητσοτάκης και Τουσκ, λέει το Politico

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




H περίοδος μετά τις ευρωεκλογές θα χαρακτηριστεί από σημαντικούς πολιτικούς ελιγμούς για τον διορισμό βασικών ηγετικών προσώπων στην ΕΕ, επισημαίνει πολιτική ανάλυση του Politico.

Οι πολιτικοί ηγέτες θα αξιολογήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα για να καθορίσουν πιθανούς συνασπισμούς και πλειοψηφίες. Η κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας θα αντικατοπτρίζει τη δυναμική της εξουσίας εντός της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς και την ανάγκη οικοδόμησης συνασπισμών, επισημαίνει η ανάλυση που υπογράφουν οι BY BARBARA MOENS και EDDY WAX

Ειδικότερα σημειώνεται ότι, εάν το ΕΛΚ παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, μπορεί να πιέσουν για τον επαναδιορισμό της Ursula von der Leyen ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με το ευρωκοινοβούλιο, η νέα πολιτική σύνθεση θα οριστικοποιηθεί όταν τα εθνικά κόμματα ευθυγραμμιστούν με πανευρωπαϊκές ομάδες, και θα ακολουθήσουν έντονες διαπραγματεύσεις για θέσεις επιτροπών με επιρροή, ενώ νέες πολιτικές ομάδες μπορούν να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η απερχόμενη Πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola πιθανότατα θα συναντηθεί (11/6) με τους σημερινούς αρχηγούς των πολιτικών ομάδων για να εξετάσουν τα αποτελέσματα.

  • Στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Απουλία (13-15/6), με δεδομένο ότι θα συναντηθούν ηγέτες των μεγάλων χωρών της ΕΕ, όπως ο Olaf Scholz, o Emmanuel Macron, η Giorgia Meloni, καθώς και οι Von der Leyen και Charles Michel θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις για πιθανούς διορισμούς αν και δεν θα ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17/6) οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις για διορισμούς κορυφαίων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου δείπνου, υπό την ηγεσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος αντικαθίσταται επίσης.

  • Σημειώνεται εδώ ότι το ΕΛΚ – του οποίου οι κύριοι διαπραγματευτές στο Συμβούλιο θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός Donald Tusk- σκοπεύει να επιβεβαιώσει τη στήριξη στη von der Leyen. Μένει να δούμε πόση δύναμη θα έχουν οι πολιτικοί διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέρει η ανάλυση.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (27-2/6) ο στόχος είναι να συμφωνηθούν όλες οι κορυφαίες θέσεις, εξισορροπώντας πολιτικές, γεωγραφικές και έμφυλες εκτιμήσεις. Απαιτείται ειδική πλειοψηφία για τον πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ άλλοι ρόλοι απαιτούν χαμηλότερα κατώφλια.

Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα υπογράψουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα, που συμφωνείται κάθε πέντε χρόνια για να διευκρινιστούν οι στόχοι της ένωσης για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 16/7 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά τη νέα θητεία του στο Στρασβούργο, όπου οι 720 ευρωβουλευτές θα εκλέξουν πρόεδρο, πιθανότατα με συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών. Οι πολιτικές ομάδες θα οριστικοποιήσουν τους ρόλους των αντιπροέδρων και των προέδρων επιτροπών, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, αλλά επισημαίνεται η προσπάθεια να αποκλειστεί η ακροδεξιά ομάδα ID από βασικές θέσεις.

Αναφορικά με τον σχηματισμό της Επιτροπής και τη διανομή των χαρτοφυλακίων επισημαίνεται ότι θα προκύψει σημαντικός ανταγωνισμός για χαρτοφυλάκια με επιρροή όπως ο ανταγωνισμός, η άμυνα και το εμπόριο. Μερικοί από τους Επιτρόπους θα είναι προκαθορισμένοι καθώς ηγέτες από χώρες με μεγαλύτερη επιρροή, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα ζητήσουν εγγυήσεις από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις  Βρυξέλλες, την 1η Δεκεμβρίου ο/η νεοεκλεγείς -σα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει καθήκοντα, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της μετάβασης της ηγεσίας.

Politico [Top jobs timeline: What happens after the EU election]

Το παράνομο λογισμικό Pegasus στην υπηρεσία του Πούτιν, μέσα στην ΕΕ: Παρακολουθούνται τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που τον επικρίνουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: