Το πρόβλημα με την πρόταση της Chevron για το κοίτασμα “Αφροδίτη” και και η επίσκεψη της Ούρσουλας και του Χριστοδουλίδη στο Λίβανο τα βασικά θέματα του κυπριακού Τύπου

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Λιβάνου για το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η άρνηση της Κυβέρνησης στην πρόταση της Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και οι αυξήσεις στις τιμές ενόψει Πάσχα, είναι τα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Επισήμως ανεκμετάλλευτο το ‘Αφροδίτη’» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Αλήθεια», αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση γνωστοποίησε «ναυάγιο» των προσπαθειών της με τη Chevron. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις ανησυχίες κατοίκων για τον κίνδυνο από τις λαμπρατζιές, ενώ αλλού σημειώνει την αύξηση στις τιμές των αγαθών ενόψει και του Πάσχα.

Ο «Πολίτης» αφιερώνει το κύριο θέμα του με τίτλο «Ένεση ενός δισ. ευρώ στον Λίβανο, ώρα ανάληψης των ευθυνών του» στη συμφωνία ΕΕ-Λιβάνου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι καρποφόρησαν οι κυπριακές προσπάθειες. Αλλού, αναφέρεται στην αναπομπή τριών νομοσχεδίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κάνει λόγο για «υφαρπαγή εξουσιών» από τη Βουλή. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην παράταση που δόθηκε στη Chevron για το «Αφροδίτη».

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Με ένα δισ. στοπ στα σαπιοκάραβα» και αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Λιβάνου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπήκε μπροστά για τη στήριξη του Λιβάνου από ΕΕ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις αυξημένες τιμές στη λιανική πώληση των αγροτικών ντόπιων προϊόντων σε σχέση με τις τιμές παραγωγών. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι βανδαλίστηκαν σχολεία τη Μ. Πέμπτη.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Σκάλωσε η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση απέρριψε για δεύτερη φορά πρόταση της εταιρείας Chevron. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε οικονομική στενότητα των καταναλωτών που τους οδηγεί να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Σε άλλο θέμα, η «Χαραυγή» αναφέρει ότι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος θα είναι με 26% λιγότερο προσωπικό στο Τμήμα Δασών και χωρίς πτητικά μέσα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η Κύπρος χαιρετίζει τη βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ της ΕΕ για τον Λίβανο», σημειώνοντας ότι €736 εκ. από αυτά αφορούν την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε κατάθεση νομοσχεδίου στις ΗΠΑ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, προτείνοντας επέκταση της αναθεώρησης σε πενταετή βάση. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην απόρριψη από την Κυβέρνηση της πρότασης της Chevron για το «Αφροδίτη».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο θέμα της με τίτλο «‘Σταύρωση’ χωρίς ανάσταση για τους πολίτες!» αναφέρεται στις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη «σκληρή μάχη» για την άντληση ψήφων από «ακροδεξιούς ψηφοφόρους». Επίσης κάνει λόγο για βοήθεια από οργανώσεις προς ευάλωτες ομάδες, λόγω Πάσχα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Όταν Κομισιόν προετοιμάζει την ‘επανένωση’ και ξεχνά την κατοχή» και αναφέρεται σε «αισχρή ανακοίνωση» για τα 20χρονα του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Αλλού γράφει ότι το Ντουμπάι χτίζει το μεγαλύτερο τερματικό αεροδρομίου στον κόσμο. Γράφει επίσης για «γκρίνια» για τα πολλά ψηφοδέλτια της 9ης Ιουνίου.

ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ
Μαρία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά τη συνάδελφο μας του ΡΙΚ, Γεωργία Ψαριά: Παράκληση για “πολλά λουλούδια για τη φίλη μας, της άρεσαν τα λουλούδια”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: